Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem lehet kitiltani a ˝zenélő boltokat˝

Sok település lakóit kiszolgálják a mozgóboltok. Vannak, akik igénylik a házhoz hozott gázt, kenyeret, sajtot és jégkrémet, de akadnak olyanok is, akik nehezményezik a kereskedőautók figyelemfelkeltő zenéjét. Az önkormányzatok tehetetlenek, az árusokat nem tilthatják ki.

– Családommal Écsen lakom, s a heti hét napból hat alkalommal különböző mozgóárusok zenéjére ébredünk, ez főleg szombaton nagyon zavaró. A reggeli ébredés után sorban jön a többi, egész nap – panaszkodott olvasónk, majd hozzátette: – Az önkormányzat felé több ízben jeleztük ezt a problémát, azonban azt a választ kaptuk, hogy kitiltani nem lehet őket, de majd intézkednek. Erre azonban nem került sor.

A kisalfold.hu megkereste az écsi önkormányzatot, ahol elmondták: írásos bejelentés nem érkezett a hivatalba ez ügyben, csak szóban keresték meg az egyik képviselőt. Emiatt a múlt heti képviselő-testületi ülésen felmerült a téma.

– Sajnos nincs olyan eszköz a kezünkben, amivel megtilthatnánk a mozgóboltok tevékenységét. A törvény ugyanis megváltozott, ma már nem kell jegyzői hozzájárulás a településen való árusításhoz, az engedélyező hatóság a kereskedő székhelye szerinti település. Ennek ellenére megpróbálunk egyezséget kötni a kereskedőkkel, megkérjük őket, hogy halkabban szóljon a jelzés – tájékoztatott dr. Bertalanné Józsa Judit jegyző.

Információink szerint Écsen a gáz, a jégkrém, a kenyér és a pékáru, a sajt és a tejtermék is "házhoz jön", valamint vegyesáru-mozgóbolt is rendszeresen járja a település utcáit.

A kínálat tehát nagy, s a rendszerességre sem lehet panasz: szerdán és szombaton napi kétszer, a többi napon pedig egy alkalommal jár valamilyen "zenélő autó". Bár a kereskedők hangjelzése – főként hétvégén – sokakat zavar, a jegyző tájékoztatása szerint kitiltani nem lehet a mozgóboltokat. S talán nem is lenne megoldás, hiszen sokan igénylik ezt a szolgáltatást.

