Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Nem találkoztam átlagos gyerekkel

A Családi körrel együtt generációk nőttek fel. A népszerű televízióműsor helyett ma ott a ValóVilág, netán valamilyen erőszakot sugalló film. Ranschburg Jenő professzor problémás gyerekekről szóló előadására mégis sokan voltak kíváncsiak a győri Balassi-iskolában.
– Tanár úr, minek köszönhető ez a fajta érdeklődés?
– Az emberek szeretik a közérthető, egyenes beszédet. Úgy érzem, az én szakmám éppen arról szól, hogy nem kell tudósoskodni, nem csupán nyolc ember akarja érteni azt, amiről szó esik. Az emberek megérzik ezt, másrészt talán még képes vagyok arra, hogy közreadjam azt a keveset, amit tanultam.

– Az előadásában a nehezen kezelhető gyerekekről beszélt. Ezek a gyerekek rosszak, vagy mi, felnőttek nem tudunk velük bánni?
– A tények azt igazolják, hogy egyre alacsonyabb korban egyre durvább bűncselekményekkel, magatartásformákkal találkozunk. Utóbbival roppant fájdalmas szembesülni, ugyanakkor akár feltehetjük magunknak kérdést, hogy mi is a magatartási zavar?

Mit jelent az átlagoshoz való viszonyítás? Én még nem találkoztam átlagos gyerekkel. Mindegyik különös, egyedi és érdekes. Arról nem is beszélve, hogy az a problematikus gyerek, aki nem átlagos, akkor az átlag fölöttieket is a problematikusak közé sorolhatnánk. Annak idején még úgy tanultam, hogy beteg ember az, aki orvoshoz megy. Ugyanakkor a fogalom ellenkezője nem igaz, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy mindenki egészséges, aki nem megy orvoshoz. A gyerekeknél különösen nagy a baj, mert őket még vinni kell – nem ők, hanem a felnőttek találják őket átlag alattinak vagy felettinek.

A magam részéről többnyire az alkalmazkodás problematikája körül keresem a megoldást, hiszen ahol magatartási zavart tapasztal akár a szülő vagy a tanító, arra muszáj valamiképpen odafigyelni és közös megoldást keresni.

„ A család, meg az azon belüli problémák megbeszélése ma nem üzlet a televízióknak."

– Nyugdíjasévei ellenére tanít, könyveken dolgozik és országszerte előadásokra is hívják. Sosem pihen?
– Szerencsére tényleg sok meghívásnak, műsornak teszek eleget, az egyik könyvemet éppen japánra fordítják. Tudja, három gyerek apjaként, négyszeres nagyapaként tényleg boldog ember vagyok. Ez a titkom, ez a hátterem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évről évre kevesebb elsős diák

Barátságos környezet, emelt szintű nyelvoktatás, internet. Néhány jelző azok közül, amelyekkel az… Tovább olvasom