Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem működik a munkamegosztás a családokban? - videó

Egyedülálló szülőnek érzi magát a házasságban élő anyák többsége Amerikában az otthoni feladatok aránytalan megoszlása miatt. Hogy látják a helyzetet a győriek? Kiderül videónkból.

Egy friss amerikai felmérés szerint a párkapcsolatban élő amerikai anyák többsége úgy érzi, mintha egyedülálló szülő lenne. Jelentős részük állítja, párjuk jelenléte ellenére egyedül végzik a gyereknevelés és a háztartás összes feladatát.

A jó házasság titka a házimunka-megosztás?

 
A felmérést a karrierjüket építő nőket megcélzó ForbesWoman.com, valamint a gyermeket váró, illetve egy gyermekes szülők vezető amerikai weboldala, a TheBump.com készíttette. A kutatás során ezerkétszáz munkavállaló, illetve háztartásbeli anyát kérdeztek meg a szülők közötti munkamegosztásról, a gyermeknevelés felelősségéről, valamint a kikapcsolódás iránti igényeikről.

A több mint ezer gyermeket nevelő nő megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint – amelyeket az ELTE Társadalomtudományi Kara is figyelemre méltónak ítélt – az anyák jelentős része túlterheltnek érzi magát, és sokan hiányolják párjuk segítségét.

– A vizsgálat szerint a munkavállaló nők 24, a háztartásbeli nők 28 százalékával fordul elő, hogy, bár házasságban élnek, egyedülálló szülőnek érzik magukat. Jelentős részükkel megesik, neheztelnek párjukra az otthoni feladatok kiegyensúlyozatlansága miatt: a munkavállaló anyák 70, a főállású anyák 68 százaléka számolt be erről.


Csak női munka a házimunka? Fotó: Szük Ödön
Csak női munka a házimunka? Fotó: Szük Ödön

A megkérdezetteknek viszont ennek ellenére csak harmada kérné számon férjétől, hogy többet segítsen otthon – avatta be portálunkat a kutatás eredményeibe az ELTE Társadalomtudományi Karának munkatársa.

Hanyagolják a házimunkát a győri édesapák?

Győr belvárosában végzett gyorstesztünk eredményéből megállapítható, az édesanyák elégedettek férjükkel, ha a gyermeknevelésről van szó, azonban a házimunkák megosztásában számos hiányosságról is beszámoltak, többen teljesen egyedül viselik ezeket a terheket. Találkoztunk azonban olyan babakocsit tologató édesapával is, aki szabadsága idején mindenben segít párjának.Túlterheltek a dolgozó anyák

– Az amerikai kutatás rámutat arra is, hogy a megkérdezett nők körülbelül harmada egyedül viseli a háztartás terheinek oroszlánrészét. A nők majdnem fele állítja, hogy a munka, a gyerekek és a háztartás mellett alig van szabadideje. Az anyák 84 százaléka még alkalmanként sem tud kiszabadulni a feladatok alól.

Az eredményekből kiolvasható: a dolgozó nők 92, a háztartásbeli anyák 89 százaléka érzi magát túlterheltnek – számolt be a szakértő, aki hozzátette, ami a gyereknevelést illeti, a nők több mint hetven százaléka látja úgy, párja egyenlő részt vállal a gyermek neveléséből.

Olvasóink írták

 • 14. arrajáro 2011. augusztus 04. 07:43
  „Ami kapun belül van, az mind női munka :))”
 • 13. sunba1 2011. augusztus 03. 17:54
  „Azt hiszem az előző hozzászólásom valamiért nem jelent meg. Sebaj, most legalább rövidebb és kevésbé mérges leszek. Kisember és házitündér társai önelégültségén és ömlengésén csak nevetni lehet. El sem tudják képzelni, hogy milyen 8 óra munka mellett, (ami ugye utazással és egyebekkel együtt nem is 8 óra, hanem jóval több) milyen megoldhatatlanok még a napi "muszáj" teendők is. Aki dolgozik annak legalább 10 órával kevesebb ideje van arra, hogy ugyanazt a tökélyt megteremtse, amire neki kényelmesen 24 órája van. Még azt is írtam az előbb, hogy az én gyerekkoromban azt hallotta az ember, hogy xy anyukája, apukája sokat dolgozik, legyen rá büszke és segítsünk neki. Ma meg ha xy anyuka és apuka sokat dolgozik, akkor szégyellheti magát, mert elhanyagolja a gyerekét. Szép világ! Úgyhogy hagyjuk az ömlengést és az önelégült szövegelést!”
 • 12. borsmenta 2011. augusztus 03. 15:23
  „11. kisember1

  Hasonlóan gondolom mint te: a jó az, ami a család minden tagjának megfelel.

