Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Nem lesznek hetekig sötétek az utcák

Győr - A közvilágítás hibáinak korábbinál gyorsabb megszüntetését és költségei csökkenését várja a győri önkormányzat az év eleji szolgáltatóváltásoktól. Idén már nem az E.ON-tól veszi az áramot az utcai lámpákhoz és a javítást is más cégre bízta.
Győr a közvilágításához korábban az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-től vette az áramot és a javításra is az E.ON leányvállalatával szerződött. Mivel a szerződések lejártak és a jogszabályok lehetővé tették, hogy ezeket a szolgáltatásokat az önkormányzat „megversenyeztesse", közbeszerzési eljárást írt ki.

Az E.ON is pályázott az áramszolgáltatásra, a karbantartásra pedig a cégcsoport tagja, az Ehszer Kft. adott be ajánlatot, de nem nyertek. Február 1-jétől a Magyar Áramszolgáltató Kft.-től veszi Győr az áramot, a Vill-Korr Hungária Kft. pedig a közvilágítás aktív elemeinek karbantartását végzi január 1-jétől.

Németh Zoltán alpolgármester azt is elmondta: az volt a cél, hogy a szolgáltatás minősége javuljon. Ugyanis a lakosság elégedetlen volt, főként azzal, hogy többszöri bejelentés után is több hónap eltelt, mire egy-egy lámpát megjavítottak, s a városvezetésnek is hasonló tapasztalatai voltak. Emellett költségtakarékosságra törekedtek.

Tavaly mintegy 264 millió forintba került a közvilágítás a megyeszékhelyen, az áramdíj és a karbantartás díja együtt. A közbeszerzés eredményeképp több tízmillió forintos megtakarítást ér el az önkormányzat összességében. 16.700 lámpatest alkotja Győr közvilágítását, a beépített teljesítmény 1360 kilowatt, ami 3990 üzemórán keresztül üzemel. Az áramfelhasználás az üzemóra és a beépített teljesítmény szorzata, azaz évi 5.426.400 kWh.

Ami a lakosokat közvetlenül érinti, az a hibabejelentés telefonszámának megváltozása. Az alpolgármester azt is elmagyarázta, hogy csak az aktív elemek karbantartását végzi idéntől már a Vill-Korr, ami jellemzően az égőcserét jelenti. Az úgynevezett passzív elemek – a lámpaoszlop, a kábelhálózat és egyebek – karbantartása továbbra is az E.ON feladata, mivel a tulajdonában vannak ezek a berendezések. Azokon az önkormányzat által megbízott cég nem végezhet munkát. Tehát a szakaszhibák továbbra is az E.ON-ra tartoznak. Hogy mi számít szakaszhibának, azt csak szakember tudja eldönteni a helyszínen. Ezért az önkormányzat azt kéri, hogy mindenféle közvilágítással kapcsolatos hibát, észrevételt a Vill-Korr Kft. telefonszámára jelentsenek be a lakosok, szakembereik azt továbbítják az illetékeseknek. A lakosoknak nem kell megtippelniük, hogy kinek a feladata a hiba kijavítása. Általánosságban elmondható, hogy ha egy utcában egy-két égő nem világít, akkor egyedi hiba, ha egymás mellett öt-tíz lámpatest nem ad fényt, akkor szakaszhiba valószínűsíthető.

Továbbra is foglalkoznak egy-egy utcai lámpa hibájával is, az égőcserékkel, csak ezt a feladatot idén már más cég végzi, mint eddig, ezért a hibát máshol kell bejelenteni. Fotó: H. Baranyai Edina
Továbbra is foglalkoznak egy-egy utcai lámpa hibájával is, az égőcserékkel, csak ezt a feladatot idén már más cég végzi, mint eddig, ezért a hibát máshol kell bejelenteni. Fotó: H. Baranyai Edina

– Egy lámpatest hibája is hiba, azzal is foglalkozni kell, ha nem ég vagy villog, kérjük, hogy telefonon vagy e-mailben jelentsék be. A hiba javítási ideje jogszabályban rögzített, egyedi hiba esetén tizennégy napon belül, fontosabb útkereszteződések, gyalogátkelőhelyek közelében még hamarabb kell elvégezni. Szakaszhiba esetén a javítási idő hosszabb lehet, például ha útfelbontáshoz engedélyek beszerzése szükséges és a javítás is időigényes – mondta el Németh Zoltán és hozzátette: nem lehet egyik pillanatról a másikra gyökeres javulást elérni a közvilágításban. „Egyrészt, mert a korábban bejelentett és még ki nem javított hibák esetében pótlólag kell elvégezni a szükséges munkákat, másrészt az önkormányzatnak továbbra is csak az egyedi hibákra, égőcserékre van közvetlen ráhatása, miközben a legbosszantóbb és a leglátványosabb problémák jelentős részben szakaszhibából erednek. Ezért volt például karácsonykor sötét a Káptalandomb egy részén, a Liszt Ferenc és az Apáca utca térségében, Nádorváros és Marcalváros határán a Lomnic és a Cuha utcákban."

