Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz ingatlanadó, sem adócsökkentés

Győr - Ahogy arról korábban már többször beszámoltunk, a Magyar Szocialista Párt győri szervezete azt szeretné elérni, hogy csökkentsék az iparűzési adó 2 százalékos kulcsát arra alapozva, hogy több cégnek – például az Audi Hungaria Motor Kft.-nek – 2007 végén lejárt a mentessége, így a bevétel várhatóan csaknem duplájára nő.
A képviselő-testület elé csütörtökön kerülő indítvány ezt nem javasolja.
Kalmár Ákos, a közgyűlés pénzügyi bizottságának fideszes elnöke lapunknak elmondta:

azért nem tartják indokoltnak az adókulcs mérséklését, mert az idén 15,6 milliárd forintra kalkulált helyiadó-bevétel szükséges ahhoz, hogy a város teljesíteni tudja mintegy 40 milliárd forintos kiadási tervét.

Emlékeztetett arra, hogy ebben az évben a szokottnál több beruházásba fognak, saját erőből. Az utakra több mint kétmilliárd forintot szánnak (ebből másfél milliárd forintot a felújítási program tesz ki). Emellett elkezdődik Újváros rehabilitációja, a Széchenyi tér rekonstrukciója, a marcalvárosi uszoda előkészítése, megépül a Graboplast előtti körforgalom. „Ha ezeket nem az adóbevételekből valósítjuk meg, hitelt kell felvennünk" – szögezte le a bizottsági elnök.

Az előterjesztés egyébként részletesen taglalja a három helyi adót. A legkisebb tételt továbbra is az idegenforgalmi adó jelenti Győrben, amelynek mértéke vendégéjszakánként 300 forint. Az ebből származó bevétel ugyanakkor – a szakemberek szerint a 2003–2004-es revíziók hatására is – ötszörösére nőtt hat év alatt, és tavaly meghaladta az 57 millió forintot. Az összeget 73-an fizették be.

Építményadóként jelenleg négyzetméterenként 700 forintot kell fizetni. Mentességet élveznek a lakások, ha azokat nem üzletnek használják. A garázsok tarifája 200, a külterületi gazdasági épületeké, hétvégi házaké 300 forint/négyzetméter. Ebből az adónemből tavaly 1,6 milliárd forint került Győr kasszájába 15.570 adózótól. A növekedés 2002-hez képest csupán 16 százalékot tett ki.

Ennél jóval nagyobb mértékben, több mint kétharmadával – 4,8 milliárdról 8,1 milliárd forintra – nőtt az iparűzésiadó-bevétel összege. Miután az évi 2,5 millió forintnál kisebb korrigált nettó bevételt elkönyvelő vállalkozások adómentesek (azok is maradnak), a 15.338 adóalany közül 9514 egy forintot sem fizetett 2007-ben. Az önkormányzat számításai szerint idén 14 milliárd forint iparűzési adó kerül a kasszába. A 2 százalékos adókulcs minden 0,1 százalékos csökkentése 700 millió forint kieséssel járna.

Évi öt-hat milliárd forint esett ki
Győrben 2007 végéig beruházás, ipari parkban létesített vállalkozás, valamint 2,5 millió forintot el nem érő adóalap miatt kaphatott valaki iparűzésiadó-mentességet. Az így kieső bevétel 2004-ben 5 milliárd 817 millió, 2005-ben 5 milliárd 110 millió, 2006-ban 4 milliárd 951 millió forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesebeli operabál: győri lány is esélyes a Hamupipőke címre

Győr - A győri Havasi Eszter is esélyes a budapesti „Operabál Hamupipőkéje" címre. A mesebeli… Tovább olvasom