Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nem tudni, gyilkolni akartak-e a fiatalok

A két évvel ezelőtt nagy megdöbbenést keltett hegyeshalmi haláleset ügyében a Győri Ítélőtábla kedden hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet.


Továbbra is az a kérdés, hogy a fiatalok csak megverni vagy agyonverni akarták az ötvenhét éves Sz. Jánost.

Szerelemféltés állt a szörnyű véget ért, brutális verés mögött: J. Zsolt nem tudta feldolgozni, hogy élettársa elköltözött tőle. A férfi 2007-ben, már egy hónappal a haláleset előtt megverte a vélt új partnert, Sz. Jánost, de ezután társakat is bevont a bosszúhadjáratba. A most 30 éves, mosonmagyaróvári S. Pétert azzal bízta meg, hogy verjék meg a riválist, annyira, hogy a karja eltörjön, s emellett érzékeny testrészét is tapossák meg. Ez volt a kérés vagy megbízás, nevezzük, ahogy akarjuk. Az ugyanis még mindig vitatott, hogy az ezért később kapott krosszmotor anyagi ellenszolgáltatásnak vagy a hála jelének bizonyult-e. Ez nem mindegy a megítélés szempontjából.

A vád szerint S. Péter az akkor 24 éves leányvári B. H. Ditmárral először feltérképezte a tanyát, akkor azonban Sz. János kutyái riasztották a kiszemelt áldozatot, aki egy – az életveszélyes fenyegetések miatt vásárolt – vadászpuskával jött ki a házból. Ezután július 4-én a kora esti órákban a két férfi elbújt a hegyeshalmi tanyán álló kombájn mögé. Amikor Sz. János hazaért s kiszállt autójából, S. Péter rárontott és a kezében lévő kétméteres vasrúddal olyan erővel vágta fejbe az idős férfit, hogy azonnal a földre rogyott. Bár védekezni már képtelen lett volna, a támadók a földön is tovább ütötték, B. H. Márk egy feszítővassal csépelte. Amikor már nem adott életjelet, a kombájn mögé húzták és letakarták.

Elölről kell kezdeni a tárgyalásokat, a hegyeshalmi férfi ügyében hiányos ítélet született a táblabíróság szerint. Fotó: K. Cs.
Elölről kell kezdeni a tárgyalásokat, a hegyeshalmi férfi ügyében hiányos ítélet született a táblabíróság szerint. Fotó: K. Cs.

A megyei bíróság tavaly úgy vélte: a több százezer forint értékű krosszmotor nem tekinthető anyagi ellenszolgáltatásnak egy ilyen súlyú cselekménynél, s a felbujtó szándéka pusztán a kéz eltörésére irányult.

Számos tanút és szakértőt hallgattak meg, míg végül súlyos testi sértésért és más bűncselekményekért 8 év börtönre ítélték el a felbujtót, míg S. Péter 15 év, B. H. Ditmár 12 év fegyházat kapott emberölésért. A bíróság úgy látta: a két támadónak számolnia kellett a brutálisan bántalmazott sértett halálával, de a fellebbviteli főügyészség tegnap ennél jóval tovább ment. A vád szerint egyenes ölési szándék vezette a két férfit és a felbujtónak is életveszélyt okozó testi sértésért kell felelnie. A védők  több érvet hoztak fel: a legsúlyosabb büntetéssel fenyegetett S. Péter ügyvédje szerint például életszerűtlen, hogy a támadó – akinél engedély nélkül tartott pisztolyt találtak – vascsővel akarjon meggyilkolni egy fegyverrel rendelkező férfit, vállalva az így keletkezett  nyomok eltüntetését is.

A Győri Ítélőtábla dr. Nagy Zoltán tanácsa nem az mondta ki, hogy a vádlottak nem bűnösek, csak azt, hogy a korábbi ítélet indoklása annyira hiányos, hogy azt sem lehet eldönteni: megalapozott vagy megalapozatlan-e. A megyei bíróságot új tárgyalás megtartására kötelezte, a vádlottak addig előzetes letartóztatásban maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsszó a változáskezelés

A közös motívum a változás, a kríziskezelés volt az ICG Győrben tartott rendezvényén szerdán. A… Tovább olvasom