Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Nem vonzó az igazgatói szék

Négy óvoda és nyolc iskola élére keres új vezetőt a győri önkormányzat szeptembertől. Az igazgatói szék nem túl vonzó, kevés a valóban rátermett jelentkező.

Május 16-a a leadási határidejük a győri közoktatási intézményvezetői pályázatoknak, melyeken tizenkét iskola és óvoda leendő igazgatóját keresik. Az esetek többségében lejárt a jelenlegi vezető megbízatása (a Kovács Margit, a Szigeti és a Szivárvány Óvodában, valamint a Bartók Béla-, a Gárdonyi-, a Kodály-, a Radó- és a Baross-iskolában), négy intézményben pedig – az Újvárosi Óvodában, a Radnóti- és a Váci Mihály Általános Iskolában, valamint a Veres Péter-középiskolában – a nyugdíjazás az ok.

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmai kihívás ellenére az igazgatói szék nem túl vonzó a pedagógusok között, a munkakörért gyakorlatilag nincs igazi verseny. Általában, ha a hivatalban lévő igazgató is beadja újra a pályázatot, nem akad, aki versenybe szállna vele – legfeljebb akkor, ha nagyobb megújulás előtt áll az iskola –, de még a nyugdíjazás miatt megürült helyekre sem tolonganak a jelentkezők: egy-egy állásra legfeljebb 2–3 pályázat érkezik.

– Tény, hogy a vezetői poszt sok munkával és még nagyobb felelősséggel jár, a jövedelem pedig nincs arányban a kötelezettségekkel; nem egy olyan igazgató van, akinek néhány beosztottja többet keres, mint ő – ismerte el Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályvezetője, aki ennek ellenére jelentkezésre biztatja az elhivatott pedagógusokat.

– Szeretnénk, ha több, igényes pályázat érkezne – a részletes feltételek az Oktatási Közlöny 8. számában olvashatók –, hogy valóban a legjobb és legalkalmasabb emberek kerülhessenek az érintett iskolák, óvodák élére. A beadási határidő gyorsan közelít, május 16-ig várjuk a pályázatokat – mondja az osztályvezető.

Az új vezetők személyéről várhatóan a júniusi közgyűlésen döntenek, öt évre szóló kinevezésüket pedig augusztus elsején kapják meg.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta vizet a tóba

Látványos szakaszához érkezett Szabadhegy csapadékvíz-elvezetési programja, amelyet – mint Sipőcz Pál, a városépítési osztály munkatársa elmondta – az önkormányzat tavaly határozott el. Az 54 millió forintos, környezetvédelmi szempontból is jelentős beruházás a vasútvonal, a Jereváni utca, a József Attila u. és a Szent Imre út által határolt 60 hektárnyi terület számára jelent megoldást. Tovább olvasom