  A gond akkor van, amikor bármelyik fél túlértékeli azt, amit ő tesz, és alulértékeli azt, amit a másik tett meg.”
 • 11. kisember1 2011. augusztus 03. 14:23
  „10. borsmenta 2011.08.03. 13:56
  A munkamegosztás az, hogy az összes munkát házban, ház körül, gyermekekkel + egyéb a lehető leghatékonyabban és gyorsabban, legfőképpen együtt oldjuk meg. Ki füvet nyír, ki főz. Én pl, ha kell autót bütykölök, mert épp nekem van türelmem hozzá, a férjem pedig főz, mert kikapcsolja.
  Arányosan és aranyosan.
  Ez az érdeke férfinek és nőnek.
  Hiszen nem hiszem, hogy az apukának jó, hogy este nézheti 7kor az ágyba bezuhant hortyogó asszonykáját, aki már nem lát a fáradtságtól, miközben neki nem jön álom a szemére és csak ábrándozik egy sörrel a kezében.
  Rövid távon kényelmes, de hosszú távon, gyermekek mellett nem kifizetődő.

  Hiszen pont ő lesz elhanyagolva lelkileg, testileg...visszaütnek ezek a dolgok.

  A férjemnek ugyan természetes, hogy mindig van főtt, meleg étel, de még nem felejtette el sosem megdicsérni, ez erőt ad mindig. Sőt, ha évente egyszer nincs, akkor megoldja maga, persze neki is jól esik a dicséret.
  Nekem is természetes, hogy elmegy dolgozni, azonban mindig megkérdezem, hogy mi történt, hogy van, fáradt -e.
  Aztán gyorsan összerántjuk a lakást, gyerekeket és megyünk bicajozni.”
 • 10. borsmenta 2011. augusztus 03. 13:56
  „A másik kérdés meg az, hogy mit értünk munkamegosztáson...

  A munkamegosztás része az is, hogy ki mennyi időt tölt közvetlenül pénzkereső munkával, része a ház körüli munka is, nem csak a háztartás. Családi házas övezetekben elvétve sem látni nőket füvet nyírni, és férfiakat sem hallottam még panaszkodni, hogy mindig nekik kell lenyírni a füvet, permetezni, metszeni a fákat, megjavítani az ereszcsatornát... stb.”
 • 9. borsmenta 2011. augusztus 03. 13:52
  „Kezdünk átesni a paci másik oldalára...
  Az egészségügyi helyzeten jól lecsapódik a társadalmi változások hatása. Férjeink, apáink 40 %-a nem éli meg a 65. születésnapját. Nyilván nem azért, mert olyan jó dolguk van, mindent a nők csinálnak helyettük, semmi gondjuk egész életükben.

  http://mentsukmegaferfiakat.hu

  A túlterheltség nem nemfüggő, hanem emberfüggő. Ki mit vállal, ki mit tesz meg belőle, és a tényekhez tapasztalatom szerint nem sok köze van annak, hogy erről mit mond egy felmérés során. (Együtt létezik a régi hozzáállás, hogy a férfi be sem teszi a lábát a konyhába, a gyereknevelés fizikai törődés részét teljesen a feleségére hagyja, de meglepően sok gyesen lévő anyuka hagyja akár a háztartás egészét is a férjére, akit a munka után nem meleg étellel fogad, hanem rögtön ugráltatni kezdi, hogy végezzen házimunkát. Tessék körülnézni az élelmiszerboltokban: míg 30 évvel ezelőtt élelmiszerboltban férfit nagyon ritkán lehetett látni, ma nagyon sok férfit látni nap, mint nap bevásárolni.)