Az önkormányzat a napokban is tárgyalásokat folytat az illetékesekkel, hogy e szolgáltatási területen is javulást lehessen elérni. Nehezíti a helyzetet, hogy bizonyos területeken rendkívül korszerűtlen, elavult kábelek – papírszigetelésű kábelek – biztosítják a közvilágítás áramellátását; ezeken a részeken a biztonságos szolgáltatás elérése sokszor megoldhatatlan feladatot jelent.

Olvasói SMS-ek

Úgy tudom, január 1-jétől az E.ON csak szakaszhiba közvilágítási hibabejelentést fogad el, ezért egy-egy lámpa bejelentésével ne is vesződjenek! E.

Miért nem tájékoztatják a lakosságot, hogy január 1-jétől az utcák közvilágításának javítását nem az E.ON végzi?! Mi az új hibabejelentő telefonszáma? Lakók

Győrben január 1-jétől a Vill-Korr Hungária Kft. végzi
a közvilágítási lámpák karbantartását. Az észlelt hibákat a következő elérhetőségeken lehet bejelenteni: a 96/512-480-as telefonszámon, ami faxokat is fogad és éjjel, 22 és 6 óra között üzenetrögzítőként működik, vagy az info@villkorr.hu e-mail címen.


Olvasóink írták

 • 6. wasd 2009. január 10. 14:01
  „"Nem lesznek hetekig sötétek az utcák"??

  Vicces, az egész utca ugyanis szakaszhiba ahogy azt bbbb is írta. A fenti mondat pedig erre enged következtetni. Csakhogy a kiszállási idő nem 14 nap hanem 2 munkanap. Ha becsúszik pl a karácsony akkor ez esetenként kicsit több is lehet. Lássuk be ott is emberek dolgoznak, nekik is van családjuk így kevés ember marad ügyeletben akkor is ha jól megfizetnék őket. De ha nem ünnepnaphoz közel van a hiba bejelentése akkor bizony él a 2 munkanap, tehát nem hetekről van szó a teljes utcát érintő hibák esetén. Kivétel persze erősíti a szabályt a földkábel hiba javítása (útbontás stb.) gondolom kicsit több időt vesz igénybe. Viszont örülhetünk mert az egyedi hibákat már nem az eonnak kell jelenteni. Hanem a villkornak. Igaz este 10 után csak üzenetrögzítő vár így "sajnos" nem tudjuk elküldeni az ügyintézőt a fenébe. (laikusoknak elmondom, nem az ügyintéző kapja fel a szerszámos ládát és szalad az oszlophoz... ő csak továbbítja a hibát) Az egyedi hibák javításra max. 14 MUNKAnapjuk volt, ha jól emlékszem ez most 4 napra módosult a villkor jóvoltából. Reméljük ez így is lesz.”
 • 5. bbbb 2009. január 09. 11:00
  „gondoljatok mar bele abba amit irnak.
  ha egy lampa rossz az utcaban attol meg lehet latni. ha szakaszhiba van akkor sotet az utca teljesen vagy reszben.
  arra tovabbra is 14 napjuk van mint eddig. aztan majd meglatjuk 14 nap elegendo lesz-e a visszakapcsolasra. ugyanis szakaszhibanal nem cserelnek vezeteket csak visszakapcsolnak. csak erre miert kellenek hetek?
  ugyhogy ez megint egy szep propaganda fogas, a villkornak jo penz, tiszta melo.
  de az igazan bosszanto dolgok megoldasa tovabbra is a kutyauto eon-ra var,ami tudjuk ugye hogy dolgozik.”
 • 4. ungi 2009. január 09. 06:40
  „Ez meg csak az elsö varos, aki mas ceggel szerzödött. Örülök neki, mert az mar tenyleg tulzas volt, amit at EON megengedett maganak. Ez olyan mint egy jo mese. A jo elnyeri jutalmat, a rossz pedig megbünhödik. At kellene gondolni a dolgokat, kedvesebb, szivelyesebb ügyintezesre lenne szükseg, meg persze nem honapokig tarto javitasra. Legnagyobb motivacio ebben pedig csak a konkurencia harc lehet.”
 • 3. thermoline 2009. január 08. 20:30
  „Csak az ilyen lépések indítják be a piacversenyt.És minél nagyobb a verseny annál jobb is lehet a minőség.”
 • 2. army 2009. január 08. 20:00
  „Akkor valami elkezdődött az E-ON-nal kapcsolatban.
  Legalább a kiégett közúti lámpák hamarabb lesznek kicserélve.
  Hiú ábránd?”
 • 1. zotya975 2009. január 08. 18:10
  „Végre egy jó hír!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkókba vándorolt kezükből a drog

Hét vádlottat ítéltek el kábítószer-kereskedelem vagy forgalomba hozatal miatt csütörtökönp Győrben,… Tovább olvasom