Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem rabolt, mégis rabló lett

Győr - Jogerősen két év hét hónap börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság azt a huszonhét éves férfit, aki tavaly megpróbált kirabolni egy taxist Győrben.
A megtámadott sofőr esete különösen emlékezetes, mivel kollégái azonnal a segítségére siettek.

„Az életem úgyis lecsúszott, börtönbe akarok kerülni" – mondta állítólag a rendőrségnek a rabló, amikor őrizetbe vették. Az akkor huszonhat éves Nagy Balázs súlyos anyagi gondjait egy konyhakéssel akarta megoldani. Ám a gondok mára tovább nőttek a ráterhelt bűnügyi költséggel, míg ő „elérte célját" és börtönbe került.

A tartásdíjköteles, kispénzű fiatalember a csőd szélére jutott, amikor állását elvesztette. Egy héttel a menesztése után fordult meg a fejében a teljesen átgondolatlan, őrült ötlet: anyja konyhakésével beülni egy taxiba, s aztán lesz, ami lesz. Nagy Balázs tehát tavaly február 12-én, az italtól megrészegedve kiment a Jereváni úti taxiállomásra, s beült egy 65 éves, vékony testalkatú sofőr mellé. Közölte, hogy a barátnőjéhez megy Sashegypusztára, nem tudja a pontos címet, de a házat megismeri. Ennek egyórás furikázás lett a vége, amiről a sértett nyilván úgy gondolhatta: az utasnak „túl sok a pénze". Ám valójában a fiatalembert legkevésbé sem az 5000 forintot mutató taxióra érdekelte, inkább erőt gyűjtött a tetthez, s végül az ipari park mellett délután egy körül megállíttatta az autót. A kést a sértett nyakának szegezte, ám követelését el sem tudta mondani, mert a nála jóval gyengébb, hatvanas férfi rögtön könyörögni kezdett és családjára, gyermekeire hivatkozott. Eközben volt annyi lélekjelenléte, hogy a CB-rádiót is bekapcsolja.

A taxis bízott benne, hogy minél hangosabban kérleli a támadót, annál biztosabban a segítségére sietnek. Eközben megadta azt is kollégáinak, hogy hol találják.

Ekkor bukott ki, mennyire átgondolatlan volt ez a bűncselekmény. Nagy Balázs – vallomása szerint – azt sem tudta, mi történik, ha a sértett ellenáll, segítséget kér vagy például, hogy sikeres rablás esetén ő hogyan jut haza a Tatai útról. Így meg is ijedt a bekapcsolt rádiótól, szándékától azonnal elállt, s ezt nyomatékosítandó, a kést átadta a sofőrnek. Nagy Balázs megvárta a taxisokat és a velük egy időben kiérkező rendőrséget is.

Feltáró beismerő vallomásának, s a cselekmény befejezetlenségének köszönheti, hogy csak 2 év 7 hónapot kapott, mivel ha nem alkalmazza dr. Jungi Eszter – s első fokon dr. Gergó Brigitta – tanácsa az enyhítő rendelkezést, akkor nem úszta volna meg öt év alatt. A rablás bűntettének kísérletét ugyanis akkor is elkövette a törvény szemszögéből, ha később – megrémülve a rádiótól – meg is gondolta magát. A megyei bíróság egyébként elrendelte Nagy Balázs kényszergyógykezelését is a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. március 07. 09:26
    „Hát igen rablás és rablás között van bőüven különbség! Sőt még a pitiáner lopások között is! Pl.: A zsebesek tevékenysége ellen még kamerákat is szerelnek fel a ténykedési helyeiken! Ugyan is azokat igy könnyen bizonyíthatóan tettenérhetnek ai illetékesek! Viszont ha a polgáro9k jogos pénze még nincs a zsebébe és akkor nyúlja le a tolvaj, azt az illetékesek fel sem ismerik lopásnak! Halandzsáznak néha "számszaki tévedésre hivatkozva, vagy a munkaügyi bíróságra utasitják a károsúltat,( tudva?), hogy a büncselekmény az nagyon macerás ügy, ha jogászok védik a fehérgalléros tolvajokat! Ha a munkaügyi perben a károsult visszakapja az így ellopott pénzét, akkor a jogászok a felülbíráló bírókat úgy is az orruknál fogva , vezetve megnyerik a pert! Hisz e rendszerben itt nincs tovább! törvéyességi felülvizsgálatot csak jogász tárhat a mégfelsőbb bírák elé! Hát bolond meg nem igen akad a jogászok közt e rendszerben aki a presztsét kockáztatná a meglopott erdekében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsos benzinárak a megyében

Győr-Moson-Sopron - Még soha nem volt olyan magas az üzemanyagok ára hazánkban, mint jelenleg. A… Tovább olvasom