Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem várhat tovább a győri strand felújítása

Győr - Az illetékesek szerint is „katasztrofális" állapotban van a győri strand, legalábbis nagy része. A felújítás úgy tűnik, már nem várhat, mint ahogy a város sem a fehér lovon érkező befektetőkre.
Évről évre egyre rosszabb állapotban van a győri strand: az öltözőépület három éve használaton kívül van, a Cziráky-medence lepusztult, az egyik – jobb híján homokozóként szolgáló – gyerekmedencét pedig vízforgató hiányában már tavaly sem engedte kinyitni az ÁNTSZ... A strandon ráadásul rengeteg víz folyik el feleslegesen: a rozsdás csővezetékbe kerülő vízmennyiségnek csak a háromnegyede jut el a medencékig. Azaz az így elfolyt vízzel még jó néhány medencét üzemeltetni lehetne, a szivárgások miatt pedig az ilyenkor szokásos vízpótlás többszörösét kell a medencékbe tölteni... A két felnőttmedence egyébként „muzeális" darab: a Cziráky az 1920-as évek elején – a fürdőépülettel együtt –, a sportmedence pedig a hetvenes években épült. Állapotuk azóta változatlan. Tőke László, a Pannon-Víz zrt. vezetője szerint azonban a legnagyobb gond a csővezetékek állapota.

– Az egész, 1700–2000 méteres vezetékhálózatot ki kellene cserélni, hogy megfelelően működjenek a medencék, rendszeres szivárgás és csőtörések nélkül. Egy korszerű vízforgató rendszerrel pedig kivédhetők lennének az esetleges fertőzések és a túlklórozás. Van olyan medencénk is, a gyerekpancsoló, ami már egyenesen felújíthatatlan. Mindezzel együtt a teljes rekonstrukció több százmillió forintba kerülne – mondta az igazgató.

Korlátok: A félszigeten magasodó Cziráky-emlékmű mellett a strand főépülete is városképileg védett.
Korlátok: A félszigeten magasodó Cziráky-emlékmű mellett a strand főépülete is városképileg védett.

A strandfelújítás tizenöt éve téma a városban – sajnos csak beszéd szintjén, nagyrekonstrukció ugyanis máig nem történt.

A helyzetet bonyolítja, hogy a terület és a rajta lévő létesítmények a Pannon-Víz tulajdonában vannak, a strand üzemeltetője a Rába-Quelle kft., a győri önkormányzatnak pedig – a Pannon-Víz 62 százalékos többségi tulajdonosaként – döntő beleszólása van a strand ügyeibe.

Információink szerint több eddigi elképzelés a fejlesztések finanszírozása körüli vitákon bukott meg. „Kiugrási lehetőséget" az időről időre felbukkanó, érdeklődő befektetők jelenthettek volna, ezek egyikéből sem lett azonban végül megállapodás.

A napokban felcsillant a remény, hogy valami mégis elindul: az önkormányzat múlt pénteken közös megbízást adott a Dimenzió és a Fényjel Stúdiónak, hogy készítsék el a terület rövid távú – az elkövetkezendő három évre szóló, de a megvalósítását jövőre elkezdhető – fejlesztési tervét. Ezzel tulajdonképpen azt az év elején elkészült tanulmányukat egészítik ki, amely a fürdőközpont és környéke hosszú távú fejlődési lehetőségeit tartalmazza, benne egy esetleges fürdőbővítéssel, a terület részleges feltöltésével, s egy jó minőségű strandfürdő kialakításával. A részletes költségbecslést is tartalmazó terv elkészítésére egy hónapjuk van a várostervező szakembereknek.

Nem várhat tovább a győri strand felújítása Fotók: Krizsán
– Az álmok már megvannak egy ideje, most a realitásokat, azaz a rövid távú megoldást keressük a terület fejlesztésére. Egyre inkább úgy tűnik, a „fehér lovon" érkező befektetőkre nem érdemes várni, s az önkormányzatnak kell lépnie – vázolta a megbízás hátterét Révi Zsolt győri főépítész, aki szerint egy fontos körülmény mindenképpen visszaveti a potenciális érdeklődőket.

– Az egész strand hullámtérben van, azaz menetrendszerűen elönti a víz, így a legfontosabb feladat, hogy védetté tegyük a félszigetet. A vízügyi szakemberekkel gondolkodunk egy gát, vagy egy, a jól bevált prágaihoz hasonló, ideiglenes védmű alkalmazásán, de a feltöltés is megoldás lehet – mondta a főépítész. Az utóbbi megoldást részletezve hozzátette: a terv elkészítésével megbízott építészek meglehetősen sok kötöttséggel kénytelenek dolgozni, a félszigeten magasodó Cziráky-emlékmű mellett ugyanis a strand főépülete is városképileg védett.

Hogy komoly rekonstrukció vagy csak „ráncfelvarrás", toldozgatás-foldozgatás történik majd a győri strandon, egyelőre nem tudni – a tervezett költségek ismerete nélkül egyik érintett sem nyilatkozott. Tőke László szerint egy hónapon belül kiderül, milyen mértékű felújítás lesz. S bár ígéretek eddig is voltak a felújításra, szerinte most „az eddiginél közelebb állnak a megvalósításhoz", s „gyors intézkedéseket" ígér.

