Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem szűnik meg a gépészképzés a Jedlikben

Győr - A győri középiskolák profiltisztítása némi változtatást hoz a Jedlik életébe is, de nem szűnik meg a nagy múltú iskolában a gépészképzés. A részletekről olvasónk kérésére az intézmény igazgatója adott praktikus tájékoztatást.
Olvasói SMS - Tisztelt szerkesztőség! Hogyan lehet az, hogy egy nagy gépészhagyományokkal rendelkező iskolában, a Jedlik-középiskolában, a „Gépipariban" megszűnik a gépészképzés? Ugyanakkor a munkaerőpiac keresi a gépészeket! Egy „öreg" jedlikes

– Nekem is jelezték aggodalmukat öregdiákjaink, és fontos, hogy e kérdésben mostani és leendő tanulóink, szüleik is pontos információkat kapjanak, ugyanis nem szűnik meg a gépészképzés nálunk – kezdte válaszát Domonkos László, a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola igazgatója. Magyarázatként elmondta, hogy intézményük, a „Gépipari" az informatika megjelenésével folyamatosan építette be azt a gépészképzés tantervébe. A világbanki program keretében több mint másfél évtizede kifejlesztették a gépipari számítástechnikai technikus szakot, amelyre már sok diákot kiképeztek. Tavaly, mivel megváltoztatták az Országos képzési jegyzéket (OKJ) és kikerült belőle ez a szakma, helyette a gépgyártás-technológiai technikust lehetett volna választani. Ez a végzettség rengeteg hagyományos gépészelemet tartalmaz, így nagyon kevés idő lett volna a tanulók más, nagyon fontos képzéseire, mint az idegen nyelv, az informatika, a számítógépes rajzolás, a CNC-technika és a közismereti tantárgyak gimnáziumi szintű elsajátítása.

A gépgyártás-technológiai technikusi képzést Győrben a Lukács-középiskola már évek óta végzi. Domonkos László szerint is kézenfekvő, hogy egy városban két azonos szakképesítést nem célszerű két helyen tanítani, ezért a Jedlik tantestülete úgy döntött, hogy az informatika szakmacsoportban keres olyan szakmai „kimeneteket", amelyeknek van gépész, illetve elektronikai szakmai tartalma. Így került képzési palettájukra a CAD-CAM informatikus középfokú szakmai végzettség, amelynek tananyagtartalma az anyagismerettől a műszaki ábrázoláson keresztül a gépgyártás-technológiáig terjed, de elsősorban olyan területeket ölel fel, amelyekhez számítógép szükséges. Ilyenek például a háromdimenziós gépész-tervezőprogramok, a CNC-gépek programozása, a programozható logikai áramkörök programozása, a hidraulikus körök tervezése és a statisztikai folyamatszabályozás (SPC). Természetesen ezek a korszerű technikák, technológiák gépész szakmai alapokat igényelnek, amelyet tanulóinknak 9–12., illetve 13. osztályig építünk be a tanterveikbe.

– A CAD-CAM informatikusnak tanulók tananyagát úgy alakítottuk, hogy iskolarendszeren kívüli vizsgával meg tudják szerezni a CNC-forgácsoló szakképesítést, amellyel nagyon jó elhelyezkedési lehetőségeik lesznek. Ezt a képzést évente meghirdetjük más iskolákban érettségizettek számára is, ezzel is segítve a munkaerőpiac ilyen irányú, tényleg óriási igényének kielégítését. Hasonló a helyzet az elektronikai képzéssel. Itt az informatikai szakmacsoportban a műszaki informatikus középfokú szakmai végzettséget céloztuk meg, a fiatalok tanulnak a számítógépes hardverekről, az elektronikáról, az elektrotechnikai mérésekről – szögezte le az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jól járhat, aki franciául, kínaiul, lováriul beszél

Győr, Régió - Kis tudás, nagy pénz – hirdette egy felirat a tegnapi Győrött tartott Regionális… Tovább olvasom