Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Nem nyílt ki az ejtőernyő

Tragédiához vezetett a mulasztás, s csaknem három évvel később felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a férfi, akinek figyelmetlensége miatt nem nyílt ki egy fiatalember ejtőernyője Pér felett 2000 októberében.
illusztráció
Az emlékezetes balesettel kapcsolatban a légügyi szakértők egyértelműen megállapították, hogy I. József nyugdíjas ugratóparancsnok nem húzta ki a biztosítótüskét a 24 éves budapesti fiatalember ejtőernyőjéből. A Győri Városi Bíróság légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a veszprémi I. Józsefet, akinek a feladata lett volna a tanuló ejtőernyősök biztonságos ugrásáról gondoskodni.

Az ejtőernyő az abszolút kezdők gyakorlata során azonnal nyílik. A fiú feladata azonban a késleltetett ugrás volt, ami azt jelenti, hogy 15 másodperc után az ember maga rántja meg a zsinórt, s ha a főernyő valami hiba folytán nem engedelmeskedne, a mellékernyő következik. A légügyi szakértő szerint szinte kizárt, hogy egyik se nyíljon ki. Sokkal inkább az szokott lenni a tragédia oka, hogy az ugró leblokkol, rosszul lesz vagy egyszerűen a félautomatikára vár. Az adott magasságra beállított nyitórendszer azonban csak akkor reagál a légnyomásváltozásra, ha előtte kihúzták belőle a biztosítótüskét. Ez lett volna I. József feladata. A tragédia részben ezért következett be, részben pedig azért, mert a tizenegyedik ugrását végző fia- talember nem mozdult. Ki tudja, miért, hiszen a belső vizsgálat vezetője szerint a tanulók mindegyikének lelkére kötik, hogy ne várjanak a félautomatikára, nyissák ki maguk az ejtőernyőt. A földről figyelő sze mtanúk szerint Péter szétvetett lábakkal és kitárt karokkal zuhant az 1200 méteres magasságból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kirobbanó 69-es formáció

Hogy mi köze a mentolnak a csilihez? Semmi. Pontosabban annyi, mint a hotelnek. A szabad asszociáció… Tovább olvasom