Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Nem meteorit volt - Kijavították a kátyút Győrben

Télen a kátyúk javításását hidegaszfalttal tudják csak elvégezni, ideiglenes jelleggel - ez választ adhat olvasónk felvetésére.

˝Becsapódott egy meteorit a Vasvári Pál utcán az aszfaltba... Viccet félre téve, szomorú, hogy nyolc ember se tudja megjavítani az aszfaltot, másodszorra se, mert az első javítás a múlt héten talán két napig se tartott! Itt tartunk még mindig technikában, ennyi munkással,mi magyarok!˝ - írta szerkesztőségünknek olvasónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Az ügyben megkerestük Máthé-Tóth Pétert, a Győri Útkezelő szervezet műszaki vezetőjét.

˝Szeretném megvillantani a hátterét a téli körülmények közötti kátyúzás folyamatának, de elsőként a létszámról: nyolc fő helyett négyen voltak jelen (útfenntartó szakmunkások) és egy ember a teherautó vezetője. A munkát egy fő is elvégezhetné, de annál lassabb lenne a javítás. A forgalmi sávban végzett munka során a javítással elfoglalt terület minél előbbi megszüntetése - is - a cél, így jelen esetben négy fő között oszlik meg a munka: az aszfalt fűrészelése, a sérült aszfalt kibontása, majd a törmelék teherautóra rakása, a javítandó felület kitakarítása, a hidegaszfalt bedolgozása és behengerlése, így kátyúmérettől függően átlagosan 15 perc alatt végeznek a javítással. Az ötödik fő pedig a teherautót vezeti.

Az olvasó által jelzett hibát az elmúlt hét csütörtökön javítottuk először. Téli időszakban a javításokat hidegaszfalttal tudjuk elvégezni, hangsúlyozva: ideiglenes jelleggel! Anyaga miatt nem lehet tökéletes tömítőanyag, kizárólag a balesetveszélyes helyzet megszüntetését szolgálja és nem a hiba végleges megszüntetését.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Emiatt a hidegaszfaltos javítás gondozást igényel: ha erős igénybevételű helyen van, újbóli javítás szükséges, mint ahogy itt, a Vasvári Pál út - Tihanyi Árpád út sarkán is ez történt. Ez a mai javításunk után is számítani lehet a hidegaszfalt ismétlő kipergésére. A figyelem felhívása érdekében - többek között ennél a csomópontnál is - az "Egyéb veszély, úthibák, 30 km/h sebességkorlátozás" táblákat is elhelyeztünk.

Végleges javítást kizárólag meleg, hengerelt aszfalttal lehet végezni, ez az anyag azonban a aszfaltkeverőtelepek téli üzemszünete miatt nem elérhető a piacon˝  - tájékoztatott Máthé-Tóth Péter, türelemre és megértésre kérve olvasónkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyd abba a drogozást! - Dj. Dominique más szenvedélyt ajánl

Győrben és Mosonmagyaróváron adtak tippet a fiataloknak másfajta szenvedélyre, mint a drog. Tovább olvasom