Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem minden a megkülönböztető jelzés

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

Természetesen egy balesetnél a rendőrség vizsgálja a „civil" részes felelősségét is, miért nem vette észre a szabályos jelzéseket használó mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautót.

A Kisalföld szombati kiadásában számolt be arról, hogy egy megkülönböztető jelzéseit használó mentőautó karambolozott Győrben. Korábban egy rendőr járőrautó, majd lakástűzhöz tartó tűzoltóautó ütközött. Számos kérdés vetődik fel ilyenkor az emberekben, elsődlegesen az, hogy a KRESZ mit ír elő?

– A szabályozás egyrészt a megkülönböztető jelzések használatakor helyes magatartást határozza meg. Azt, hogy ha a közlekedők már észlelték a jelzést használó járművet, minden eszközzel biztosítaniuk kell annak akadálytalan továbbhaladását – mondta elöljáróban Perjámosy István alezredes, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető.

– Külön szabályozza a rendelet a megkülönböztető jelzést használó járművek vezetőinek magatartását. Egyértelműen azt mondja ki a KRESZ, hogy az általános szabályok közül miket hagyhatnak figyelmen kívül. Azonban magatartásukkal a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztethetik és meg kell győződniük arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette számukra.

a rendőrség vizsgálja a „civil
Egy balesetnél a rendőrség vizsgálja a „civil" részes, valamint a megkülönböztető jelzést használó  sofőr felelősségét is. Fotó: Kisalföld-archívum


Az alezredes elmondta: a baleseteknél vizsgálják, hogy a megkülönböztető jelzéseket használó vezető úgy közelítette-e meg a kereszteződést, hogy vészhelyzet esetén meg tudjon állni, vagy sem. Meggyőződött-e arról, hogy a többi járművezetőt elengedte-e. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a „civil" vezető kellő időben észlelte-e a megkülönböztetett jelzéssel közlekedő járművet, vagy sem. Azt is vizsgálják, a többi vezető észlelte-e, és csak az nem, aki a karambol részese, s ő miért nem. Mind a két fél közrehatását vizsgálni kell az ügyben.

Arra a felvetésre, hogy sokszor csak az útkereszteződésnél kapcsolják be mindkét jelzést a gépkocsivezetők, Perjámosy István a következőket mondta el:

– Ez többszintű probléma, mert egyrészt egyetlenegy városlakó sem szeretné, ha éjjel-nappal folyamatosan szólna a sziréna. Ezért vannak esetek, amikor a gépkocsivezetők ezt figyelembe veszik. Azonban a megkülönböztető fényjelzések felszerelését miniszteri rendelet szabályozza. Abban rögzítve van, hogy a készüléket milyen feltételekkel használhatják. Ha ezek fennállnak, a megkülönböztető fény- és hangjelzést is be kell kapcsolni és a feltételek fennállásáig kell és szabad használni. Kék lámpa önállóan villogva nem biztosítja a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó jogokat, csak a hangjelzéssel együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei piacok: jó zöldséget, s közelről

Megkönnyítené jövőre a helyi termelők piacainak működését a kormány jogszabálytervezete. Tovább olvasom