Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Nem titkolózik Forgács Péter

Győr - A Kisalföld hasábjain lehetőséget adunk a Győri Nemzeti Színház élére pályázóknak, hogy bemutassák pályamunkájukat, és magukról is ejtsenek néhány szót. Általában ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel a jelentkezőknek. A sort a jelenlegi igazgatóval, Forgács Péterrel kezdjük.
– Alapvetően már megterveztem a következő évadot, így a pályázatom jelentős része nyílt titok – mondja Forgács Péter, majd így folytatja:

– Apámmal, aki szintén színész volt, a család egyik városból a másikba vándorolt. Soha nem volt olyan hely, ahol sokáig időztünk volna. Fiatal színészként én is így éltem. Nyolc évvel ezelőtt azonban Győrben otthonra találtam. Nyolc éve élek itt, nyolc éve mondhatom el: győri polgár vagyok.

Amire nagyon büszke vagyok: szerepeim Budapesten a Sakk, Győrött a Miss Saigon című musicalben. Rendezéseim közül az Adáshiba és a Portugál Győrben.

Forgács Péter
Forgács Péter színész, énekes, zenész, rendező, egy éve színidirektor. 


– Közönség vagy művészszínház szerepel a terveiben?

– Mindegyik! Biztos vagyok benne, a legtöbb pályázó leírja majd, hogy vidéki színházat csinálni a legnehezebb, mert mindenfajta stílust meg kell jeleníteni. Ezt így gondolom én is, csak nem általánosságban beszélek a témáról, hanem konkrétan. Az én pályázatomban nem struktúrák és konstrukciók szerepelnek, hanem konkrét darabok. Tudom, miként működik a győri nemzeti, ezért mertem belevágni a pályázatba. Egyébként itt mindig is menni fog az operett, az opera, a musical, mert ha van a színháznak egy ilyen jó zenekara és tánckara, azt ki kell használni. Ráadásul rendelkezünk egy operamaggal is! Benne vagyunk egy Verdi-pályázatban is, ami részben azt a célt szolgálja, legyen pénzügyi háttere az operajátszásnak. Nekem egyébként fixa ideám a mai magyar kortárs irodalom. A pályázatomban szerepel két mai magyar darab. Jövőre ismét lesz Egressy-színmű és Spiró is menni fog. (Egressy írta a Portugált, amelyet tavaly mutattak be hatalmas sikerrel. A szerk.)

– Hogyan képzeli el a színház és a város kapcsolatát?

– Volt egy ötletem arra, az Evita nyissa a Győri Nyarat, de nyilván nem egyszerű egy monstre műsort létrehozni, most nem jött össze. Ám tárgyalásokat folytatok egy osztrák utazási irodával, van igény arra, hogy az Evitára szervezzenek utakat. Szabadtéri előadásokat is tervezek, de nem szeretek a levegőbe beszélni, csak akkor vágunk ezekbe bele, ha biztosított a háttér. Győrött sok embert ismerek már. Meggyőződésem, hogy a város legnagyobb kulturális intézménye és annak vezetője nem lehet meg kapcsolatok nélkül. Ismernem kell a múzeum, a levéltár igazgatóját, a közszereplőket, művészeket, mert egymásra vagyunk utalva, és együtt tudjuk igazán Győr kultúráját szolgálni.

– Fővárosi vagy győri színészek szerepelnek az elképzelésében?

– Győriekben gondolkodom elsősorban, hiszen sok tehetséges színészünk van. Kicsit talán túl sokan is vagyunk. De ne feledjük, a nézők sokszor a névre jönnek be. Van elgondolásom, hogy két-három főszerepre országosan ismert művészt kérünk fel.

– Milyen döntés születik ön szerint?

– Remélem, a szakmaiság számít majd. Bár kicsit félek tőle, hogy nem. Ha ez utóbbi igazolódna, szomorkodnék, mert úgy érzem, az elmúlt egy évben sokat dolgoztam, amit a város kért tőlem, megtettem. Szakmailag megalapozott pályázatom egy gazdaságilag stabil helyzetbe hozott színház számára készült, és életem fordulópontját jelenti majd az eredmény, amely megszületik.