Olvasóink írták

 • 8. fene 2008. szeptember 15. 11:16
  „A győri termálfürdőről:
  - Ma már a legtöbb négy csillagos termálvízzel rendelkező szálloda nagyobb wellnes részleggel rendelkezik, mint a győri termál, amely az egész városé. A szolgáltatások magasabb színvonalúak, mindenki kényelmesen igénybe tudja venni.
  Ha egy ilyen szállodában, kettő vagy háromnapos hétvégét eltöltök, akkor az napi 5000 Ft, Ebben benne van a svédasztalos reggeli, a vacsora, a korlátlan wellnes használat és a szállás.
  A győri Rába-Quelle-ben, mit kapok ennyi pénzért?
  Ki ért az üzlethez?
  - Ha nyáron egész nap strandolni szeretnék és úszni, tiszta, virágos, nem agyon zsúfolt környezetben, színvonalas étkezési lehetőséggel; akkor miért kell Lipót-ra, vagy Pápára mennem?

  S aki teheti, miért menekül el a nyári hétvégeken Győrből?”
 • 7. ::: 2008. szeptember 13. 21:50
  „Ha valaki észrevenné, hogy egy hozzá nem értő piti vállalkozó üzemelteti a termálfürdőt, akkor biztos el is zavarná máshová seftelni, meg nyalni a politikusok seggét. Kedves Anik: biztos azokra a hűtőtáskával érkező csóró szlovák inkontinens nyugdíjasokra gondol, akik ezreket költenek Győrben? Higgye el nem ezekre a vendégekre lenne szüksége Győrnek. Az üzemeltető bagázs már sikeresen tönkretette Magyarország egyik legszebb fekvésű és legszebb parkosítású strandját. Persze nagy újítások és zseniális ötletek akadnak pl. színpad a sportmedencében, homokozó a rakétásban napi ezerötért.
  Amíg nem veszi vissza az önkormányzat az üzemeltetést és nem adja szakértő üzemeltetőknek, addig csak rombolják a város vagyonát ezek a sehonnan jött valakik.”
 • 6. csocso 2008. szeptember 13. 10:08
  „Megjegyeznem, hogy a Wellness-furdoket igencsak nyeresegesen lehet uzemeltetni, s hogy nem terulne meg a 2,5mrd? Dehogynem... S meg tobbet is hozna, nem olyan kicsire es egyszerure csinaltak volna, mint amilyen. Ha nem erne meg, akkor nem epulnenek az orszagban gombamodon. Egy akkora varosnak, mint Gyor, azonban kb 2x nagyobb kellett volna. Semmi hozadeka nincs a turizmusra, mivel nem szallodaval van kombinalva, szoval ez felreertes. Ergo maradt a gyorieknek egy egyszeru kis pancsolo. Ami raadasul nagyon keson epult meg, kb 10 evvel kesobb, mint kellett volna. Errol (is) lemaradt a varos.
  A strandot megszuntentem, nem kell az oda. Szep park, green-office epulettel, hajozashoz kiszolgalo epuletekkel. Van 4 (5) folyoja Gyornek, s egy nyomorult hajo nincs a folyokon. Ekkora potencialt parlagon hagyni bun.”
 • 5. Arányok? 2008. szeptember 12. 22:53
  „Nagyon boldogok vagyunk, hogy a gyönyörű Városháza
  előtti tér - méltóan a szépséges épülethez - végre meújul, bár igazán kb. 5 év múlva éri el a legszebb díszét! Különösen a környezetéb en lévő útburkolat volt tűrhetetlen állapotban.

  Na de - egyetértve 4. hozzászólóval - a győri vasútállomás és a
  híd közvetlen szomszédságában lévő egyéb csúfságok: pl.
  Révai u-i buszvégállomás, ehhez képest a strand ... Csak azt nehéz megérteni, miért nem látnak fantasztikus lehetőséget
  befektetők ebben a gyönyörű - 3 folyó által körbezárt, műemlékekkel gazdagított: Püspökvár, stb. - látványukban önállóan is egyedülálló - környezetben?”
 • 4. J 2008. szeptember 12. 18:09
  „Már ideje volt győr egyik szégyene ez a strand (a vasútállomás mellet).”
 • 3. "?????" 2008. szeptember 12. 14:11
  „Mennyi bérleti díjat fizet az üzemeltető ?”
 • 2. anik 2008. szeptember 12. 13:05
  „Ebben semmi szokatlan nincs, ugyanis általában az állami cégek ide értve az önkormányzatiakat is lényegesen kisebb hatékonysággal működnek(lásd szocializmus), tehát gazdaságosabb egy magáncéggel üzemeltetni és bérleti díjat szedni.Ez esetben eleve esélytelen volt , hogy a fürdő komoly profitot termeljen, ez nem aza fajta vállakozás ráadásul 2,5 milliárd volt felépítése, ami sose térül meg. A fürdő a városra gyakorlot pozitív hozadékai miatt éri meg, ugyanis sok turistát vonzanak akik itt költik el a pénzüket. Persze néhány monopolhelyzetű szolgáltatónál viszont vétek magánkézbe adni a profitot (gáz, villany, víz stb), de ez más téma.”
 • 1. István80 2008. szeptember 12. 08:41
  „Nagyon érdekesnek találom, hogy a város saját pénzéből több milliárdért felépítette a termálfürdőt, és az üzemeltetési profitot a Rába-Quelle fölözi le, ahelyett hogy a város saját maga üzemeltetné a termálfürdőt és az itt képződő nyereséget a külső strand felújítására költhetné és talán a belépőárak sem lennének ilyen magasak.

  A Rába -Quelle biztos örül, hogy nem kellett milliárdokat befektetnie ( amit ki sem tudott volna fizetni), de a profit mégis őt illeti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikrény Abda és Börcs körjegyzőségéhez csatlakozik

Abda - Ikrény is csatlakozik a körjegyzőséghez, amit eddig Abda és Börcs működtetett. A hármas… Tovább olvasom