Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem nyert a Mátyás tér-i felújításának pályázata

Győr-Gyárváros - Pályázaton sem sikerült pénzt szerezni, így hát tovább kell „kilincselni" a gyárvárosi Mátyás tér felújításáért. A lokálpatrióták nem adják fel a reményt, hogy egyszer újra szép lesz a városrész egyetlen köztere.
A gyárvárosi hajdani munkástelep tervezője, Fiala Géza nem olyannak képzelte a városrész máig egyetlen valódi közterét, mint amilyen most. A lokálpatrióták régóta szeretnék, ha a tér méltó lenne a rövidesen remélhetően már műemléknek számító környezethez.

Négy éve a város megbízásából készültek tanulmány- és kiviteli tervek, Harsányi Attila építész (maga is a tér szomszédságában lakik) elkészített egy látványos makettet, s a megvalósításra költségvetés is készült: mindent számítva körülbelül 70 millió forintba kerülnének a munkák. Ennyi pénz pedig manapság, ahogy mondani szokás, a világon sincs. A város költségvetésében pedig pláne, így aztán a megvalósítás csak gyűjtésből, közérdekű kötelezettségvállalásokból lehetséges.

Most már egy teljesen lecsupaszított változatban gondolkodnak. A tér közepére tervezett szobor és kút elkészülhetne később, a díszburkolat helyett elég lenne az átvezető és az új padokhoz vezető utak kavicsozása (nem akadályozná az esetleges későbbi munkákat), az új kandeláberek helyett is megtennék egy ideig még a most meglévők – a tér így is használható, igazi tér lehetne.

Az Együtt Gyárvárosért Egyesület és a Gyárvárosiak Baráti Köre jelentkezett igényével a területfejlesztési minisztérium Civil Partnerség pályázatára, a kiírásban szereplő maximumösszeget, 4,8 millió forintot megcélozva.

Ennyi pénzből és összefogással sok mindent meg lehetne csinálni a téren. A bírálat a napokban volt – a gyárvárosiak nem nyertek. Mint Harsányi Attila mondja, kiderült, ebben a pályázatban országosan 29 millió forint volt, s ezt 80 pályázó között osztották fel, 200–300 ezer forint jutott egyre-egyre. Persze a kis pénz is pénz, tovább próbálkoznak, máshol is. De úgy tűnik, a legjárhatóbb út mégiscsak az, ha helyi vállalkozások támogatását nyerik meg közérdekű kötelezettségvállalás keretében.
A lokálpatrióta-egyesület egyébként kiváló internetes honlapot működtet, sok érdekességgel a városrész történelméről.
Érdemes felkeresni: www.gyarvaros.hu.

S még egy ide kapcsolódó hír: Harsányi Attila a gyárvárosi tornyokról készült fotóival díjat nyert a megyei Szülőföldünk pályázaton, amelynek átadása, mint pénteki számunkban beszámoltunk róla, csütörtökön volt.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP a vasárnap visszaadásáért tüntet

Győr - A Kereszténydemokrata Néppárt győri szervezete és frakciója szeptember 2-án, vasárnap 11… Tovább olvasom