Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nem mind gyémánt, amire ráírják

Magyarország - Tiziano csupa nagybetűvel, a szöveg folytatása, a „-nak vélt alkotás" azonban már egészen apróval szedve – ilyen és hasonló megtévesztések ellen küzd a műtárgyszövetség, amelynek vezetőségébe győri régiségkereskedőt is beválasztottak.
Az idén tízéves győri régiségvásárnak is elismerést jelent, hogy szervezőjét beválasztották a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének vezetőségébe. Abban ugyanis eddig szinte kizárólag fővárosi szakemberek, vezető aukciósházak képviselői kaptak helyet. Németh Istvánnak ráadásul a szakmai szervezet etikai bizottságában vannak feladatai, amelynek napjainkban egyre nő a szerepe. A szövetséghez tartozók ugyanis szeretnék elérni, hogy visszaszoruljon az a gyakorlat, ami megtévesztheti a vásárlókat, csökkenheti a gyűjtői kedvet és a régiségekkel foglalkozók iránti bizalmat.

A hazai régiségeknek itthon van nagyobb értéke, azok révén egyedi, szívhez szóló ajándékokkal lepik meg egymást az emberek.Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
A hazai régiségeknek itthon van nagyobb értéke, azok révén egyedi, szívhez szóló ajándékokkal lepik meg egymást az emberek.Fotóillusztráció: Krizsán Csaba


Fontos az apró betűs folytatás
A győri régiségkereskedő csak példaként említette, hogy nem helyes, ha egy árverésre bocsátott kép leírásában mondjuk a híres reneszánsz festő, „Tiziano" neve nagybetűkkel szerepel, de csak egészen apróval szedve olvasható a szöveg lényeges folytatása, a „-nak vélt alkotás". Ékszer esetében pedig hamis képzetet kelthet, ha leírásában elöl és kiemelve szerepel, hogy „gyémánt", de csak lejjebb, apró betűkkel, hogy „szintetikus", azaz szintetikus gyémántról van szó.

Etikai kódex – garancia gyűjtőknek
A pontos megfogalmazásnak Németh István szerint megnőtt a jelentősége napjainkban, mert az internet a régiségpiacon is új lehetőségeket nyitott meg. A világháló révén sokan vásárolnak, s ilyenkor fotók, leírások alapján döntenek. De persze rögtön az internet előnyét is megemlítette, amely révén bárki könnyen rábukkanhat olyan tárgyakra, amiket keres. Azonban az etikai normák elfogadása, betartása a kereskedők részéről – amit szakmai szövetségük belső szabályzata elkészítésével is szorgalmaz – garanciát jelenthet a gyűjtőknek. Emellett a győri szakember szerint azért is érdemes összefogniuk, hogy hatékonyabban tudják érdekeiket érvényesíteni, amik ugyancsak előnyt jelentenek a fogyasztóknak is. Sikerült például a régiségből szerzett bevétel adómentességének határát magánszemélyek esetében növelni. Így aki egy-egy régi, örökölt tárgyától megválik, jobban járhat.

Régi holmik új helye
– A szövetség célja az is, hogy a régiségek kivitelének engedélyeztetését egyszerűsítsék. Egyelőre ugyanis bonyolult és előfordul, hogy többe kerül, mint maga a tárgy, ami gyakran olyan porcelán lenne, amiből rengeteg készült. Így a magyarok hátrányba kerülnek más országok kereskedőivel szemben – mondta el Németh István és rögtön hozzátette, nem műkincsekről van szó és még attól sem kell tartani, hogy sok régiség kerül külföldre. A hazai műtárgyaknak ugyanis itthon van nagyobb értéke, itt nagyobb iránta a kereslet, itt adható el jobb áron. Például, ha győri órásmester készítette berendezést tehet a kandallójára győri gyűjtő, az pluszértéket képvisel számára. Egyre elterjedtebb az is, hogy régiségek révén egyedi, szívhez szóló ajándékokkal lepik meg egymást az emberek. Születésnapra születési helyhez, évhez kötődő régi érmével, könyvvel, újsággal.

Jubiláló régiségvásár
A győri régiségvásárt legközelebb július 20-án tartják meg a Dunakapu téren, reggel héttől délután kettőig. A rendezvény tíz éve minden hónap harmadik vasárnapján várja azokat, akik érdeklődnek az olyan holmik iránt, amiket érdemes leporolni. Augusztusban a vásár keretében különleges programokkal színesített ünnepséget szerveznek az évtizedes jubileum alkalmából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 milliót osztottak a fiataloknak

Győr-Moson-Sopron - Több mint 19 millió forintot oszt szét a napokban a régió ifjúsági szervezetei… Tovább olvasom