Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem lett színház a művelődési központból

A felújított megyei művelődési központot egy éve adták át. A tulajdonos megyei önkormányzat úgy döntött, közhasznú társaságként működteti tovább, de az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják: korántsem biztos, hogy megoldást jelent, ha önállósítják a házat.
Kattintson a képre >>
„ Nagyon nehezen indult a szezon márciusban, mindent elölről kellett kezdeni. Az új nézőtéren a jegyeket bevezetni, az ügyeleteket beosztani, a ruhatárat kialakítani... Szóval mindent, ami a nézők fogadásához elengedhetetlen" – kezdte a számvetést Baross Éva, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) igazgatója.

Az intézményvezetőt egy év tapasztalatairól és a felújított házban rendezett programokról kérdeztük: az előbbi lista a hosszabb. Baross Éva a szakmai, népművelői munkát emelte ki, amelyet munkatársai továbbra is végeznek. A megyei szakegyesületek és kis csoportok ismét birtokba vették a helyiségeket; a különböző bérleti díjakból körülbelül 24 millió forintos pluszbevétel származott. Mindez azért fontos, mert a házban tartott rendezvények zöméről mindezt nem lehetett elmondani.

Nem vállalták a kockázatot

A legmodernebb színpadtechnikával felszerelt központról az átadás (2003. március 14.) után azt írtuk: a megye, sőt, a régió legjelentősebb befogadó színháza lehet. Az elmúlt évben azonban ebből a tervből semmi sem lett. „Több budapesti társulattal is tárgyaltam, de olyan árakat szabtak, amelyeket nem vállalhattunk. Ahhoz, hogy számukra nyereséges legyen egy-egy produkció bemutatása, legalább négy előadást kellett volna megrendelnünk. Horribilis jegyárakkal azonban mi nem számolhattunk nem négy, de egy előadás esetében sem" – magyarázta Baross Éva. Az igazgató kiemelte viszont a gyerekszínházi bérletsorozatot, amely tavaly októberben indult. A tizenkét előadásból álló sorozatra a Győr környéki falusi gyermekeket várják, de ebből a programból nyereség nem származik.

A tulajdonos pénztárcája

Hasonló volt a helyzet a közelmúltban rendezett Bartók Fesztivállal is, amelynek bevétele talán fedezte a kiadásokat, de nyereséget nem hozott. Igaz, pályázati pénzből rendezték meg. „Olyan programokat szervezhetünk eleve, amelyre pénzt tudunk nyerni, hiszen a tulajdonos pénztárcáját nem terhelhetjük a végtelenségig" – mondta még az igazgatónő. Ebből a bizonyos pénztárcából egyébként 61 millió forintot vettek ki egy év alatt: ennyit költött a megyei önkormányzat az intézmény fenntartására. Ezt már Medgyasszay László, a területért felelős megyei alelnök nyilatkozta a Kisalföldnek.

 Csaknem 800 millió forintból újították fel

A győri belvárosban épült BBMMK-t három év alatt, 776 millió forintból újították fel, a legmodernebb színpadtechnikával szerelték fel. A tulajdonos megyei önkormányzat 2000-ben nyert címzett támogatást a rekonstrukcióra, a felújított intézményt 2003. március 14-én ünnepélyes keretek között adták át.
Takarékosság a cél

A politikus azt reméli, hogy a kht.-vá való átalakítással húsz-harminc százalékot spórolnak a fenntartási költségekből (ez akár 20 millió forint is lehet éves szinten), eleve ezért is döntöttek az új forma mellett. „Több hasonló művelődési ház példáját vettük alapul, bár igaz, egyik sem megyei tulajdonú, ebben egyedülállóak vagyunk.

A tapasztalat az, hogy mindenhol lehetett faragni az önkormányzati támogatásból. Az alapfunkció és a kötelező feladatok természetesen mindenhol megmaradtak, de az önállósodó intézmények bővítették szolgáltatásaikat – például befogadó színházként is működnek." Medgyasszay László hangsúlyozta: a kht. tulajdonosa továbbra is a megye lesz, s ha kell, természetesen a zsebükbe nyúlnak, ha a fenntartás költségeit kell állni. Csőd tehát nem fenyegeti a házat.

Az is várható azonban, hogy ezentúl egy-egy megyei rendezvényt nem „automatikusan" a BBMMK-ba visznek, hanem megpályáztatják a lebonyolítás jogát. Ha nem a saját, hanem egy másik intézmény olcsóbban vállalja a házigazda szerepét, akkor azt választják. A művelődési központ helyzete tehát a társasági forma megváltozásával nem lesz könnyebb; egy év múlva kiderül az is, ez jelentette-e a megoldást, s valóra váltják-e a befogadó színházról szőtt álmokat.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bormustra két napon át

A zsűri megállapítása szerint jól kezelt, tiszta borokat neveztek be a termelők a napokban 17.… Tovább olvasom