Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Német-magyar összefogás az autógyárak munkásaiért

Kiemelt témaként figyel a járműipari vállalatok globális keret-megállapodásainak helyi végrehajtására az Audi, a Mercedes és az Opel magyarországi gyárának szakszervezete.
A német fémipari szakszervezet autógyáraknál kötött megállapodásai az egyes cégcsoportok (Volkswagen-Audi, Opel, Mercedes) minden határon túli telephelyére, üzemére is érvényesek.

A magyarországiakra is. Ezért tárgyalnak magyar és német érdekvédők két napig Győrben az egyezmények magyarországi érvényesítésének lehetőségeiről.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség, az IG-Metall (német fémipari szakszervezet) és az Audi Hungária Független Szakszervezet együtt tartott ma sajtótájékoztatót Győrben.

A nemzetközi vállalatoknál megkötött egyezményekről, chartákról volt szó, arról mit nyújthatnak ezek a magyar munkavállalóknak. Az Audinál, az Opelnél, a kecskeméti Mercedesnél és beszállítóiknál. A Németországban megkötött charták ugyanis a magyar cégekre is érvényesek. Mint kiderült, a nagyobb vállalatoknál nagyrészt be is tartják ezeket, azok beszállítóinál, a kisebb cégeknél kevésbé. Német- és Magyarországon egyaránt ez a tapasztalat.

A charta előnye például, hogy a győri Audi-gyárban és a szentgotthárdi Opel-gyárban többek közt a szociális és a személyügyi bizottságban a szakszervezetnek, a munkavállalói képviseletnek nemcsak véleményezési, hanem együttdöntési joga is van. Csak vele együtt, beleegyezésével hozhat döntést a munkaadó.

Ezek a charták nemzetközi, globális keretmegállapodások. Minimumelvárásokat fogalmaznak meg, például a munkaidőre, az egyenlő bánásmódra vonatkozóan, és tiltják többek közt a gyerekmunkát, a diszkriminációt, a hátrányos megkülönböztetést. A Németországban megkötött egyezmények a magyarországi gyárakban dolgozókra is érvényesek, nekik is előnyösek.

A benne foglaltak megvalósulását a Vasas Szakszervezeti Szövetség most kezdi hatékonyabban is vizsgálni. Azért most, mert ehhez most kap hatékony segítséget a 2,2 millió tagot számláló IG-Metalltól és mert az érdekvédők tapasztalatai szerint a magyar munkajogi környezet egyre kevesebb jogot garantál a dolgozóknak az említett chartákban foglaltaknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha defektet kap, Győrben jár a legjobban

Itt álltak meg legtöbben segíteni annak a nőnek, aki igyekezett kereket cserélni az országút szélén. Tovább olvasom