Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Nem vitték vissza a tűzijátékokat

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen tűzijátékot sem vittek vissza a kijelölt árusítóhelyekre – tudtuk meg kedden –, a határidő hétfőn este járt le. A forgalom egyébként évről évre csökken – legalábbis a Magyarországon kihelyezett konténerek esetében.
A HSW Pirotechnikai Kft. 10 árusítóhelyet működtetett a megyében december 28-a és szilveszter között, ezután pedig hétfő estig vihették vissza fel nem használt termékeiket a vásárlók. A céghez, amely Sopronban, Csornán, Mosonmagyaróváron, Kapuváron és Győrben helyezte ki konténereit, egyetlen vásárló se jött vissza, helyesebben egy – de ő egy másik megyében. Persze ez várható is volt, hiszen akadt olyan év, hogy egyetlen fel nem használt tűzijáték sem érte meg a szabályszerű megsemmisítést, az egész országban – tudatta Balázs Péter ügyvezető igazgató. Hozzátette azt is, aki még meggondolja magát, az a termék dobozán talál egy telefonszámot, a pénzt a hibátlan, fel nem használt termékért nem kapja vissza, de törvényi kötelességének akkor is így tesz eleget.

A cég vezetője elmondta: a forgalom visszaesett: már 2007 végén is kevesebb pirotechnikai eszközt vettek Magyarországon, mint két – helyesebben most már három – éve, s ez a csökkenés tavaly is folytatódott. Balázs Péter ezt nem annyira a határok megnyitásával, inkább egyszerűen a megélhetési problémákkal magyarázza. Ami az árakat illeti, 200 forintos terméket éppúgy árulnak, mint 25–30 ezer forintosat, de az átlagvásárló jellemzően 3 és 5 ezer forint közötti összeget hagyott ott az eladónál.

A drágábbak már a III. osztályba tartoznak. Ez volt egyébként az első év, hogy a III. besorolású eszközök valóban forgalomba kerültek, jóllehet ezeket már tavaly is engedélyezték, de a kormány – jó humorérzékkel – 2007. december 20-án léptette életbe a rendeletet, s addigra a kereskedők jó része csak a II-es osztályba tartozó termékeket rendelte meg. A tűzijátékok ettől persze még idén sem szóltak nagyobbat, mindössze arról van szó, hogy ugyanazt a hatóanyag-tartalmat, amit korábban II. osztályba soroltak, „lefokozták" eggyel, s ma az számít hármasnak, ami korábban legális volt szilveszterkor.

Ami viszont mindig tilos, az a petárda, tudomásunk szerint egy nő ellen szabálysértési eljárást indított a Győri Rendőrkapitányság a szilveszteri robbantgatás miatt. Jelentős számú feljelentés nem érkezett, de hogy a hibás vagy rosszul használt pirotechnikai eszköz mire képes, azt sajnos a Kisfaludon történt tragédia is mutatja.

Olvasóink írták

  • 3. morfi 2009. január 08. 17:27
    „Ja! Igazatok van.Ippen olyan barmok készittik ezeket a rendelkezéseket,mint amilyen barmok irányítják az országot! Más országokba nem tilták a petárdákat,de nálunk balesetveszélyes.”
  • 2. Fedayn 2009. január 08. 10:02
    „Ki az a barom,aki elképzelte,hogy vissza is viszik?Naiv egy ember lehet!”
  • 1. zotya975 2009. január 08. 09:24
    „Még szép, hogy nem viszi vissza senki sem, azért vette, hogy ellövöldözte, nem azért hogy a semmiért visszaadja. Amúgy szerintem száraz helyen símán át lehet nyaraltatni a következő szezonra ha marad. Én is raktam el nyárra egy-két éve , természetesen csak azt a kategóriát amit egész évban használhatok. Ha jól emlékszem vmi zümi, vagy méhecske volt. Ebként ha év közben ha fellövök egy qrva nagy rakétát, és valaki kihívja a zsarukat, akkor honnan tudják a rend éber őrei, hogy milyen kategóriát használtam, ha csomagolása nincs, és senki nem fényképezte le, hogy mekkorát villant? Csak úgy kérdezem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongált tűzcsap miatt nem volt víz az egész városrészben

Győrszentiván - Két órán keresztül szünetelt a vízszolgáltatás kedden délelőtt Győrszentivánon. Tóth… Tovább olvasom