Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nemzetőrkarusszel a Fényhozókban

Győr - Idén több film forgatásán is részt vettek a Veres Péter szakképző iskola nemzetőr lovas díszszakaszának tagjai. Vígh Attila csapatát legközelebb karácsony szenteste az Echo TV-n láthatja a közönség.

Vígh Attila, a hagyományőrző pápai „hetes" huszárok zászlósaként, számos kosztümös történelmi filmben kamatoztatta lovastudását. Így például barátaival részt vettek a Sacra Corona és A hídember című alkotásban is. Hol vitéz magyar harcosként, hol osztrák vértesként bukkantak fel a vásznon. Ezekbe a szereplésekbe, bemutatókba idővel bekapcsolódtak tanítványai, a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola nemzetőr lovas díszszakaszának tagjai is.

– Nagy örömünkre idén több, a könnyűlovasság életét, hagyományait feldolgozó alkotás forgatásán vettünk részt a gyerekekkel. Tavasszal a legendás pápai „hetes" huszárokról készült, majd a Volt egyszer egy huszárezred című filmhez hívtak bennünket. Az utóbbit a Hálózat Televízión vetítették – említette Vígh Attila. – A közelmúltban Faragó Annamária rendező felkérésére a Fényhozók című alkotásban az Echo TV stábjával dolgoztunk. Lovas karusszelt mutattunk be a Nádasdy-huszárbandériummal. Ahogy kiderült: a hitelességre törekvő filmeseknek olyan fegyelmezett, kitartó, jól lovagló, az ősök hagyományait mindennapjaikban is őrző fiatalokra van szüksége, mint a mi diákjaink.

Mindig örömmel viselik: A büszkeségtől duplán ver a szíve annak a Veres Péter-es diáknak, aki magára öltheti a győri nemzetőr-egyenruhát. Fotó: Bertleff András
Mindig örömmel viselik: A büszkeségtől duplán ver a szíve annak a Veres Péter-es diáknak, aki magára öltheti a győri nemzetőr-egyenruhát. Fotó: Bertleff András


Vígh Attila hangsúlyozta: tanítványai komolyan veszik a katonai tradíciókat. A büszkeségtől duplán ver a szívük, ha magukra ölthetik a nemzetőr-egyenruhát. A díszes viselet csak azoknak dukál, csak azok ülhetnek nyeregbe, akiknek tanulmányában, lovastudásában, köznapjaiban nincs semmi kivetnivaló.

– Az egyenruhánkat egyébként Somogyi Győző festő- és grafikusművész kutatásai és képei alapján készíttettük. Mindez salaváris – bőrtalpalós – nadrágból, mente helyett félcombig érő, teveszőr zsinóros, somfa gombos atillából, valamint olyan csákóból áll, amelyen fémtáblán a lovas nemzetőrséget kiállító város – nálunk Győr – neve szerepel – említette Vígh Attila, majd hozzátette: – Gyermekekre nagyon illenek a huszár szolgálati szabályzat szavai: „A lovasszellemtől áthatott az az ember, aki a jóságos természete mellett bátor szívű, aki lovában, önmagában és fegyverében bízik, aki lovát önmagánál is jobban szereti és ápolja. Aki a legválságosabb helyzetben is merész elhatározásra jut és azt nyomban tettekkel követi. Az ilyen ember nem ismer nehézséget." Ezt ők minden alkalommal bizonyítják!

Fényhozók karácsonykor
Faragó Annamária, a Fényhozók című film rendezője érdeklődésünkre elragadtatással nyilatkozott a győri nemzetőr díszszakasz ifjú tagjairól és Vígh Attiláról. Elmondta: nagy öröm és élmény volt velük együtt dolgozni, és látni, ahogy a gyerekek hallgatnak, felnéznek vezetőjükre, tanárukra. A filmet, amelyben a vereses diákok mellett a Vaskakas Bábszínház művészei is szerepelnek, december 24-én 17 órakor mutatja be az Echo TV.

Olvasóink írták

  • 2. Primax 2008. december 15. 21:22
    „Büszke lehet rájuk iskolájuk és mindenki, aki ebben a "projekt"-ben közreműködik.
    Csak így tovább ! ! !”
  • 1. joco 2008. december 15. 16:59
    „Szép és jo hagyomány: csak sok pénzbe kerül, de örülhetünk annak , hogy mások pénzüket és szabadidejüket nem "kimélve" továbbra is probálják megörizni a fenti hagyományokat,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvároknak ünnep, halaknak ajándék

Hegyeshalom - Víz alatt felállított karácsonyfa körül úsztak körbe a Győri Búvár Sportegyesület… Tovább olvasom