Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Nem odázzák el a parkolózárat

Nincs tovább: jövő szombaton, október 1-én a 250 belvárosi parkolóhelyből 63 megszűnik.

A parkolózárat eredetileg április elsejétől vezették volna be, de a határidőt októberre kitolták. Kérdés, az autósokkal hogyan lehet elfogadtatni ezt a döntést?

A Czuczor Gergely utca Bajcsy-Zsilinszky és Árpád út közötti szakaszát (a Komédiás étterem előtti részt), a Bajcsy-Zsilinszky út Czuczor G. utca és Aradi vértanúk útja közötti szakaszát (Online Áruház környéke), az Aradi vértanúk útja két szakaszát: a Szent István út kereszteződésénél lévőt (a buszmegállóknál), illetve az Árpád és a Bajcsy-Zsilinszky utak közötti részt, valamint a Jókai utca teljes szakaszát október 1-jétől elzárják a parkoló autók elől. Ez a lépés a belváros központi részében kialakított parkolóhelyekből 63-at elvesz, ami az összes parkolónak (250 helynek) éppen a negyedét jelenti. Már a 2004. novemberi közgyűlési döntés előtt írtunk a városvezetés szándékáról: a parkolómegszüntetésekkel a tömegközlekedést kívánja előnyben részesíteni, a kerékpáros közlekedés biztonságát pedig növelni, s egyúttal kiterjesztené a gyalogos- övezetet a Belvárosban.

A határozat eredetileg április 1-jével lépett volna életbe, de a parkolózárat végül október 1-jére kitolták. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert a Jókai utcai parkolóháznak – amelynek helyeivel számoltak a megszüntetések után is – akkor még nem volt jogerős engedélye. Az is tény viszont, hogy tavasszal, amikor ismét elővettük a témát, komoly felháborodás kísérte a lakosság részéről (is) a most már nem csak papíron létező döntést. Ez most sem lesz másképp, s azon sem lepődtünk meg, hogy politikai viták kereszttüzébe került a parkolókérdés. A legutóbbi közgyűlésen Németh Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz) fordult írásbeli kérdéssel a polgármesterhez: megakadályozható-e a parkolómegszüntetés? 

Ha röviden válaszolunk, akkor nem. Lesz parkolózár, ami érinti a Belvárosban élőket – a kedvezményes bérlettel rendelkezőket –,
s természetesen azokat, akik a centrumba jönnek ügyintézni vagy vásárolni.
De ne zárjuk ilyen rövidre. A képviselő írásos kérdésében felveti a már általunk is említett problémát: a belvárosi lakóknak nem jelent megoldást a nyáron elhangzott elképzelés, miszerint este hat órától reggel nyolcig a városrészben élők a kedvezményes (1700 forintos) éves bérlet fejében megállhatnak a megszüntetett parkolóhelyeken.

Nehéz vitatkozni azzal, hogy ők így sem járnak jól, hiszen eddig 24 órán át használhatták a parkolókat, és nem kellett – a képviselő példájánál maradva – szombaton reggel nyolckor elvinni az autót  máshová, akkor is, ha épp nem indultak sehová. Vagy aki délután négy óráig dolgozik, annak sem kellett idáig megvárni a hat órát, amikor már szabályosan parkolhat.

A képviselő szerint a gyalogosoknak sem lesz jó ez a változás, mert a járda nem szélesedik jottányit sem, s a virágládákat sem lehet kitenni, mert estétől ismét parkoló lesz a parkoló. A káoszt akkor lehet elkerülni, ha az autósok megértik: mivel megállni úgysem tudnak, jobb, ha az említett utcákat elkerülik – magyarán kitiltják magukat a Belváros központi részéből, bár a rendelet nem erre, csak a parkolásra szól. Ha nem teszik, marad a legrosszabb: köröznek, míg nem találnak helyet, de akkor az eredeti cél (a kerékpáros közlekedés biztonságának növelése, a gyalogosövezet kiterjesztése...) elvész. 

Balogh József válaszában leszögezte: a lakossági bérletek jogosultságával ebben az évben sem lesz probléma, ugyanis már az év elején számoltak a parkolóhelyek megszüntetésével, ezért az éves lakossági bérletek megváltásakor az érintettek a megszokott három parkolási szakasz helyett négyet jelölhettek meg, ahol érvényes a rendszámhoz kötött kedvezményes engedélyük. A polgármester hozzátette: „A hatvanhárom fizetőparkoló megszüntetésével csak az utcai parkolás lehetősége csökken, de ott van a Jókai utcában lévő, 260 autót befogadni képes épület, amelyet úgy hívnak, parkolóház."
Egy hét múlva megnézzük, valóban ez jelenti-e a megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lüktető Városrétet terveznek

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Engel Group, a győri polgármesteri hivatal és a Rába rt. támogatásával kiírt pályázat sikeresen zárult: a bírálóbizottság a Városrét elnevezést találta a legjobbnak a Mosoni-Duna partján, a Belváros szomszédságában a Rába-gyár volt Budai úti telepének helyén felépülő új városnegyed nevének. Az Engel Group már elkészítette az első látványterveket. Tovább olvasom