Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Nem vizsgálják, honnan jöttek a gránátok

Legtöbbször megelőzhető a baj, ha a robbanószerkezetnek látszó fémdarabot nem mozgatják, nem nyúlnak hozzá.


Gránátok a játszótéren címmel múlt csütörtöki számunkban írtunk arról, hogy két 37 milliméteres, nem kilőtt páncéltörő gránátot találtak előző nap Győrben, az Örkény utcai bölcsődénél lévő játszótéren, a marcalvárosi lakótelepen. A lőszerek a parkrendezés során odahordott termőfölddel kerültek oda. Adódik azonban a kérdés: vizsgálja-e valaki azt a helyszínt, ahonnan a humusz odaérkezett, hiszen ott további gránátok lehetnek?

Ennek jártunk utána.

A rendőrségnek nincs arra hatásköre, hogy vizsgálja, honnan került a marcalvárosi játszótérre a termőföld. Ahogy a honvédség tűzszerészeinek sincs erre se jogosultsága, se kapacitása.

A tűzszerészek az Örkény utcai bölcsőde közelében lévő játszóteret alaposan átvizsgálták, itt biztosan nem maradt lőszer. Fotó: Mészáros Mátyás
A tűzszerészek az Örkény utcai bölcsőde közelében lévő játszóteret alaposan átvizsgálták, itt biztosan nem maradt lőszer. Fotó: Mészáros Mátyás


Csurgó Attila, a honvédség tűzszerész ezredese azt viszont elmondhatta, hogy a bányák, ahol talajkitermelés folyik, folyamatos vizsgálat alatt állnak. Ahogy halad a kitermelés, fémkereső eszközzel vizsgálják a talajt. Előírás, hogy a kitermelést folytatóknak alkalmazniuk kell szakembert erre a feladatra. Kötelező ezt elvégeztetniük és vannak is erre szakosodott civil cégek, amelyeket megbízhatnak ezzel.

A tűzszerész ezredes szerint ennek ellenére – a szabályok betartása, a vizsgálatok elvégzése mellett is – előfordulhat, hogy maradnak a termőföldben lőszerdarabok. Ezért kell a föld felhasználásakor elővigyázatosnak lenni. A szakember elmondta, hogy legtöbbször megelőzhető a baj, ha a robbanószerkezetnek látszó fémdarabot nem mozgatják, nem nyúlnak hozzá. Ilyenkor kell bejelentést tenni és a honvédség tűzszerészeit hívni.

Ez történt múlt szerdán a győri lakótelepen is. Csurgó Attila elmondta, hogy az Örkény utcai bölcsőde közelében a játszóteret alaposan átvizsgálták, így ott biztosan nem maradtak lőszerek. A területrendezés miatt már nem is visznek oda több földet – ezt a Győr-Szoltól tudjuk.

Rózsavölgyi László, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a marcalvárosi felújított társasházak környezetének rendezését ő szorgalmazta. Így a közelben máshol is lesz még parkosítás.

Nagy Csaba, a Győr-Szol szóvivője pedig leszögezte: a további helyszíneken is elővigyázatosak lesznek, ha termőföldet kell elteríteniük. Munkatársaikat felkészítették arra, hogyan kell ilyenkor eljárniuk, mire kell figyelniük. Arról is beszélt, hogy a gránátokat tartalmazó föld nem a telephelyükről került a játszótérre. Humusz rendelésekor is csak megbízható partnerekkel működnek együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunakapu téren át a belvárosba

A Bástya utca, az Apáca utca és a Teleki utca is megújul április végéig. Tovább olvasom