Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem varázsszer az antibiotikum

Győr-Moson-Sopron - Kezdődik a felső légúti betegségek szezonja, amelyet látva – pontosabban tapasztalva – sokan automatikusan az otthoni maradék gyógyszerkészlet után nyúlnak. Pedig ezzel sokszor többet árt, mint használ magának a beteg.
Az influenza ugyan még nincs itt – eddig csak néhány megbetegedést észleltek –, a hurutos, köhögéssel és náthával járó felső légúti megbetegedések azonban igen. Az év végi szabadságok és a vakáció leteltével várható, hogy a közösségekben még több lesz a beteg, hiba azonban – „tavaly is segített!" felkiáltással – rögtön beszedni az otthon fellelhető gyógyszereket, ahogy erre hajlamosak vagyunk.

– A legtöbb jelenlegi megbetegedést vírus okozza, az antibiotikumok pedig csak a baktériumok ellen hatnak.

Mellékhatásuk viszont, hogy ellenállóbbá teszik a testünkben lévő, betegséget nem okozó baktériumokat a hatóanyagok ellen, s elpusztíthatnak számos jótékony hatású mikroorganizmust is, azaz az indokolatlan gyógyszerszedéssel többet ártunk, mint használunk – figyelmeztet dr. Végh Klára háziorvos, akinek tapasztalatai szerint a jelenlegi szezonális megbetegedések alig tíz százalékában van valóban szükség antibiotikumra.

A magyarokra kifejezetten jellemző az ellenőrzés nélküli gyógyszerszedés. Fotóillusztráció: Krizsán
A magyarokra kifejezetten jellemző az ellenőrzés nélküli gyógyszerszedés. Fotóillusztráció: Krizsán

Ránk, magyarokra egyébként kifejezetten jellemző az ellenőrzés nélküli gyógyszerszedés – sokan azt sem tudják, hogy az antibiotikumok csak a megfelelő adagban, teljes kúra esetén hatnak, egy egyszerű nátha vagy influenza ellen pedig teljességgel hatástalanok –, s könnyen nyúlunk a forgalomban lévő közel ötven készítmény valamelyikéhez. Ezért rendezték meg többek között tavaly november 18-án az első antibiotikum-napot – az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ kezdeményezésére – nemcsak nálunk, hanem az Európai Unió összes tagállamában. A program szlogenje – „Őrizzük meg az antibiotikumok hatékonyságát!" – arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi öt évben egyre több antibiotikum vesztette el a hatékonyságát amiatt, hogy a helytelen vagy indokolatlan alkalmazás következtében a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikus kezelésekre.

S végül egy elgondolkodtató felvetés: dr. Végh Klára szerint annak, ha a vény nélkül kapható, megfázás elleni szerek nem hatnak, oka az is, hogy nem hagyunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra. „Ha nem pihenünk 2–3 napot, amikor indokolt lenne, a testünk nem tudja az erőit a gyógyulásra összpontosítani, s még jobban legyengülhet" – mondja a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mulatság, jótékonyság estéi

Győr-Moson-Sopron - Nevezhetjük fényűző partinak, mulatságnak, de azért az igazi mégiscsak az a jó… Tovább olvasom