Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Nem zárnak be iskolák Győrben

A szülők kétharmada él a szabad iskolaválasztással a leendő elsős gyerekek beíratásánál.
A szülők kétharmada él a szabad iskolaválasztással a leendő elsős kisgyermekek szeptemberi beíratásánál. Következménye: egyes iskolákban túljelentkezés, míg másokban hiány mutatkozik.

Nem szüntetnek meg a 2005–2006-os új tanévben egyetlen iskolát sem Győrben, inkább átszerveznek, átrendeznek. Erre viszont szükség lesz, mert egyébként lenne olyan általános iskola, amelyikben például kilenc elsős árválkodna a tanteremben. A megyeszékhelyen a szülők kétharmada élni kíván a szabad iskolaválasztással, ezért aztán vannak oktatási intézmények, amelyekben nagy a túljelentkezés, míg másokban átszervezés nélkül nem is lehetne indítani első osztályt. A beiratkozás eddigi tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót Kun András alpolgármester és Papp András, az oktatási iroda vezetője.

Általánosságban elmondható, hogy Győrött nagyon népszerűek a központi és a jól megközelíthető helyen lévő általános iskolák. Ezek közé sorolható a Kölcsey-iskola, ahová száznál több gyereket kívánnak íratni, ezért három első osztályban kezdik meg a tanítást. A gyárvárosi iskolában huszonöt elsős beíratása várható, kevesebb a korábbinál. Ez az intézmény azt érzi meg, hogy mind népszerűbb a győrszentiváni testvériskola, és a kerületből korábban oda járatott gyerekek most otthon tanulnak. A korábbinál egy osztállyal kevesebb elsőst indít a Jókai-iskola is, s még nem eldöntött, hogy a Kodály Zoltán-iskolában egy vagy két első osztályban kezdik szeptemberben a tanítást. A révfalui tulipános iskolába csak kilenc gyerek jelentkezett, átirányítással kell garantálni az első osztály megszervezését. Ezért a Szent-Györgyi-iskolában idén nem indulhat első osztály. Az iskola körzetét összevonják a tulipános iskolával, és az elsős gyerekek vagy a Rónay Jácint utcai, vagy a kisbácsai iskolába iratkozhatnak be. Nekik az iroda minden más iskola felé is segítséget kér. A Kossuth-iskola körzetében százhuszonhárom az elsős korú gyerek, ám a körzetből csupán tizenkilenc kicsit kívánnak oda járatni, s más körzetből egy gyereket íratnak oda. A megyeszékhelyen három egyházi iskola, továbbá három magániskola színesíti a palettát. Jól illeszkednek ezek az iskolarendszerbe.

A sajtótájékoztatón az oktatási iroda vezetője nyomatékkal beszélt arról, hogy a leendő elsősöket nem szabad feltétel elé állítani. Nem is volt ilyen a városban, az egyik intézményben a már beíratott gyerekeknél képességvizsgálatot végeztek, azt tudakolandó, hogyan lehet a kicsikkel a tanításban haladni. Az oktatási iroda kidolgozott egy feltételrendszert, amelynek alapján a szülői fellebbezéseknél döntenek. Az elsődleges, hogy a beíratandó gyerek a körzetben lakik-e, továbbá az iskola tagóvodájából vagy körzetében lévő óvodából érkezik, s előny, ha a leendő elsős idősebb testvére már annak az iskolának a tanulója. A körzethatárokat februárban módosították ugyan, de azokat, akik januárban még a most választott iskola körzetébe tartoznak, körzetesként kezelik. A szeptemberi iskolakezdésre a megyeszékhely önkormányzati iskoláiba hétszázhatvanhét, az egyházi és magániskolákba a mai állás szerint százkilencvenkilenc elsős beíratása várható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a győri rendezési terv

Még három hétig tehetnek észrevételt a lakosok a győri rendezési terv tervezetének módosítására. Most még mindenki beleszólhat lakókörnyezetének telekalakítási és építési szabályaiba. Naponta többtucatnyian fordulnak meg a győri városháza aulájában azért, hogy megtekintsék a város új rendezési és szabályozási tervének tervezetét, amelyet a városépítési iroda függesztett ki paravánokra. Tovább olvasom