Előzmények nálunk
kisalfold.hu szavazást indított: Kit szeretne ön a győri nemzeti élén látni? Az állás kedden 16.30-kor: 8209 szavazat, ebből Forgács Péter 41 százalék, Gergely László 17 százalék, Koltay Gábor 39 százalék, Korcsmáros György 3 százalék, Nagy Viktor 1 százalék.
Olvasóink írták

 • 13. zsuzsa63 2008. április 02. 16:47
  „szerény személyemben szivből kivánom Forgács Péter megbizását továbbra is a szinház élére. Én mint szinházbérletes nagyon meg vagyok elégedve a bemutatott darabokkal, a szinmüvészekkel, és mindennel, ami a szinházhoz tartozik. És ez biztos, hogy a jó vezetéshez kötődik.”
 • 12. közügy 2008. március 27. 16:56
  „Ki az a Nagy Viktor, Káel Csaba haverja , a 885 milliós adó hátralékot felhalmozó Ezüsthajó Kft rész tulajdosa! Ők ketten fogják a györi színházat szépen elúsztatni.Pesi párt központ döntött!
  Kedves györi képviselők : A 0%- os választási arány mellett,ha megválasszák Nagy Viktort : a nép akaratát árulják el!
  Miét nem a szakmai múlt dönt, képviselők becsapjátok
  szavazóitókat, 2010-ben hullni fognak a fejek a közgyülésből, mert a nép nem felejt. HAPPY END !!!”
 • 11. rennee 2008. március 27. 06:54
  „F.P. csak elmondom neked,hogy Fideszes rendezvényen láttam fellépni,Szűcs Kingát nem véletlenül szerepelteti,hiszen ő az aki még tud is színészkedni.Szerintem az lenne a legjobb,ha már végre abbahagyná mindenki a mocskolódást,mert nem ez dönti el,hogy ki legyen az igazgató.”
 • 10. kingus 2008. március 26. 19:30
  „Kedves blama!
  El kéne olvasni Egressy könyvét (Egressy Zoltán: Portugál - 8 dráma), és akkor nem Forgács Pétert kritizálná a Portugál szövege miatt.A mondanivaló, a darab üzenete pont attól az, amilyen a mű.A rendezés pedig remek!”
 • 9. kingus 2008. március 26. 19:26
  „Kíváncsi leszek, hogy F.K. és F.P. nevek melyek jelöltnek hajtják a szelet ezzel a mocskolódással...Valamelyik nap jön a következő jelölttel készített riport.Vannak, akiknek ez a szórakozása (vagy épp feladata) , hogy sárdobálást, vitát szítson egy-egy ilyen fórumon...Én jobb elfoglaltságot is tudnék ennél...Szánalmas... :(”
 • 8. blama 2008. március 26. 19:16
  „Sajnos a Portugál cimű darabot a sok trágárság miatt már a felénél ott kellet hagynunk, a szÍnház fele kiürült.
  A Kisalföld szerkesztőségének ez a siker, nemcsak a premierre kellene járni ingyen jeggyel.
  Hiteles kritika csak a Forgit segítette volna!
  De most már késő!Bevégeztetett!”
 • 7. F.K. 2008. március 26. 18:58
  „"Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint,
  fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból,
  csönd van.Senki se pisszen.Alantról
  kevéske hűlt költő csontja int.
  Ó, ha gyilkolni szabadna újra, csámcsogva, hersengve szívnák a vért -
  miért is? ki tudja. Trianonért?-
  mered pár utcanév pici csontujja".....
  ( Spíró György 1987. Mozgó Világ )

