Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Német nyelven az óvodában

Programsorozattal ünnepli negyedszázados jubileumát idén a győri Brunszvik Teréz Óvoda.
Az intézmény nyolc éve lett német nemzetiségi.
Öt csoportba 130 gyermek jár a győri Brunszvik-óvodába, amely nem küzd létszámgondokkal. A vezető, Litkei Erika szerint mindez nagyban köszönhető annak, hogy 1997 szeptemberétől a kisebbségi önkormányzat támogatásával német nemzetiségi óvodává váltak, s azóta egyre népszerűbb az intézmény. Erre jó példa, hogy még Bakonyszentlászlóról is jár hozzájuk kisgyerek.

A kicsik életkorilag és nyelvileg is vegyes csoportokba járnak: akadnak köztük, akiknek szülei németek és az Audiban dolgoznak, mások német nemzetiségűek lévén kétajkúak, míg sokan kizárólag magyarul tudnak. Utóbbi állítás persze csak megkötéssel igaz: az iskolába úgy „adják tovább" őket, hogy értenek és beszélnek németül. Érdekesség, hogy a német lurkók már egy év elteltével tökéletes kiejtéssel mondanak magyar mondatokat. Litkei Erika úgy véli, ezek a sikerek nem választhatók el attól, hogy az „egy nyelv – egy személy" programot alkalmazzák: minden csoporttal két óvónő foglalkozik, közülük az egyik csak németül, a másik csak magyarul szólal meg.

Az egyik szülő, dr. Thurnher Yvette Győrújbarátról hozza-viszi naponta ötéves és hároméves gyermekét. Ők azért választották a Brunszvikot, mert férje osztrák, és szerették volna, ha csemetéik aktív németnyelv-tudásra is szert tesznek.

Litkei Erika elmondta: a jubileumi évet több programmal is megünneplik. Májusban pünkösdölőt, júniusban apák napját tartanak, míg ősszel krumplifesztivál, kiállítás és lampionos felvonulás lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt az elszívó- berendezés

A Graboplast központi telephelyén egy lágyító-leválasztó berendezésben tűz keletkezett. Tovább olvasom