Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem telepíthetik a fém fekvőrendőrt zebrára

Győrben már megvalósult az a megoldás, miszerint a gyalogátkelőhelyet különböző mértékben kiemelték az útburkolat magasságából.

Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős munkatársa szerint olvasónk nyitott kapukat dönget. Ugyanis több helyen a városban már megvalósult az a megoldás, miszerint a gyalogátkelőhelyet különböző mértékben kiemelték az útburkolat magasságából. Ez az úgynevezett sebességcsökkentő pódium. Ennek a célja a gyalogosok védelme, a száguldozás megakadályozása, viszont az ugyancsak a járművek sebességcsökkentésére kényszerítő eszközt, a lecsavarozható, fém fekvőrendőrt a szabályok szerint zebrára nem telepíthetik. Az is eléri azonban a célját olyan helyeken, ahol az átmenő forgalom zavarhatja a lakosokat vagy balesetveszélyt jelenthet. Hogy ne is akarjanak lakóövezetek utcáiban felgyorsulni járműveikkel a vezetők, ahol nincs járda, a fekvőrendőrt az útszakasz első harmadában helyezik el az előírások alapján. Az útkezelő szakembere elmondta: a költségek, a hely adottságai, közlekedési jellemzői és a szakmaiság határozza meg, mikor melyik megoldást alkalmazzák és pontosan hol helyezik el a kiépített pódiumot, a fémszerkezetet. Már több jó példa megvalósult városszerte – szögezte le a szakember.


Olvasói kérdés

A városban több helyen fekvőrendőröket telepítenek a lakóutcákba, de miért középtájt rakják, miért nem a zebrák helyére, hogy a gyalogosokat védjék? Akkor muszáj lenne ott az egyébként száguldozóknak lassítaniuk. Külföldön láttam, hogy jól bevált gyakorlat, miszerint a zebra gyakorlatilag egy fekvőrendőr.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes korrepetálás

A KDNP oktatási szekciója ingyenes korrepetálással segíti a diákokat tanulmányaikban. Tovább olvasom