Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Nemzetiszínű lett a kálvária

Győr - Megújult a kamillus plébániához tartozó Kálváriadomb golgotája. A régi keresztek, korpuszok helyébe a közelmúltban újak kerültek. A hétállomásos stáció felújítása húsvét után kezdődik.

Elsősorban az elmúlt évszázadok, az időjárás viszontagságai viselték meg a győri kamillus plébániához tartozó Kálváriadomb golgotai alakjait. A keresztek faanyaga elöregedett, korhadni kezdett, Krisztus és a két lator pléhteste pedig vészesen töredezett. Emiatt döntött úgy a Szent Kamillus egyházközség képviselő-testülete – főszervezőként az elnök, Endrédi Ferenc –, hogy húsvétra megújítják a golgotát. Az elhatározást önzetlen tettek követték. Ennek látványos eredménye, hogy a napokban a megyei katasztrófavédelem speciális járművének segítségével helyére került a három, teljesen új fakereszt, amelyek költségét a Szent Kamillus Egyházközségért Alapítvány fizette. A három új korpusz megfestése adományként Bárány Csaba festőművész munkája. Különlegessége, hogy balról jobbra, a rézből megformált alakok ruhája a magyar nemzeti színeket adja.

Berkes Gyula plébános és Endrédi Ferenc egyházközségi elnök sokat tettek azért, hogy megújuljon a Kálvária utcai golgota.
Berkes Gyula plébános és Endrédi Ferenc egyházközségi elnök sokat tettek azért, hogy megújuljon a Kálvária utcai golgota. Fotó: Krizsán Csaba


– Az évek óta zajló felújításoknál fontossági sorrendet kellett felállítanunk – hangsúlyozta érdeklődésünkre Berkes Gyula plébános. – Először a templomot, annak tetőszerkezetét tettük rendbe, majd az időközben megkapott kárpótlási összegből a plébániát. A most elkészült golgotát a Jézus szenvedését bemutató stációállomások felújítása követi, húsvét után. Előbb az épületek, majd anyagi erőnktől függően a bennük látható szobrok következnének. Egyébként ennek a jezsuiták által építtetett, barokk kálváriának az az érdekessége, hogy a hagyományos tizennégy állomás helyett nálunk csak hét található. Idei terveink között szerepel még, hogy szeretnénk templomunk aranyozásába is belekezdeni.
A megújult golgotát április harmadikán, az este fél hatkor kezdődő mise és stációjárás után Pápai Lajos megyés püspök áldja meg.

Kálvária hét stációval
A Szent Kamillus-plébániához tartozó barokk kálváriát 1714 és 1922 között építették. A hétstációs keresztutat a győri jezsuiták hozták létre, hogy Krisztus szenvedéstörténetét bemutatva tartsák távol a bűntől a felnövekvő ifjúságot. Azért lehetett csak hét állomás, mert a jeruzsálemi tizennégy stációs keresztút állítását csak 1731-ben engedélyezte XII. Kelemen pápa. A Kálváriadombot 1987-ben újították fel utoljára.

Olvasóink írták

 • 11. Stewe 2009. március 26. 06:24
  „Egyébiránt meg szerettem volna nézni a Kálvária dombot, mivel még nem jártam ott, de minden irányból zárva van... Amerre jártam az országban a Kálvária dombok látogathatóak...”
 • 10. joco 2009. március 25. 17:05
  „és mit szolnak e témához a "helyi" CSUHÁSOK PÁRTJA, BOCSI DE EZT A "TALÁLÓ" NEVET A FIDESZ ADTA a mostmár a fityesz szatelit pártjaKÉNT MÜKÖDÖ senki- vagy csak gyér támogatottságu- akármilyen képzödménynek.”
 • 9. pampus 2009. március 25. 16:19
  „Truder!- én csak véleményem írtam meg. Azon meg nem csodálkozom, hogy vannak akiknek nem tetszik a vélemény nyilvánítás!”
 • 8. ASHER 2009. március 25. 15:59
  „Truder!
  NEM a felujitason van a hangsuly!!!?erted,??”
 • 7. Truder 2009. március 25. 10:59
  „Attól,hogy "csuhás"még ő is "normális" ember,kedves Pampus.Ki mondja meg,hogy ki vagy mi a normális?Te?
  A nemzeti szín egy kicsit "túllő" a célon,de jó,hogy felújították!”
 • 6. Stewe 2009. március 25. 10:16
  „EZ TÚLZÁS !
  Szerintem durva.
  Színezés nélkül is fel lehetett volna újítani.
  Ez most összemosódott megint a *sszel”
 • 5. patriot 2009. március 24. 20:20
  „Gratulálok a munkájához plébános úr!”
 • 4. pampus 2009. március 24. 18:37
  „Már régen felvetettem,azt az ötletet, hogy a csuhások ügyeinek nyissanak egy külön oldalt és oda írják a témáikat, ne itt irritálják a normális embereket.”
 • 3. Gondolkodo 2009. március 24. 18:26
  „megint egy agyament ötlet,nevetségessé tette magát a plébános ur,”
 • 2. ASHER 2009. március 24. 18:06
  „ezert nagy kar volt!!!!osszekeverni ujfent es ujfent a vallast a hazafisaggal!!!!
  ahhoz annak semmi koze!!!!!!!!!!
  a vallas kerem pusztan hit kerdese!!a hazafisag viszont lelkiismereti kerdes!!!!keverni a kettot,undorito!!!!
  lasd pl; ha valami ilyen agyamentnek eszebejut nemzeti szinekkel bemazolni kivulrol egy zsinagogat!!!!!
  annak is igy orulne-e mindenki???????????????????”
 • 1. Hozzászóló 2009. március 24. 16:28
  „Örülök a felújításnak és az összefogásnak végképp, de ez a színezés egy agyrém. Nem tudom mit szólnánk, ha az USA-ban Jézus ágyékkötő helyett amerikai zászlóba lenne bugyolálva. Ráadásul, ha valaki ismeri a magyar zászló színeinek jelentését, akkor hogyan ideologizálja majd, hogy a bal vagy a jobb lator miért éppen ezeket a színeket (jelentéseket) kapta? Elhibázott hülye ötlet. Nem így kell magyarnak lenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangfogó a folyó felett

Győr - Harminc éve épült, igazi nagyfelújítást azóta sem ért meg a győri Széchenyi híd. A mostani… Tovább olvasom