Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem mindegy, hol leszünk rosszul

A volt Veszprém megyei településekről a vészhívások még mindig Veszprémbe futnak be.

Öt év is kevés volt annak megoldására, hogy a Bakonyaljáról érkező vészhívások közvetlenül Győrbe fussanak be. Pedig a volt Veszprém megyei települések 2002-es csatlakozásának egyik oka éppen az volt, hogy gyorsabban érkezzen meg hozzájuk a segítség, ha szükséges.

A bakonyaljai települések egyikéről érkező SMS pontosan összefoglalja a problémát, amely két telefon után kiderült, jogos panaszt fogalmaz meg. Az élet- és értékmentés szempontjából két legfontosabb szervezetet, a mentőket és a tűzoltókat kerestük meg ezzel a kérdéssel; a válaszok után az is nyilvánvalóvá vált, hogy a probléma sokkal nagyobb, mint egy plusz telefonos kapcsolás.

Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt megerősítette, ha a 104-et hívják a bakonyaljai településekről, a hívások előbb a veszprémi központba futnak be.

Nem a fél perc a probléma

„Ott ugyanúgy kikérdezik a telefonálót, ugyanolyan protokoll szerint járnak el, mintha a győri központtal beszélnének. Ha szükség van a mentők segítségére, akkor átszólnak hozzánk, s mi vonulunk." Fogarasi hozzátette: „ez nem rajtunk, hanem a Matávon múlik, s a probléma nem is az a fél-egy perc, amíg a kapcsolás megtörténik, hanem a vonulás ideje." Nem először, s nem is utoljára írunk arról, hogy Bakonypéterdre, Bakonygyirótra, Veszprémvarsányba... fél órán, negyven percen belül képtelenség kiérni Győrből. Ezt vészhelyzetben képzeljék el... Terv már született – s erről nem is mondtak le az érintettek –, hogy Veszprémvarsányban mentőállomás létesüljön, de az álmot megvalósítani egyelőre nem sikerült.

Az ő tűzoltóállomásuk sem épült meg

A tűzoltók is számoltak és számolnak most is Veszprémvarsánnyal, s az ő tűzoltóállomásuk sem épült meg. A folytatás szintén hasonló: esetükben sem Győrbe futnak be a vészhívások a Bakonyaljáról, de erre a magyarázatot egy belügyminiszteri rendelet adja meg. Hullámos László ezredes, a győri tűzoltóság parancsnoka a Kisalföldnek elmondta, előírás, hogy az elsődleges riasztás a legközelebbi állomásra fusson be, ez pedig jelen esetben Pápa. Győrből akkor indulnak csak a tűzoltókocsik, ha a riasztási szintet emelik, bár igazgatási és hatósági szempontból valóban hozzájuk tartoznak a Veszprém megyéből csatlakozó települések. Még pontosabban: a győri kapitánysághoz papíron 57 település tartozik, de a gyakorlatban „csak" 47: tíz község esetében Csorna, illetve Pápa az elsőként riasztott központ.

Szórólapon tervezett

Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester nem tudja már, mit vegyen komolyan és mit ne. A minisztériumtól korábban azt a választ kapták, hogy a mentőállomás létesítése „nem indokolt", néhány hete pedig egy szórólapon azt látták, hogy településükön új állomást tervez a szaktárca. Az biztos, arra, hogy ők maguk (akár a többiekkel) ezt megcsinálják, pénzük nincs; a csodára várnak, vagy arra, hogy egyszer valaki „kapcsoljon": ez így nem mehet tovább.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordgyorsasággal épül a Városrét

Gőzerővel zajlik a Városrét építése. A győriek csupán két hónapja olvashattak arról, hogy az új… Tovább olvasom