Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nemzeti Összetartozás Napja - programok a megyéből

Péntektől vasárnapig a megye számos településén emlékeznek meg a trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulójáról.
Petőháza. 2011. június 3-án 18:30 órai kezdettel, a Nemzeti Összetartozás Napja, azaz az I. világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 81. évfordulója alkalmából tart előadást ifj. Sarkady Sándor történész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtárának főigazgatója Petőházán a Közösségi Házban.

Győr. A Történelmi Vitézi Rend területi csoportja a trianoni békediktátum aláírásának 91. évfordulója alkalmából megemlékezést tart pénteken délután 5 órától az Országzászló emlékműnél. Köszöntőt mond Fehér Imre, a Történelmi Vitézi Rend területi székkapitánya. Beszédet mond Koltay Gábor filmrendező.

Győr. A nyúli polgári kör által kezdeményezett trianoni emlékművet avatják fel pénteken délután 5 órakor a római katolikus templomnál. A nemzeti összetartozás napjának előestéjén elsőként közös imádságot tartanak, megáldják a történelmi zászlót. Ünnepi beszédet mond Kara Ákos országgyűlési képviselő és Hrubik Béla, a Csemadok elnöke. Az emlékművet Polák László és Hrubik Béla, a felvidéki Ekecs, illetve Ipolynyék község polgármesterei avatják fel. A megemlékezés emlékműsorral zárul.

Mezőörs. A Magyar Műhely ÁMK Általános Iskola és Gimnázium szervezésében ünnepi megemlékezés lesz a trianoni békediktátum 91. évfordulója alkalmából szombaton délután fél 5-kor a katolikus templomban.

Fertőszéplak. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szombaton 10–14 óráig ünnepséget tartanak a Fertőszéplaki Tájházaknál. A rendezvényen a megyei oktatási intézmények – Győr, Pannonhalma, Tét, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár, Fertőd, Sopron – tanulói mutatják be, mit jelent számukra ez az ünnep. A programban néptánc, történelmi visszaemlékezés színdarab, zenés produkció is szerepel. A nemzeti összetartozás napján az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezünk. A június 4-i nemzeti emléknapot tavaly május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés.

Sopron. Sopron önkormányzata és a Soproni Erdélyi Kör a trianoni békeszerződés megkötésének 91. évfordulója alkalmából június 4-én, szombaton este 6 órától tart megemlékezést a Barátság parkban, a trianoni emlékműnél. Rossz idő esetén a megemlékezést a Deák téri református templomban tartják.

Abda. A község önkormányzata szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából – a trianoni döntésre is emlékezve – megemlékezést tart, amelyre a község lakóit, a civil szervezetek képviselőit várja. A program 17 órakor a községházán kezdődik és a mintegy félórás műsor után koszorúzással folytatódik a Hősök szobránál.

Kunsziget. Megemlékezést tart a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából az önkormányzat szombaton délután 5 órától a kultúrház könyvtárában.

Kapuvár. A trianoni békeszerződés aláírásának kilencvenegyedik évfordulóján megemlékezést tartanak a trianoni emlékparkban (tűzoltóság mellett) június 4-én szombaton este nyolc órakor.

Szil. Trianoni emlékművet avatnak június 4-én, szombaton, délután két órakor. A Rózsa Ferenc utca és a Fő utca kereszteződésében a Lengyel család kezdeményezésére helyezik el az alkotást.

Szany. A trianoni békediktátum 91. évfordulójára emlékműsort rendeznek a község központjában lévő Kárpát-Haza emlékműnél június 4-én, szombaton, este fél hétkor.

Darnózseli. A nemzeti összetartozás napján kegyeleti megemlékezéssel készül Darnózseli június 4-én, szombaton délután 5 órakor a Trianon-keresztnél. Megemlékezést mond Nagy István országgyűlési képviselő. Közreműködnek a mosonmagyaróvári piarista iskola gitárosai, az Őszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara, dr. Takács Julianna, Nagy Orsi és Fazekas Zoltán versmondók. Az ünnepségen felavatják az emlékműre helyezett faragott turulmadarat is, ami magánszemélyek anyagi támogatásából készült.

Lébény. Az Első Lébényi Lokálpatrióta Egyesület június 4-én, szombaton délután fél 5-től a trianoni emlékműnél (Damjanich u. 1.) tartja megemlékezését.

Jánossomorja. A mosonszentpéteri templom kertjében felállított trianoni kettős kereszt emlékműnél június 4-én, szombaton délután fél 5-kor gyűlnek össze a megemlékezők.

Mosonmagyaróvár. A trianoni emléknapon megemlékezést tart június 4-én, szombaton fél 5-től a Magyar utcai kettős keresztnél a Magyarok Szövetsége helyi szervezete.

Olvasóink írták

 • 8. elemér 2011. június 04. 17:48
  „5. h.sz. alacska
  Menj azt dobjál te. Én inkáb Paypal küldöm, mert igy az övé lessz.”
 • 7. elemér 2011. június 04. 15:07
  „O.K. Nektek is legyen valami fogalmatok a boxhoz. Mitchell 36 éves és kétszeres V.B. volt WBA-ben 11 évvel ezelött. Mozogni már nemtud, de ütni igen, ha Madár nem vigyáz. Ha ezt a meccset nem nyeri akkor ezután mehet a cikuszba. Mitchell ellenfele volt a 22 éves tehetséges kubai . Ez volt 10-ik profi mérközése.

  http://www.youtube.com/watch?v=yoOTDpzAWj0”
 • 6. buggyant 2011. június 04. 14:23
  „na most akkor ünnepeljük meg?”
 • 5. alacska 2011. június 04. 14:12
  „merzsebet -Helyettem is menj el és dobjál egy ezrest a perselybe”
 • 4. elemér 2011. június 04. 12:02
  „Minden normális ember a világon tudja hogy ez a Trianoni szerzödés igazságtalan volt és a bukott kontinenshez vezetett. A szomszédoknak lehet ez legfeljebb ünnep. Néztem az interjut amit ez a szélhámos Szerb külügyminiszter adott Charlie-nak tegnap. Aszongya hogy velük nagyon kibabráltak, mert Kosovot elvették tölük. Ebbe ök soha nem egyeznek, mert ez roppant nagy igazságtalanság volt. Na most akkor mi lessz kérdezi Charlie. Aszongya ott soha békés egyenlét nem lessz. Szóval ilyen mentalitásu szomszédok vannak ott. Felesleges velük bohóckodni.

  Madár ma este mérközik Atlantic City-ben egy 47 éves lemosott négerrel. Holnap ez a meccs már látható lessz Youtube. Ria-ria-Hungaria.”
 • 3. kóchenger 2011. június 04. 09:00
  „http://youtu.be/AagQes8Q6zY”
 • 2. CsabaKiraly 2011. június 04. 07:07
  „En is ott leszek mert alig varom, hogy vegre ujra sirva fakadjak :-) Sirva vigad a Mayar. Meg az a szerencse, hogy van ilyen tragikus MULT amivel dicsekedni tudunk es a VILAG orra ala dorzsolhetjuk ezt :)”
 • 1. merzsebet 2011. június 03. 20:59
  „Csornán a Premontrei Rendház templomában szombaton 19 órakor szentmisével egybekötött megemlékezés lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-faktor show a II. Rába Ring Fesztiválon

Pénteken egy órás X-faktor koncerttel várják Écsre az érdeklődőket a II. Rába Ring Fesztivál keretén belül. Részletes program. Tovább olvasom