Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nem várható felajánlás intervenciós felvásárlásra

Budapest - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerint idén a bő termés ellenére sem várható felajánlás intervenciós felvásárlásra.
A tavalyi gyenge, 10 millió tonna alatti mennyiséggel szemben idén 17 millió tonna körüli gabonatermésre van kilátás. Ebből 7,9 millió tonna kalászos – ezen belül 5,6 millió tonna a búza –, a kukoricatermést pedig 8,8 millió tonnára várják.

Soproni Horváth Lajos sajtófőnök elmondta, a hivatal szerint malmi búzából aligha lesz szükség felvásárlásra, hiszen a belpiaci búzaárak egyelőre 50–60 százalékkal meghaladják a tonnánkénti 101,31 eurós intervenciós árat. A betakarítást megzavaró esős idő következtében jelentős mennyiségek csak takarmánybúzának jók, s ezek minősége nem felel meg az intervenciós feltételeknek. A búza és árpa intervenciós felvásárlásra a termelők az ajánlatokat november 1-jétől tehetik meg. Az átvett tételek ellenértékének kifizetése január végén kezdődhet meg a szükséges adminisztráció, a beszállítás és az ehhez kötődő minőségvizsgálati idő, valamint az EU-rendtartás figyelembevételével.

A takarmánykukoricát tekintve már bizonytalanabb a helyzet. A térségünkben egyre inkább megmutatkozó kukorica-túlkínálat megnehezítheti az exportot, és lefele nyomhatja az árakat, s ez megindíthatja az intervenciós felajánlásokat is. A tagországoknak viszont összesen 700 ezer tonna kukorica betárolására van lehetőségük, tehát még a teljes keret is eltörpül a 4 millió tonnára prognosztizálható magyar felesleg mellett. A kukoricát felajánlóknak ráadásul tonnánként 15 euró biztosítékot kell előzetesen letétbe helyezniük.

A kukorica esetében jövő február 1-jétől kezdődhet meg a beszállítás és a minőségvizsgálat, a kifizetés pedig március végétől lehetséges. A felajánlás ugyan már november 1-jétől megtehető, ám az említett 700 ezer tonnás keretet a tényleges felajánlások arányában visszaosztják, emiatt a beszállítás február előtt nem kezdődhet el. A raktári kapacitás viszont bőséges, idén ez már nem akadályozza a gyors felvásárlást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibővül az ingázók érdekvédelme

Ausztria - Az osztrák és a magyar szakszervezetek együttműködésének köszönhetően már hat éve magyar… Tovább olvasom