Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem lesz téti hulladéktelep

Tét - Nem épül meg a Tétre tervezett hulladékátrakó állomás és -udvar – értesült a Kisalföld. A Zrínyi utcai szemétügy ettől függetlenül nem ért véget, hiszen a döntéssel a telkek végében rothadó illegális szemétlerakó több tonna hulladéka is marad a helyén.
A Vasárnapi Kisalföld elsőként számolt be arról a tervről, miszerint családi házaktól alig 150–200 méterre, a telkek közvetlen szomszédságában húznának fel hulladékátrakó állomást Téten. A hamarosan országos hírré vált eset tervrajzából júniusban az is kiderült, hogy nem csupán hulladékátrakó állomást, hanem komposztálót és építésitörmelék-lerakót is építeni akartak a már érvényes építési és minden szakhatósági engedéllyel rendelkező területre.

„Nyár közepén sikerült leülnünk Kovács Barnabással, a Győr Nagytérségi Önkormányzati Társulás vezetőjével és Szabó Ferenccel, városunk polgármesterével. Kovács úr végig korrekt volt, s elmondta, hogyha ennyire kellemetlenül érint több száz embert a beruházás, akkor a Tétre tervezett állomást még van lehetőség a Devecser közeli Somlójenőre áthelyezni. A beszélgetés során kértük az utcánk végén elterülő illegális szemétdomb felszámolását is, de azt a választ kaptuk, hogy a rekultiváció egyelőre azért nem történhet meg, mert utóbbi közös uniós pályázatban szerepelt a hulladékteleppel, s ezen már nem lehet változtatni" – mondta lapunknak Holbok Ferenc, a Téti Természetvédelmi Egyesület elnökhelyettese.


Nem kockáztatnak

A téti hulladékátrakó lefújását bejelentő hivatalos levél a Kisalföld birtokába került. Ebben a következők állnak: „Hatéves előkészítési időszakot követően a 260.000 lakost érintő – 14,5 milliárd forint beruházási értékű – hulladékgazdálkodási projekt sikerét a társulás lakossági ellenállás miatt nem kívánja kockáztatni. Ennek megfelelően a Tét városában tervezett átrakóállomás és hulladékudvar létesítményeket a társulás nem valósítja meg. Sajnálatosnak értékelem, hogy az átrakóállomás/hulladékudvar létesítését a lakosság csak 2008-ban érzékelte, holott az már 2004. évben megjelent Tét városi rendezési tervében. Megítélésem szerint már a településrendezési terv módosítása is kellő nyilvánosságot kapott a jóváhagyási eljárás során."

Az utóbbi két mondatot egyébként többször cáfolták a Zrínyi utcai lakók, szerintük a tájékoztatás felettébb hiányos volt. Például a Kisalföldből kellett megtudniuk áprilisban, hogy már érvényes építési engedélyt kapott a projekt, s ezt korábban csupán az engedélyezést végző mosonmagyaróvári önkormányzat, valamint a téti önkormányzat faliújságján tűzték ki. Tulner Kálmán fanyarul meg is jegyezte: ez az eljárás felért a titkosítással.


Elúszott fejlődés?

Szabó Ferenc polgármester szűkszavúan reagált a számukra egyértelműen kedvezőtlen döntésre, miszerint a „a meg nem valósuló projekt miatt Tét város önkormányzata öt évig fejlesztési célt nem tud megvalósítani a városban". Erről határozat is született, s a téti képviselő-testület egybehangzó, 10 igen szavazattal értett egyet a polgármester álláspontjával.

„A hulladékátrakó állomás meg nem valósítása miatt nem áll meg az élet Téten, de a fejlődést megítélésünk szerint nem többtucatnyi család kárára kell megvalósítani. Beszédes tény, hogy közel 800 téti választópolgár írta alá a petíciónkat" – válaszolta kérdésünkre Holbok Ferenc. S hogy mi lesz a 22-es csapdáját idéző illegális szemétdombbal? „Természetesen nem adjuk fel eredeti törekvésünket, s megpróbáljuk visszaállítani az egykori halastavat. Ez ügyben számítunk az önkormányzatra is, s felajánljuk, hogy pályázzunk közösen előbb a rekultivációra, majd a kivitelezésre" – zárta szavait Holbok Ferenc.

A Téti Természetvédelmi Egyesület elképzelése nem tűnik megvalósíthatatlannak. A Kisalföld július 8-i számában írt a sokban hasonló kisbodaki esetről. Tűnjön bármennyire hihetetlennek, de a szigetközi településen három illegális szemétlerakót számoltak fel az utóbbi években, s a helyükön mesébe illő tavakat hoztak létre.

 Hangok a Zrínyi utcából

Horváth Dezső: „Köszönjük a közel 800 tétinek, hogy segítettek megvédeni otthonainkat. A településtől messzebb kell elhelyezni az olyan létesítményeket, ahol a zaj, a por, a szag elkerülhetetlen."

Hujber Tibor: „A város jelenlegi vezetése megköszönheti, hogy megszabadítottuk őket egy később még nagyobbá váló gondtól. Nagy vétek lett volna az esélyét megadni, hogy itt legyen hulladékégető vagy lerakóhely a további fejlesztések következményeként."

Ihász Lászlóné: „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a szemét elkerüljön, s újra a természeté legyen ez a terület. Kisbodak, Püski vagy Rácalmás lakói megmutatták, hogy nem lehetetlen illegális szeméttelep helyén tavat életre hívni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítéssel kezdődik az idei tanév

Börcs - A Bóbita Erdei Iskolában kezdték a tanévet a börcsi kisdiákok, ugyanis az iskolaépület… Tovább olvasom