Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nem találták meg a lehallgatót

Nyolc hónapos adatgyűjtés után eredménytele- nül zárta le a nyomozást a megyei rendőr-fő- kapitányság a győri városházi lehallgatási ügy- ben. Minden bizonnyal már soha nem derül ki, ki helyezett el poloskát a polgármester és a jegyző irodájában.
illusztráció
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nemrégiben lezárta az ismeretlen tettes ellen magántitok jogosulatlan megismerése miatt folytatott nyomozást a városházi lehallgatási ügyben, mivel az eddigi adatok alapján nem deríthető ki az elkövető kiléte, s az eljárás folytatásától sem várható ilyen eredmény – közölte a Kisalfölddel Kiss Imréné őrnagy. A főkapitányság sajtóreferense elmondta: több igazságügyi szakértő egybehangzó véleménye szerint a berendezések beszerelésének ideje, a telepítő személye nem volt megállapítható.
Az eljárás során kiderült, hogy a Balogh József polgármester irodájában megtalált házilagosan készített poloska működött ugyan, de a leárnyékolatlanság és a mikrofon érzéketlensége miatt a környezetében elhangzottak megismerésére alkalmatlan volt. Ezzel szemben a Kovács Lajos jegyző hivatali helyiségében felfedezett lehallgatókészüléket – amelynek összeszereléséhez gyártói gyakorlat kellett – alkalmasnak találták lehallgatásra. Kiss Imréné megjegyezte: a nyomozás megállapította, hogy a bűncselekmény kapcsán sem magántitok, sem más jellegű adat nem került illetéktelenek tudomására.

Birkás: kampányfogás

Az ügy a parlamentben is téma volt. Birkás Tivadar fideszes országgyűlési képviselő egy napirend utáni hozzászólásában azt állította: Balogh József nem tudott kielégítő választ adni arra, hogy a vizsgálatra miért nem a Nemzetbiztonsági Hivatalt kérte meg, miközben a győri MSZP minden bizonyíték nélkül Fidesz-közeli lehallgatást emlegetett. „A lehallgatókészülékek megtalálásának napvilágra kerülése egybeesett az önkormányzati választási kampány indulásával. Nem véletlen, hogy az ellenzék már akkor is önlehallgatásra gyanakodott, kampányfogásnak tartotta az ügyet" – tette hozzá a győri politikus. Birkás furcsának nevezte, hogy a polgármester májusban előbb nem tudott az újságírók kérdéseire érdemi információt adni, két nappal később azonban már tudni vélte, hogy a poloskákat profik telepítették.

Balogh: rosszindulat

„ A félreértések elkerülése végett leszögezem, hogy ennek a bűncselekménynek dr. Kovács Lajos jegyzővel együtt sértettje vagyok, nem pedig vádlottja. Biztosíthatok mindenkit, hogy a berendezéseket sem a jegyző, sem jómagam nem helyeztük el önmagunk lehallgatására, hanem valaki mások tették ezt, akiknek személyét a rendőrség sajnos nyolc hónapos nyomozás után sem tudta kideríteni" – közölte lapunkkal Balogh József. A politikus megjegyezte: Birkás Tivadar az ő egykori nyilatkozatait illetően összevissza hadovál.
„ Birkás úr figyelmét szeretném felhívni arra, parlamenti mandátumát azért kapta, hogy a köz ügyeiért próbáljon tevékenykedni, nem pedig, hogy választási vesztesként személyeskedő jelleggel a győri polgármesterrel foglalatoskodjék. Arra kérek mindenkit, a rendőrség megállapításaira, s ne a rosszindulatú találgatásokra hagyatkozzon" – mondta Balogh József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étteremben füstmentesen

A füstmentes szórakozás érdekében évente kétszer a dohányzást az étteremből száműző bált szerveznek… Tovább olvasom