Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem szabadult el a pokol

Politikai és lakossági félelmek előzték meg Burgenlandban a 2007. decemberi határnyitást. Másról sem lehetett hallani, mint arról, hogy bűnügyileg elszabadul a pokol.


A megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Szabadfi Árpád dandártábornok két év utáni értékelésében ennek az ellenkezőjéről tájékoztatta portálunkat.

A tábornok hangsúlyozta: 2007-hez képest 2008-ban 9,6 százalékkal volt kevesebb bűncselekmény Burgenlandban, tavaly pedig 16 százalékos volt a csökkenés. A határnyitást követően magyar elkövető 2008-ban 36, míg 2009-ben 33 százalékkal volt kevesebb, mint a határnyitás előtt.

A lopások száma 2008-ban és 2009-ben is csökkent, a gépkocsifeltöréseké tavalyelőtt 245-ről 263-ra nőtt, az elmúlt évben viszont 196 gépkocsifeltörés volt Burgenlandban, ami 25,5 százalékos csökkenés.– A félelmek nem következtek be. Egyrészt, mert közös járőrszolgálatot szerveztünk az osztrák kollégákkal, komoly ellenőrzést vezettünk be a vonatokon, autóbuszjáratokon és az autópályán. Az illegális migrációban elfogott emberek számában is több mint ötvenöt százalékos volt a növekedés. A hegyeshalom–nickelsdorfi kapcsolattartó pont jól működik, sikeres a kapcsolat – fogalmazott Szabadfi Árpád.

– Az elmúlt évben befejeződött a határőrség és a rendőrség integrációja. A határőrségtől átvett munkatársak sikeresen beilleszkedtek, a főkapitányság nyertese az integrációnak – mondta a tábornok, majd hozzátette: a hivatásos létszám 158 fővel emelkedett.

– Az illegális migráció ellen létrehoztuk a speciális ellenőrzést végző csoportot a klasszikus határellenőrzés felváltására. Nagyon fontos volt, hogy a megyével szomszédos ausztriai és szlovákiai régiókban a bűnözés a határnyitásból eredő nagyobb mozgás következtében ne emelkedjen s biztosítsuk az együttműködést.

A főkapitány szerint a megyében sem romlott a közbiztonság, nem nőtt a bűncselekmények száma a határnyitást követően.

– Mindezt úgy tudta a főkapitányság elérni, hogy jelentős az elmozdulás az utazó bűnözésben. Ugyanakkor érezhető a recesszió hatása is. A  megyében a közterületen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen, tizenhárom százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekményekben minimális negatív elmozdulás volt – mondta Szabadfi Árpád, s még megjegyezte:
– Sikerült elérni, hogy az életveszélyt okozó testi sértés és a hétvégi házfeltörések kivételével a többi bűncselekmény esetében jobb a helyzet, mint az országos átlag. A rablások és az emberölések felderítésében az országos elsők között vagyunk.

A megyében 34 százalékkal több visszaélés kábítószerrel bűncselekményt derítettek fel, ezzel a főkapitányság országosan is az elsők között szerepel.

– A közbiztonsági és a bűnügyi szolgálat között hatékonyabb lett az együttműködés. Bevontuk a vidéki települések önkormányzatait és civil szervezeteit a bűnmegelőzésbe. Az ORFK támogatásával megkezdődött a közterületi kameratelepítési program. Ebben kiemelkedő Győr, ahol a város önkormányzata igen jelentős összeggel támogatta a kamerarendszer kiépítését – mondta végül Szabadfi Árpád.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállítja gyárát a Lite On?

A gyár későbbre ígért tájékoztatást, de a szakszervezet megerősítette a hírt: tájékoztatást kapott a termelés megszüntetéséről. Tovább olvasom