Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz ''vizes'' helye a tűzgépgyűjtemények

Dunaszeg–Győr
Legalább tíz falunapon járt az idén meghívásra „tűzgépeivel" dr. Papp Zoltán, sokan látogatták dunaszegi múzeumát is, amely egyre újabb darabokkal gyarapszik – s ezzel együtt kicsit a gondok is.
Ötven működő gép, az egyéb darabokkal együtt nyolcvannál többől áll a gyűjtemény, s egyre újabbakkal gyarapszik: ez van most a győri Széchenyi-egyetem docensének, dr. Papp Zoltánnak dunaszegi házi múzeumában. A „tűzgépek", ahogy hajdan a stabilmotorokat hívták, egykoron malmot, fűrészt, darálót, cséplőgépet hajtottak, ma is működőképesek.

Sokan szorgalmazták

Márciusban, amikor lapunkban bemutattuk őket, szó volt egy ígéretesnek tűnő ötletről. Megvalósítását szorgalmazta a Baross Gábor Műszaki Klub és a Győri Automobil és Motor Club Veteránjármű Egyesület, s mellé állt az egyetem vezetése is. Idézzük cikkünkből: „Van egy jó állapotú, formájában is értékes épület a vízügyi igazgatóság tulajdonában Győr határában, a Szigetközbe kanyarodó út elején. 1927. óta áll ott, szivattyúházként szolgált sokáig. 1981 óta, mióta elkészült a Mosoni-Duna holtága, lényegében nincs szükség rá. Egy terem közepén ott árválkodik egy régi, Láng gépgyári szivattyúmatuzsálem, kiváló állapotban." Nos, ezt az épületet szerették volna megszerezni, kiállítási célra, és az egyetem is itt, „életközelben" oldhatta volna meg az ipartörténeti oktatást.

Vállalkozó is akadt volna a kialakítás költségeihez. Aztán megkezdődtek, de nem tartottak sokáig a tárgyalások.

Janák Emil, az Éduvízig igazgatója erről elmondta lapunknak: nem a szándékkal volt baj, a vízügyi igazgatóság eladja pataházi telepét, így erre az épületre raktározási célból szüksége van. De egyébként sem adhatnák át más célra, a területnek funkciója van, vízügyi kézben kell maradnia. A matuzsálemi korú nagy szivattyúra viszont valóban nincs szükség, itt már útban is lesz, le kell szerelni, szívesen átadják ipari múzeumi célra.

Megőrzik az épület formáját

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora maga is támogatta az ötletet, ott volt a tárgyalásokon, amelyek ha nem is sikeresen, mindenesetre kompromisszumos megállapodással végződtek.

A vízügy nem dobja ócskavastelepre a szivattyút, az oda kerülhet majd a többi „tűzgéppel" és egyéb darabbal együtt a volt vagongyári bunkerben és mellett létesítendő ipari múzeumba.

A rektor szerint a vízügy arra is ígéretet tett, hogy a jellegzetes épületet megőrzi eredeti formájában.

A dunaszegi gyűjtemény gazdája viszont nem titkolja: nem örül, hogy nem sikerült a tervet megvalósítani. Egy pozitívum van csak, hogy azt az öreg szivattyút sikerül megmenteni. Azt ugyan még nem tudja, hogy (nagy mérete miatt) hol helyezi el. Beszélt sok gyűjtő ismerősével, egyelőre ők sem tudnak segíteni. Dr. Papp Zoltán szerint körülbelül január végéig van idő, ennél többet nem garantál a vízügy. Jó lenne a gépet nem túl távol innen, de legalább a megyébe elhelyezni. Aztán öt vagy tíz év múlva, vagy ki tudja, mikor, készülhet el a győri ipari múzeum, megint mozgatni...

Bemutatók mindenfelé

Dr. Papp Zoltánt és gyűjteményét sokan keresik, látogatják a dunaszegi házi múzeumot, hívják bemutatókra mindenfelé. Idén már legalább tíz falunapon volt néhány különleges gépével, a múlt héten például a szentendrei kenyérünnepen. Bemutatóit teljesen ingyenesen tartja, de mint mondja, lehet, jövőre rákényszerül, hogy legalább az utazás üzemanyagköltségére térítést kérjen. Azon is gondolkodik, bővíteni kellene a gyarapodó gyűjtemény helyét, lenne még hely az udvaron egy 40 négyzetméteres faháznak, csak hát a fenntartás, karbantartás költsége mellett még az is pénz...

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Együtt a térért

Győr - A Magyar Szocialista Párt győri szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján Gergely Zoltán… Tovább olvasom