Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Nem lefutott a holdingkérdés

Győr - Pontosan két éve annak, hogy Borkai Zsolt győri polgármester letette hivatali esküjét. Ennek apropóján válaszolt a Kisalföld kérdéseire; az interjúból kiderül, hogy újra nekifut az úgynevezett „holdingügynek", de most már óvatosabban. Ez azért is érdekes, mert a Fidesz-frakcióval való (korábban feszült) viszonyát ez határozta meg. Borkai beszél erről az időszakról is, s a mostaniról, melyet már 9 pontra értékel...

Újra nekifut a „holdingkérdésnek", amely miatt nem is olyan régen még csak négy pontra értékelte a Fidesz-frakcióval való viszonyát – mondja a Kisalföldnek adott interjújában Borkai Zsolt győri polgármester, aki vasárnap lesz két éve, hogy letette városvezetői esküjét. A polgármester beszél arról is, miben hibázott, melyik beruházásokat tudják elkezdeni vagy akár be is fejezni 2010-ig, illetve hogy mennyit öregedett az elmúlt két évben.


– Február 27-én bontott pezsgőt?

– Miért is kellett volna?


– A Kisalföld aznapi számában nyilatkozta Orbán Viktor Fidesz-elnök, hogy Borkai évtizedes megoldás Győrnek. Azt gondoljuk, kétéves regnálásának ez volt az eddigi legfontosabb pillanata.

– Igen: jó volt hallani, hogy az elnök úr az én személyemben látja az évizedes megoldást. Tény, hogy az előtte lévő időszakban sok vitám volt, úgy tűnt számomra, hogy az elképzeléseim nem találkoztak a képviselők szándékaival.


– Akkor hányasra osztályozta volna a Fidesz-frakcióval való viszonyát egy tízpontos skálán?

– Négyes-ötösre.


– Volt pillanat, amikor fel akarta adni?

– Voltak nehéz pillanatok.


– Elhangzott, hogy akár le is mond?

– Nem, ez nem fordult meg a fejemben. Minden városvezetőnek vannak álmatlan éjszakái, s ilyenkor nekem is átfutott az agyamon, hogy valóban jól döntöttem-e, amikor vállaltam a jelöltséget. A következő megvívandó csatára azonban mindig fel tudtam szívni magam. Az is fontos, hogy voltak sikerélményeim is, ez az időszak nem csupán az elnyomásomról szólt.

– Elismerem, hogy nagyon pörögtem, sok mindent szerettem volna minél hamarabb megcsinálni. Most, két év tapasztalattal a hátam mögött másképp állnék neki a holdingkérdésnek is...


– Belefog még egyszer?

– Nem mondtam le róla.


– Még a mostani, 2010-ig tartó ciklusban?

– Igen, de jobban előkészítve.


– Biztos lovon érezheti magát: most hány pontosra értékeli a Fidesz-frakcióval való viszonyát?

– Kilenc és tíz közöttire.


– A városházi ellenzékkel már nem ilyen harmonikus a viszonya.

– Persze, bár korábban az MSZP – hiszen az volt célja, hogy az olló, ami köztem és a mögöttem álló frakció között kinyílt, tovább táguljon – közelített hozzám. Ezt éreztem, de a helyén kezeltem: tudtam, hogy sem a támogatásuk, sem a támadásuk nem feltétlenül jelenti: valamit rosszul vagy jól csinálok.


– Nekünk úgy tűnik, hogy az Orbán-nyilatkozat óta találják meg igazán az ellenzéki kritikák.

– Tény, hogy most már nemcsak a Fideszt, hanem engem is egyre többször bírálnak – de ez nem baj, kell a politikai kontroll. Más kérdés, hogy a támadásokat döntő többségében csak politikai célok vezérlik, nincs közük a valósághoz.


– Jó, de ha most nem az ellenzék szólal meg, hanem ön gyakorol önkritikát, belátja, hogy volt olyan döntése a két év alatt, amelynél hibázott?

– Az első jegyző választása téves döntés volt, de tanultam belőle, mert eközben megismertem a képviselőket is, pozitív, negatív oldalról egyaránt.


– Ha már itt tartunk, mi a helyzet az etikai kódexszel?

– Elkészült, néhány napja kaptam vissza a városházi szakszervezettől, amely azonban kerek perec megmondta, köszöni, de egy eset miatt erre nincs szükség. Én a munkavállalókat szerettem volna segíteni vele, ők azonban úgy vélik, a törvények jól szabályozzák a munkahelyi viszonyokat.


