Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nemzetiségi órák a Balassiban

Rendhagyó nemzetiségi órát tartottak Győrben a gyárvárosi iskola Balassi-tagiskolájában kiállítással, sok zenével és tánccal. A sorozatot a lengyel kisebbség bemutatásával folytatják.

A tanóra rendhagyó mivoltát az jelentette, hogy erre az intézmény nevelőit és az ide járó kis- és nagyobb diákok szüleit is várták. Cél, hogy a Balassi-iskolába járó gyerekek a magyar mellett cigányul is halljanak verset, éneket, ismerjék meg a cigányság történetét, a roma származású alkotókat, művészeket. Horváth Attila, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke egymás elfogadásának alapjaként említette a győri iskolák között is egyedülálló kezdeményezést. Jakus Lászlót, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület titkárát régi tanítványként is köszöntötték az intézményben, vele arról beszélgettek, mit jelentett számára a tanulás, a közösség, a hagyományok megőrzése.

A cigány tánc sem hiányzott a hagyományokat bemutató repertoárból.
A cigány tánc sem hiányzott a hagyományokat bemutató repertoárból.

A nemzetiségi óra keretében hallhattunk a cigányság történetéről, vándorlásáról, de a hallgatóság megismerhette a cigány himnuszt, valamint a tehetséges roma fiatalok is bemutathatták tudásukat. A szervezők szándéka szerint a hallottakhoz hasonló apró csodák, pozitív történetek vihetik előbbre az esélyegyenlőség ügyét, a cigányok és a magyarok békés egymás mellett élését. Freier Cecília igazgatóhelyettes elmondta, a szervezőknek is nagy kihívást jelentett a programmal kapcsolatos kutatómunka, s terveik szerint a lengyel kisebbségi önkormányzattal és a velük együttműködő művészeti csoportokkal tervezik a folytatást. A kis- és nagyobb diákokat érezhetően megérintették a hallottak, a műsorban cigányok és magyarok együtt énekelték el a cigány himnuszt és szavalták el mindkét nyelven József Attila De szeretnék gazdag lenni című versét.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. május 18. 13:12
    „A "Tücsök és a Hangya" jut beszembe erről az eseményről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdból éled újjá a Pándzsa

Ütemesen halad a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének rendbetétele. A tíz települést érintő beruházáshoz a… Tovább olvasom