  Nos, ennyi ebből elég!
  Ez kell nekünk a színházba? Saját magunkat gyalázzuk és alázzuk, vagy mindegy, hogy mit kapunk csak jót lehessen röhögni vagy sírni ? Félre nemzeti érzés! Minek, uncsi, nem trendi, abból nem élünk meg!? Jókat káromkodva happyk leszünk és gondolkodni sem kell! Értékek? Minek?
  "Gratulálok" a Spíró bemutatóhoz, a nagy programhoz!”
 • 6. kingus 2008. március 26. 18:48
  „Ez aztán már mindennek a teteje...A színház előtti téren akkor is lett volna tüntetés, ha nem engedélyezi (közterület a tér nagy része), és a város egyetlen színházából nem ad szereplőket a megmozduláshoz - max engedély nélkül mennek oda az emberek - ez a mai divat.Gratulálok.Így kell egy tisztességes művészt alaptalan vádakkal lejáratni...!”
 • 5. F.P 2008. március 26. 17:34
  „Sajnos Forgács akkor bukott, meg amikor beengedte a politikát a szinházba :
  Molnár Csaba kedvesét a tehetségét meghaladóan szerepelteti , a színház előtti téren szervezett MSzP-s tüntetéshez engedélyt és szereplőket adott , és saját maga is fellépett.
  Más részt a határon túli fesztivál díszünneségén : ápolatlan külsejével és a gyerekkori szexuális élményeinek középpontba állításával lejáratta az egész várost. Szerepelni tudni kell!
  Küllönben meg március 15 -én . a Bánk Bán- ból elege van , jöjjön a Bajazzó.
  Óh, nemzeti ünnep ? A márciusi forradalmárok azért ennél többet érdemelnek.
  Ezekről persze a család napilapja: a Kisalföld elfelejtett tájékoztatni.
  Óh, objektiv tájékoztatás!”
 • 4. ladizs 2008. március 26. 16:53
  „Szívből gratulálok Forgács Péternek az ötleteihez és az eddig elért sikereihez. Sok-sok támogatót kívánok neki, hogy a szakmai elképzeléseit megvalósíthassa!
  A barátaimmal együtt bizony én is szívesen elutaznék nyaranta Budapestről Győrbe is a szabadtéri színházi előadásokra. Ahogy elutazunk rendszeresen Szegedre és máshová is az országban.
  Budapesten sajnos már sikerült tönkrevágni a szabadtéri színjátszást, pedig lenne rá közönségigény itt is.”
 • 3. Kenesei Emília 2008. március 26. 16:44
  „A győriek örülhetnek, hogy hiteles, szakmailag felkészült ember áll a színház élén. A műsorban minden korosztály talál neki tetszőt. Örülök, ha a színpadon látom, mert neki mindent elhiszek. Szeretném, ha Ő maradna továbbra is a győri szinház igazgatója. Korcsmáros első bemutatkozása is botrány volt. A Sybill... tütüben a férfi-tánckar. Persze felejthetetlen... Később pedig sorra hozta a lepukkant amerikai musicalokat. Le is mondtam a bérletet.
  Forgács maradjon a SZINIGAZGATÓ !
  ((((( igaz a Gárda elleni tüntetés nem kellet volna )))))”
 • 2. Gere Irén 2008. március 26. 15:12
  „Nagyszabású, korrekt tervek. Szívből kívánom kedves Forgács
  Péter művész úrnak, hogy valóra válthassa őket!”
 • 1. Pataki Ágnes 2008. március 26. 11:39
  „Nílt és őszinte szavak, átgondolt tervek - gratulálok.A város kultúráját valóban csak a kultúra minden ágának együttműködésével lehet fejleszteni és szolgálni.Az a cél, hogy a győri polgárok saját városukban megtalálják mindazt a kikapcsolódási lehetőséget, amiben jól érzik magukat - fontos feladat.Emellett persze a minőség országosan vonzza a látogatókat Győrbe, ami szintén jó.Én 12 éve fővárosiként havonta járok a győri színházba, mert megtaláltam azt a gárdát, akik minden műfajban megállják a helyüket, kikapcsolódást, feledhetetlen élményt és értéket nyújtanak nekem.Szeretném, ha ez így is maradna.Remélem, hogy a szakmai szempontokat, és az elmúlt év eredményeit is figyelembe fogják venni a pályázatok elbírálásában.Sok sikert kívánok Forgács Péternek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei rendőrök Budapesten: Kezdődik a szolgálat

„Már megint Budapestet kell megvédeni, az kit érdekel, hogy vidéken mi van" – csúszott… Tovább olvasom