Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nem süllyeszthető le a győri vasút

Régóta téma, hogy a Győr miért építi meg a Tihanyi Árpád úti aluljárót a vasútvonal alatt.
A Kisalföld SMS-rovatában napok óta téma, hogy a győri önkormányzat miért építi meg a Tihanyi Árpád úti aluljárót a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal alatt, miért nem inkább a pályaudvart viszi le a föld alá a sínekkel együtt. Lapunk megkereste a városházát az ügyben. Eredics Imre alpolgármester elmondta: még az aluljáróról szóló döntés előtt, 2001 februárjában tanulmányt készíttettek a MÁV Tervező Intézet Kft.-vel arról, „eltüntethető-e" a vasút a város közepéről.

A szakemberek több variációt is megvizsgáltak, ezek közé tartozott a lesüllyesztés is. Az egyik verzió nyilván az, hogy a pályaudvar megmarad a jelenlegi helyén, csak a föld alá kerül. A kikerülhetetlen problémát az okozza, hogy a szabványok szerint a vasút ezerméterenként legfeljebb három métert süllyedhet, így a mostani állomás közelében folyó Rába meghatározza az indulási szinteket – azaz miután az alagút a vízből nem indulhat, vagy alatta, vagy felette kell elvinni a vasutat. Ha alatta, akkor körülbelül húsz méter mélyen, ezért a süllyesztést hét kilométerrel távolabb kellene megkezdeni. Ráadásul föld alá kellene vinni az iparvágányokat, a pápai és a veszprémi vasutat – ami megoldhatatlan.
Így maradna az a megoldás, hogy a pályaudvart félig süllyesztenék el vagy valahol másutt építenének meg egy újat – ennek a minimális költsége 68 milliárd forint a négy évvel ezelőtti árakon.

Illetve ennél is több, mert az összegben nincs benne például a teher- és a rendező pályaudvar kitelepítése. A mérleg másik serpenyőjében csak a felszabaduló két-három hektáros terület van. Ebből az ingatlanból a MÁV-nak – mert a beruházást a vasúttörvény értelmében csak a vasúttársaság végezhetné, az önkormányzat nem – 20 ezer forintos rendkívül magas négyzetméterenkénti áron számolva legfeljebb 600 millió forintos bevétele származna, ami egy százaléka sincs a minimális becsült kiadásnak.

Eredics Imre elmondta: a tanulmányban az is szerepel, hogyha évtizedek múlva mégis megvalósítanának egy ilyen fejlesztést, annak költségeihez képest a Tihanyi Árpád úti aluljáró átalakítása eltörpül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyes miatt robbant a bomba

Banálisnak tűnő technika félévi buktatás miatt robbant ki vita a győrzámolyi iskola félévzáró értekezletén, amely az igazgató lemondásával végződött. Mostanra a helyzet rendeződni látszik: az önkormányzat ismét bizalmat szavazott az intézményvezetőnek, ám a háttérben most is viharok dúlnak. Tovább olvasom