  Az anyaság éppen annyira 24 órás elfoglaltság, mint 100 vagy ezer évvel ezelőtt. A különbség az, hogy most a nők egy része úgy gondolja, hogy panaszkodással enyhítheti a (valóban meglévő) túlterheltségét. Pedig nem. Pont az ellenkezője az igaz: minél többet panaszkodunk, annál nehezebb az életünk. Kár ebbe a spirálba belemenni, mert senkinek sem használ, legfőképpen a gyerekeinknek, a jövendő szülőknek ártunk vele.”
 • 8. ccc 2011. augusztus 03. 11:42
  „KISEMBER 1 GRAT. Nem egyszerű rávenni a mai kölköket a segítségre...............
  A munkamegosztás nálunk működik (remélem). Asszonyé a lakás+ háztartás de néha-néha besegítek, enyém a fűnyírás hólapátolás 2 autó takarítás. A háztartásból akkor veszem ki a részem, mikor étterembe megyünk. Akkor én fizetem a cehhet ezért én főzök mosogatok terítek stb .-) Még nem volt panasz, de ha megszólal a porszívó akkor menekülök a lakásból :-)”
 • 7. buggyant 2011. augusztus 03. 11:13
  „kisember, ott a pont!!!! Lelj sok örömet a családodban.”
 • 6. vanessa 2011. augusztus 03. 10:33
  „Szép napot!kedves Livia66, Te egy nagyon rosszindulatu vagy,kisember1 gratula, bár minden családban igy gondolkodnának.Miért nem lehet egy gyereket befogni segiteni,unokám 3 évesen már segitett a sütinél,nem a tv elé kell ültetni vagy a számitogép elé, ha összefognak a családban több idő jut egymásra ez az igazi család”
 • 5. kisember1 2011. augusztus 03. 10:04
  „4. Senki* 2011.08.03. 08:37

  És egyet is értek veled. Egy anyának sosem jár le a munkaidő, így, ha együtt végzik, egyszer csak végeznek és lesz idejük egymásra.”
 • 4. Senki* 2011. augusztus 03. 08:37
  „Kedves Lívia66!
  Talán azért "vartyog", mert neki SOSE jár le a munkaideje, míg esetleg a férje munka utána pihen.”
 • 3. kisember1 2011. augusztus 03. 08:30
  „3 gyermek mellett egyáltalán nem panaszkodhatom. A férjem hazajön a munkából és a maradék házimunkában azonnal segít, hogy mielőbb a gyerekekkel törődhessünk. Hozzá kell tenni, hogy nagycsaládban 24 órás a szolgálat, így akaratom ellenére egyedül be sem lehet fejezni, ráadásul én is dolgozom itthonról.

  Sőt még az iskolás lányaink (10, 11 év) is szívesen házimunkáznak, bepakolják a mosást, kiszedik, kiteregetnek, mosogatnak, hajtogatnak. A konyhában is szívesen segítenek, szó nélkül. Alapételeket elkészítenek 10 évesen. Bármikor összedobnak egy rizst, főtt vagy sült burgonyát, rántott húst (ők panírozzák) vagy főzeléket, milánóit, mentateát, házi készítésű fagyit. Elkészítenek egy komplett csokiöntetes piskótát, alapsütiket, készítenek salátát, gyümölcssalátát. És a maguk módján ki is takarítják a konyhát. Ugyanezeket a férjem is bármikor elkészíti.

  A 3 éves kisfiam is nagyon lelkes segítő, nem könnyű gyermek, és nagyon aktív, néha életveszélyes, de tudja, ha elpakolja a játékait, segít a maga kis módján, tudja, előbb érünk le a játszira.
  Neveltetés kérdése már ezt vallom.

  De nemigen tévézünk, nincs agymosás, a számítógép is munkára és információgyűjtésre, nincs chips, kóla, csoki is csak néha.

  A férjem és én sem igénylem, hogy haverozzunk, közös családos barátaink vannak. Az szabadidőnk nagy részét együtt töltjük főként a szabadban. Kerékpár, geoláda, kirándulás, úszás...

  Szerintem a család titka, a munkamegosztás és hogy kapcsoljuk ki a Tv-t és vegyük észre, hogy van élet a lakáson kívül...
  Fontos a pénz ebben a világban, de egy ingyen séta néha mindent megold, amit a pénz nem tudott.”
 • 2. Lívia66 2011. augusztus 03. 07:35
  „Azt a nőt aki lehúzza a 8 órát és otthon is egyedül kell elvégezni a munkátazt megértem.De mit vartyog az a nő aki háztartásbeliként azért van otthon , hogy a háztartást vezesse?”
 • 1. buggyant 2011. augusztus 03. 05:58
  „spanyolviasz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállás nélkül, 24 órán keresztül 400 kilométert tekert a győri bringás

Egy nap alatt nyolcvanháromszor teljesítette a zánkai 4,6 km-es körpályát a győri Halász Róbert. Tovább olvasom