Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Német diákokkal együtt tanulnak a jedlikesek

Győr - A magyar és az itt vendégeskedő német diákok Győrben együtt kezdték el tanulni a műszaki grafikus tervezőprogram használatát, s ezt hamarosan Sindelfingenben folytatják. A jedlikesek így már diákként megismerik a német munkamódszereket, szaknyelvet.
Már hatéves a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és a sindelfingeni műszaki középiskola, a Gottlieb-Daimler-Schule megállapodása. Az együttműködés keretében diákjaik idén is közösen tervezik, majd kivitelezik találmányaikat. Győrben az ötletelés, a tervrajzok megalkotása történik, Sindelfingenben a tesztelés és a berendezések legyártása. Az előző években így készítettek többek közt saját fejlesztésű biciklilámpát és irodai tűzőgépet a középiskolások.

– A munka végeredménye mindig valamilyen termék, ennél gyakorlatiasabb pedig nem is lehetne az oktatás. Emellett így a diákokban tudatosul: érdemes jól tanulniuk. Nekünk pedig érdemes átvennünk azokat a módszereket német kollégáinktól, amelyekkel több önállóságot biztosítanak a munkák során a tanulóknak, többször alapoznak ötleteikre – mondta el Kóbor József és Pesztenlehrer Zsolt. A Jedlik tanáraiként magyar részről az együttműködés koordinátorai és irányításukkal nemrégiben a magyar diákok német vendégeikkel együtt kezdték el tanulni egy műszaki tervezőprogram használatát, hamarosan pedig ezt Németországban folytatják. Akkor a győriek utaznak Sindelfingenbe.

A német delegáció vezetői, Jörg Jud és Wolfgang Steidle tanárok lapunknak elmondták: a náluk végzetteknek munkahelyeiken nemzetközi csapatok tagjaiként kell dolgozniuk és a kétoldalú kapcsolat keretében felkészíthetik erre diákjaikat. A Jedlikkel kötött együttműködés haszna szerintük, hogy tanulóik látóköre bővül, de ez önmagában nem lenne elég a kapcsolat folytatásához, számukra az is fontos, hogy a csoportmunkáknak mindig kézzelfogható eredménye is legyen, azaz egy kész termék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A középiskolákban hiányzik a fejlesztés

Győr - Két év alatt több mint hússzorosára nőtt a győri iskolákban, óvodákban a fejlesztő- és… Tovább olvasom