Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem tudott szavazni a győri börtönből

A győri börtönből szeretett volna szavazni egy letartóztatott az áprilisi országgyűlési választáson, ám nem kapott mozgóurnát. Az ombudsmanhoz fordult, aki szerint a budapesti, XIX. kerületi választási iroda hibázott.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába a győri büntetés-végrehajtási intézetből panasz érkezett nemrégiben. Eszerint a fogvatartott – noha korábban kérelmezte és meg is kapta rá az engedélyt – nem vehetett részt az áprilisi országgyűlési választáson. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, itt szeretett volna élni jogával.

A panaszos már február elején átadta a részvételhez szükséges iratokat és az átjelentkezési kérelmet – az illető ugyanis budapesti. A bv-intézet parancsnokának elmondása szerint a kitöltött iratokat márciusban eljuttatták a helyi választási irodába, ahonnan azt még aznap továbbküldték a Budapest XIX. kerületi helyi választási irodának.

Úgy tűnt, minden rendben zajlott, a választás napján mégsem vitték ki a panaszos részére a mozgóurnát, aki így nem tudott szavazni. Az átjelentkezési kérelemre pedig nem érkezett válasz; később kiderült, hogy elfogadták, de a határozatot csak a budapesti címre postázták el és azt a panaszos egy hozzátartozója át is vette.

A megállapítás szerint a budapesti XIX. kerületi helyi választási iroda hibázott. Ők el is ismerték, hogy a bv-intézetbe a kérelem már nem érkezett meg, így az nem tudta továbbítani a győri helyi választási irodának. Ez volt az, ami végül meghiúsította a szavazást.

Székely László ombudsman hivatala megállapította, hogy a választójog (mint alapvető emberi jog) biztosítása ez esetben nem történt meg. Az ombudsman felkérte a kerületi helyi választási iroda vezetőjét, hogy fordítson nagyobb figyelmet a hasonló visszásságok megelőzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajsza indul a még szabad albérletekért

A felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalával megnyomták a startgombot az albérletkeresők és -hirdetők is. De mit találunk az egyetemi városokban? Tovább olvasom