Olvasóink írták

 • 7. peet2 2011. április 28. 22:34
  „Régen is voltak "mozgó árusok" a szódás ,a jeges ember, a drótos, az ószeres stb..
  akkor senkit nem zavartak , ugyan miért??
  Őrüljenek ,hogy valaki az utca ajtóig elhozza a portékáit és nem kell elmenni a távoli
  bevásárlóközpontok egyikébe...”
 • 6. szekek 2011. április 28. 13:32
  „Mindenképpen kellene megoldást találni erre a problémára.Az én családomban is van több éjszakai műszakban dolgozó, és a hét minden napján legalább 2 zenélő árus megy el a házunk előtt.Nappal egyébként is nagyobb a forgalom (amúgy egy borzasztó forgalmas főút mellett lakunk) ez a zenebona már csak ráadás.Az árusítás maradjon, de ne zavarják mások pihenését.”
 • 5. Goldmund 2011. április 28. 08:36
  „Egyetértek futóbabbal.
  Annyit tennék még hozzá, hogy aki nem kevés pénzt áldoz arra, hogy csendes helyen, zöldövezetben vegyen házat magának, azért teszi, hogy csendben, nyugalomban tölthesse a szabad idejét. Aki meg kevesli az ellátást, költözzön lakótelepre. Ott csönd nem lesz, de közelben bolt, az igen.
  Minden ilyen zene-bonás árusnak kívánom, hogy üzemeljen egy zenés szórakozóhely vagy egy mentőállomás a szomszédjában. Akkor megtudná, mekkora élvezet az ilyesmi.”
 • 4. futóbab 2011. április 27. 17:49
  „katkalin.Érdekes felfogás.te még nem hallottál olyan emberekről akik éjszaka dolgoznak?Képzeld 20 évig állandó éjszakában készítettem a mindennapi alap élelmiszert számodra is.Per pillanat a családomban 5 ember dolgozik 7 napból 6-ot éjszaka.Úgy gondolom a pihenést számukra is illene biztosítani,és ezzel sokan vannak így.Tehát ezek az emberek nem here-verélnek,hanem a sok munka után a megérdemelt alvásra lenne szükségük.Nálunk is jár mozgó árus,és szörnyű rossz arra ébredni,hogy pl:a boci-boci tarkát szajkózza a hangszóró.Kb. 2 éve szóltam a sofőrnek,hogy ne az ablakunk alatt sziránázzon,az imént leírtak miatt.Mindenki tudja,mikor ki milyen autóval járja az utcákat,az ablakokon ki lehet látni,és ha az autó megérkezik,lehet kimenni vásárolni.Ennyi áldozatot hozhatnak azok,akiknek házhoz viszik a dolgokat.Így kevesebb a sziréna,és egyensúlyban lehet tartani az utca lakóinak különböző kéréseit.Amilyen hangosak ezek a kocsik,zeng tőlük a környék,tehát jól hallható mindenki számára,ha beér az utcába.Nekünk szerencsénk volt,a söfőr tolerálta kérésemet,azóta nem az ablakunk alatt szól a mjuzik.Az utca lakói jobban oda figyelnek a mozgó árus autó érkezési idő pontjára,simán megveszik amit szeretnének,az éjszakások pedig tudnak pihenni.Mellesleg elárulom,a zöm mozgó árus autón állandó sofőrök vannak,akikkel esetleg kompromisszumot lehetne kötni.Személy szerint én ezt a lehetőséget nem használom ki,de sok embernek létszükséglet ez a bevásárlási mód.Szükség van rájuk,de kis oda figyeléssel megoldható lenne,hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.”
 • 3. kishektor 2011. április 26. 14:32
  „Nekem, úgy tünik - a cikk alapján - a "panaszkodó " a mozgóboltok zene-bonájára panaszkodik, az önkormányzat meg a működésükről tárgyal, mintha más malomban őrölnének !
  A mozgóboltok okozta zene-bona viszont tényleg lehet nagyon zavaró is ! például az éjszakai műszakban
  dolgozó s nappal pihenni kívánó - nem lustálkodó !! ember esetében vagy éppen kisgyermekes családoknál
  de a példákat hosszan lehetne sorolni.
  A KRESZ csak vész helyzetben engedi meg a " hangjelzés "-t / nincs szó dudálásról / , tehát ez alapján már el lehetne tiltani a zene-bonát.
  A másik megoldás pedig az ha a zene-bonát annak vesszük ami , vagy is r e k l á m nak s ez alapján
  az önkormányzat adót vethet ki a közterületen végzett reklámtevékenységre, teljesen jogszerüen !!
  Szerintem az utóbbi megoldási javaslat a járhatóbb út ! hisz a mozgóboltok tevékenységére tényleg
  szükség van, de a körítésre nincs!”
 • 2. miracle 2011. április 26. 14:11
  „"A törvény ugyanis megváltozott, ma már nem kell jegyzői hozzájárulás a településen való árusításhoz"
  Nem is az árusításról van szó, hanem a zenebonáról.
  Ha zenélni szabad, dudálni miért nem szabad?”
 • 1. katkalin 2011. április 26. 10:54
  „1, Valóban szükség van sok embernek arra, hogy helybe kapja meg az árut. 2, A későig alvók elsősorban gondolkodjanak azon, hogy nappal dolgozunk-----éjjel pihenünk---és értékeljék ezt, nem padig lustálkodik és zsörtölődik, hogy miből is van a dolgozó vállalkozónak megélhetése. Nem vagyok mozgóárus, hogy tudja a Kedves zsörtölődő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most még kicsi a lélekszám, de majd érkezik az Audi

Könnyen lehet, hogy az elöregedéssel fenyegetett falvak számára az Audi fejlesztése létkérdés lesz Győr környékén. Tovább olvasom