Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem tudott a kft. a hulladékudvarról?

Szabó Zsolt abdai polgármester portálunknak elmondta: a nagytérségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társuláshoz csatlakozott még 2003-ban Abda, 111 másik településhez hasonlóan.

Mindez a törvényi változásokkal is összefügg, amelyek értelmében szelektíven kell a hulladékot gyűjteni, amit lehet, tömöríteni kell és újrafelhasználásra továbbítani. A nagytérségi hulladékgazdálkodási terv keretében Abdán három szelektív gyűjtőszigetet alakítanak ki és egy hulladékudvart hoznak létre, amelynek helyét még az előző képviselő-testület jelölte ki. Ez lesz a panaszt küldő cég telephelye közelében, külterületen, ipari övezetben.

A jelenlegi faluvezető szerint a hely megfelelő, mert lakóházak nincsenek a közelben és sokan örülnek a hulladékudvarnak. A helybelieknek előnyös, ott ingyen elhelyezhetnek bizonyos hulladékokat. Tájékoztatása szerint a területet lebetonozzák és két irodaszerepet ellátó konténert helyeznek el rajta az ott dolgozóknak, akiknek az is a feladatuk lesz, hogy megakadályozzák, hogy rendetlen látványt okozzon a szemét.

A hulladékudvar létrehozása a falu rendezési tervében szerepel és építési engedéllyel is rendelkezik. Ezek megszerzése pedig tájékoztatási kötelezettségeket ír elő, amiknek az illetékesek tudomása szerint eleget tettek.

További konténerekben fanyesedéket, autógumit, építési törmeléket, elektronikai berendezések részeit tárolják majd ott elszállításig, szigorúan különválogatva, szelektíven. Kommunális szemetet nem, így Szabó Zsolt szerint bűzt nem okozhat a hulladékudvar. Elmondta azt is, hogy létrehozása a falu rendezési tervében szerepel és építési engedéllyel is rendelkezik. Ezek megszerzése pedig tájékoztatási kötelezettségeket ír elő, amiknek az illetékesek tudomása szerint eleget tettek. Márciusra a hulladékudvarnak kész kell lennie, de területén, közelében a bokros-fás részeket lehetőleg meghagyják és körbe is kell telepíteniük növényzettel azt az előírások szerint.


Olvasói panasz

˝Abdai telephelyünkkel szemben, irodaablakainktól húsz méterre kezdtek el hulladéklerakót kialakítani. Tartunk a bűztől, a szemét rendetlen látványától, amit ha partnereink észrevesznek, üzleteink csökkenését okozhatja. Közel van a kavicsbánya is, ahol tiltják ugyan a fürdőzést, mégis sokan ezt teszik. A hulladéklerakó tervéről ráadásul egyáltalán nem értesítettek minket előre, csak most tudtuk meg, hogy már kivitelezik. Igyekszem ezt megakadályozni.˝ Szalai András, az Agro Produkt Handel Kft. vezetője

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárczis karácsonyi vásár

Jótékony célú karácsonyi vásár színhelye lesz szerdán délelőtt 9-13 óráig a Megyeháza alulája. Tovább olvasom