Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem(csak) pénzkérdés a jobb oviétrend

Kis lépésekkel is sokat lehet elérni az óvodai étkeztetés javításáért, de azok csak akkor érnek valamit, ha nem kampányszerűen történnek, hanem áthatják a mindennapokat – ez a tanulsága a szerdai győri „Gyermekétkeztetés másként" kerekasztal-beszélgetésnek.
„Lehetne egészségesebben, de az sokkal több pénzbe kerül" – általában ez az indok a különböző fórumokon, amikor a bizonyítottan egészségtelen óvodai étkeztetés szóba kerül. A „Gondolkodj egészségesen!" program tegnapi rendezvényén, melyen többek között óvodapedagógusok vettek részt, szerencsére ennél árnyaltabb volt a kép. A helyszín, a győri Sün Balázs Óvoda nem véletlen, hiszen az intézmény évekkel ezelőtt elsőként csatlakozott az országos programhoz, s ma már mintaként szolgál a többiek számára.

– Természetesen mi is kötött kvótával dolgozunk, de sok kis lépéssel már tettünk az egészségesebb étkezésért. Kiiktattuk a nehéz vajkrémes süteményeket, a gyerekek a nap folyamán bármikor ehetnek gyümölcsöt, emellett gabonaszeleteket, ásványvizet, ropogtatni való zöldségeket is gyakran kapnak. Gyógyteát főzünk, gyümölcslét préselünk, gyümölcsöt aszalunk, s közben a kicsikben észrevétlenül kialakul az igény a minőségi étkezésre – mondja Holle Zsuzsa, az ovi vezetője. Hozzáteszi: ezek a lépések elsősorban nem pénzt, hanem odafigyelést igényelnek. A szülők is nyitottak erre a szemléletre; gyakran kilószámra érkezik adományként a friss alma, cseresznye, s van olyan is, aki mézzel támogatja az intézményt. Nem beszélve a gyerekekről: akad ugyan, aki eleinte idegenkedik a friss gyümölcstől, zöldségtől, de Holle Zsuzsa szerint nagycsoportos korára mindenki „kikupálódik". „Én is meglepődtem, de még a zellerszárat is úgy ropogtatják, mint a chipset. Hiába, a közösség ereje és a gyermeki kíváncsiság mindent legyőz!" Az óvodavezető szerint főprogramjuk, az egészségnevelés szerencsésen találkozott az újonnan megalakult Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság elképzeléseivel, így a jövőben még több ötletet építhetnek be a mindennapokba.

A programon elhangzottak a beszélgetés apropóját adó 2009-es OÉTI-felmérés szomorú adatai. Eszerint mindössze az óvodák és iskolák fele tudja biztosítani a kellő friss zöldséget és gyümölcsöt a gyerekeknek, Nyugat-Dunántúlon pedig még ennél is kevesebb, 35 százaléka. Az óvodai menüben a szükséges mennyiség mindössze 75%-a szerepel tejtermékből, ellenben péksüteményből az ajánlottnál 20%-kal, száraztésztából pedig két és félszer többet kapnak. A legelrettentőbb pedig a sófogyasztás: ebből az optimális mennyiség háromszorosa(!) fogy az ovikban.

A Sün Balázs ovisoknak nem ismeretlen az egészséges étkezés – ők már ebben nőhetnek fel. Fotó: Bertleff András
A Sün Balázs ovisoknak nem ismeretlen az egészséges étkezés – ők már ebben nőhetnek fel. Fotó: Bertleff András


Ugrai-Nagy Tünde, aki egy fővárosi magánóvoda vezetője – a népszerű Ízbolygó gasztroblog szerzője –, szintén megcáfolta a kételkedők érveit.
– Felmérés bizonyítja, hogy nem sok köze van a szülők által befizetett pénznek az étkezés minőségéhez, sőt, ahol nagyobb ez az összeg, megjelennek az olyan „kényelmi termékek", mint a cukros gyümölcslevek vagy a mogyorókrém... Kiszámoltam, s ki lehet hozni az egészségesebb étrendet az átlagos óvodai kvótából. Nem hiszem, hogy egy szelet torta kevesebbe kerül, mint egy müzliszelet. Cukros üdítők helyett mi forrásvizet iszunk, napi háromszor zöldség, gyümölcs kerül a tányérra. Túlzott sózás helyett sok zöldfűszert használunk, a sós ízt gyakran helyettesítjük savanyúval, például citromos ízesítéssel. Úgy érzem, nem szakácstudományra, sokkal inkább „szülői leleményességre" lenne szükség a gyermekétkeztetésben is, én anyukaként tudom, milyen trükkökkel lehet megetetni a gyerekekkel az egészséges ételeket! Gyakran készül például krémleves, amibe mindenféle zöldséget bele lehet „csempészni", de paradicsommártásba vagy lasagnéba rejtve is minden gyerek megeszi a spenótot, padlizsánt – sorolja az ötleteket a hobbiszakács.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skorpió várta őket otthon

Hívatlan vendég fogadott egy győri családot otthonukban: egy skorpiót találtak az előszobában. Tovább olvasom