Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nemzetiségi nyelvoktatás

Német kisebbségi nyelvoktatásba kezdett két éve a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, így nemcsak óvodában, de iskolában is lehetőség nyílik Győrött a nemzetiséghez tartozók közösségi érzését erősítő képzésére.

A győri Brunszvik Teréz Óvoda német nemzetiségi csoportjaiba járó kicsik szülei kezdeményezték pár éve, hogy a városban olyan iskolai képzés induljon, mely biztosítja a kisebbséghez tartozók közösségi érzésének erősítését. Ennek nyomán a német nemzetiségi nyelvoktatás a 2001–2002-es tanévben a Kovács Margit ÁMK-ban kezdődött el. Az intézmény azóta is együttműködik a nemzetiségi óvodával és felvette a kapcsolatot többek közt a móri és a bánfalvi nemzetiségi iskolával, a győri német kisebbségi önkormányzattal.

– A nemzetiségi oktatás célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulókban elődeik nyelve iránt. Arra törekszünk, hogy nyilvánvalóvá váljanak számukra a kulturális gazdagság előnyei, kialakuljon bennük más népek szokásainak, hagyományainak megbecsülése – nyilatkozta Szegediné Bozzay Katalin igazgató, aki a képzés kezdete előtt igyekezett minden szükséges feltételt megteremteni. Így a nyelvoktató kisebbségi program szigorú előírásainak megfelelően a nemzetiség oktatásban gyakorlatot szerzett pedagógusok foglalkoznak a tanulókkal. A nyelvet Csákváriné Tóth Ibolya és Hujber Imréné tanítja a képzésben részt vevőknek.
Jelenleg egy elsős és egy másodikos osztályban folyik a nemzetiségi oktatás. 18–18 kisdiák hetente 5 órában, csoportbontásban tanulja a kisebbségi nyelvet, irodalmat, a népismeretet a kisebbségi oktatás hazánkban kialakult gyakorlata szerint. Nyelvi készségük az eddigi tapasztalatok alapján meglepően jól fejlődik.

Ez annak is köszönhető, hogy az „Alle machen mit!" című tankönyvcsalád versekre, mondókákra, dalokra, barkácsötletekre alapozza a tanulást. Így a gyermekek életkori sajátosságaiknak megfelelően, játékosan ismerkednek a nyelvvel, a német szokásokkal. Első osztályban a fejlesztési követelmények a beszédértésre, a beszédkészségre vonatkoznak, az olvasás, az írás nem kötelező. A hagyományőrzés részeként pedig délutánonként sváb és magyar néptáncokat sajátítanak el az alsósok. Sőt, hamarosan harmonikacsoportot is szervez számukra az intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újságíróbál a sziluettek jegyében

A hétvégén Győrött megtartott bálokat nyugodtan lehet a legek mulatságainak nevezni. A megyei… Tovább olvasom