Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Nemes Veronika emlékérme, s néhány szó Újvárosról

Kazinczy Ferenc ezüst emlékéremmel tüntette ki a Győr polgármesteri hivatala Nemes Veronikát, "mindenki Vera nénijét.

Nemes Veronika egész életét az oktatásnak, szűkebben a győr-szigeti általános iskolának szentelte. A nyolcvanhat éves tanítónőnek Borkai Zsolt polgármester adta át a rangos elismerést péntek délelőtt. A városházi rendezvény keretében hivatalosan is bemutatták az Újvárosi Művelődési Ház új igazgatóját, Pataki Andrást, aki néhány szóban felvázolta elképzeléseit.

Nemes Veronika 1923-ban született Győrben. A ma is kitűnő egészségnek örvendő nyugdíjas tanítónő pedagógusként 1942-ben végzett az Orsolyita Nővérek Tanítóképzőjében. A téti elemi iskolában kezdett el tanítani, majd 1948--tól a Győr-szigeti iskolában helyezkedett el. Tíz évig tanítóként, majd 1958-tól az iskola igazgatónőjeként dolgozott és tanított. 1978-ban ment nyugdíjba. Kitüntették töbek között "oktatásügy kiváló dolgozója" díjjal, az "ifjúság neveléséért" érdeméremmel, a " társadalmi munkával Győrért" és a "testnevelés és sport kiváló dolgozója" elismeréssel.

A délelőtti sajtótájékoztató másik főszereplője, Pataki András szeptember óta tölti be posztját. Elmondta: mivel a város hosszútávon megkülönböztető figyelmet szentel Újváros fejlesztésének, a közművelődés is újragondolást, újfajta szervezést igényel. Kitűzött céljai között szerepel a városrész kulturális életének színesítésén túl a felnőttek oktatása is a leszakadó társadalmi rétegek integrácója érdekében. Ezen kívül folyamatos színházi, nevelő programot dolgozna ki a diákok számára, a térség iskoláival közösen.

Olvasóink írták

 • 2. adalfold 2009. október 10. 09:59
  „ja ,hogy úgy! a forradalom leverése után kinevezték igazgatónak....

  hm-hm-hm.”
 • 1. adalfold 2009. október 10. 09:58
  „Bizonyára borkajinak a ,,veranénije". Ő taníthatta meg agitprop dolgokat olvasni, és attól lett agyelmosott. v nem tom.

  nekem nem a veranénim ,az biztos.:D
  de azért gratulálok neki:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirándulás az Árpád-korba

Sokan ismerik Székelyföld és Gömör gyönyörű freskós templomait, de kevesen tudják, hogy a… Tovább olvasom