Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Nem lesz Győrben nemzetiségi ház

Csak a roma és az örmény nemzetiségi önkormányzat költözik ki a Szigethy Attila úti ingatlanba, így meghiúsult a győri nemzetiségi ház létrehozása – derült ki a csütörtöki közgyűlésen. A képviselők elvetették, hogy a másik két kisebbség bérleti díjat fizessen az általa használt ingatlanért.
Váratlanul nagy vitát váltott ki a csütörtöki győri közgyűlésen a nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló. A képviselők elé került anyagban az szerepelt, hogy az előzetes egyeztetéseknek megfelelően a roma és az örmény kisebbségi önkormányzat – a felújítás után – kiköltözik a Szigethy Attila út 109. szám alatti volt iskolaépületbe, míg a németek és a lengyelek maradnak belvárosi ingatlanukban.

88 négyzetméteren

Kun András és Eredics Imre alpolgármesterek hozzászólásukban azt fejtették ki: a városvezetés jó ötletnek tartotta egy nemzetiségi ház létrehozását, amely egyfajta szellemiséget tükrözött volna, és megoldotta volna a cigányok elhelyezési gondjait. (A messze a legnagyobb létszámot képviselő és legnagyobb ügyfélforgalommal rendelkező roma önkormányzat egy 88 négyzetméteres helyiségben dolgozik, a többiek pedig ennél jóval nagyobb irodákban.)

Kettő megy, kettő marad

Pádár László szocialista önkormányzati képviselő, kisebbségi tanácsnok, a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke éles hangú felszólalásában azzal illette a német és a lengyel önkormányzatot, hogy azért nem települnek ki közös épületbe, mert nem akarnak velük együtt élni. Ezt Gangl András önkormányzati és német kisebbségi képviselő visszautasította. Graffelner Kálmán (SZDSZ) a pénzügyi bizottság nevében azt javasolta, hogy azok, akik nem akarnak a Szigethy Attila útra költözni, fizessenek bérleti díjat az ingatlanhasználatért. Az elképzelést Kalmár Ákos (MDF) diszkriminatívnak nevezte. A közgyűlés egyhangúlag elvetette ezt a módosító indítványt, ellenben megszavazta a két kisebbség kiköltözését, illetve a másik kettő helyben maradását.

Decemberben illetményfizetés

A képviselők elfogadták, hogy a köztisztviselők és a közalkalmazottak tizenharmadik havi illetményét még idén december 15. és 17. között kifizessék. A megyeszékhelyen ennek a gyakorlatnak többéves hagyománya van, amit egyébként a törvény is lehetővé tesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemerei Romantic-kolbász?

Országos jótékonysági körútjai során az idősebb Gáspár Győző annyira megkedvelte Győrszemerét, hogy… Tovább olvasom