– Ezek szerint fiókba kerül?

– Igen, elfogadom a szakszervezet döntését.

Félidőben: Borkai már most tudja, jelölteti magát 2010-ben. Fotó: H. Baranyai Edina
Félidőben: Borkai már most tudja, jelölteti magát 2010-ben. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az alpolgármesterei közül kiben bízik meg a legjobban? Mennyire elégedett a munkájukkal?

– Már jó csapatot alkotunk, de idő kellett, míg összecsiszolódtunk. Nem tudok olyanról, hogy egy polgármester bárhol az országban megvonta volna valamelyik alpolgármestere feladatköreit. De ez már a múlt, szintén jó tanulópénz volt. Ezek a történések is kellettek ahhoz, hogy így összeálljon a csapat.


– Térjünk rá a fejlesztésekre: hogyan állnak azok a beígért építések, amelyeken esetleges újraválasztása is múlhat. Kezdjük talán a legegyszerűbbel, a Széchenyi térrel.

– Hadd szögezzem le az elején, hogy a kampányban a választóknak két nagy fejlesztést ígértem: a Széchenyi tér felújítását és a Barátság parki rendezvényközpontot. A Széchenyi térnél minden készen áll: a leletmentő ásatás tart, ahogy a közműcsere is. Nem tudom azonban megmondani, mikor készül el, mert például még a régészeti feltárás eredményét sem hozták nyilvánosságra, ami akár féléves csúszást is okozhat. Abban reménykedem, hogy 2009. március-április környékén el tudjuk kezdeni a térépítést, s még jövőre be is tudjuk fejezni.


– Barátság parki rendezvényközpont?

– Kényes kérdés, mert az építési engedélyt megtámadták a bíróságon, ezért újra be kell nyújtani, ami hónapokig tarthat. Minden előkészített, ha másodfokon már sikeres lesz a közbeszerzési kiírás, akkor jövő év elején újra nekifuthatunk, és nyárig végzünk a munkákkal. De itt is sok a „ha". Rajtunk kívül álló okok miatt nem biztos, mikor kezdődhet az effektív építkezés.


– Új Mosoni-Duna-híd?

– Ha minden jól megy, akkor 2010-ben a híd állni fog. Befejezni nem tudjuk a beruházást, mert a hozzá kapcsolódó közúti fejlesztés ebbe a időbe már nem fér bele.


– Újvárosi kultúrpalota?

– Nagy szükség lenne rá, hogy megépüljön, mert a városrész rehabilitációjának óriási lökést adna, de a körülötte kialakult politikai vita lassítja a folyamatot. Nem adtam fel a kultúrpalota építésének tervét, át kell viszont gondolni az épület méretét, működtetését. Abban bízom, hogy 2010-ig sikerül elkezdeni a megvalósítást.


– Marcalvárosi uszoda? Hónapok óta nem hallani róla semmit.

– Nem véletlenül.


– Miért?

– A tavalyi közgyűlési döntés után elkezdtük a szervezését, de azóta átértékeltük a dolgokat – szerintem pozitív irányba. Meglepetés lesz, erről azonban novemberig nem beszélhetek.


– Nem tart attól, hogy a 2010. őszi önkormányzati választásig, a Széchenyi tér felújítását leszámítva, egyetlen nagyberuházást sem tud átadni?

– Mielőtt erre válaszolnék, hadd említsem meg, hogy hosszú várakozás után az Új Bácsai út is megépül, miután megegyeztünk a nyomvonal több mint száz tulajdonosával, valamint a környezetvédelmi hatósággal. Ugyancsak a sikerek közé sorolom a majd tízmilliárdos hulladékgazdálkodási projektet, amit már el is kezdtünk. A kérdésre visszatérve: nem félek ettől, mert abban biztos vagyok, hogy el tudjuk kezdeni a beruházásokat, a két említett ígéretet pedig teljesítjük. Már csak azért aggódom, mert visszanéztem az előző városvezetés tevékenységét, és kiderült, az akkori nagy fejlesztések legalább négy évig tartottak, de esetenként még hosszabb ideig.


– A nagyberuházások egy része jelentős európai uniós támogatásból valósul meg, amivel kapcsolatban egyre több a vita. A kormánypártiak azt kommunikálják, hogy ők adják a forrást, így valójában ők építenek, a jobboldal pedig a pályázati folyamat lassúságát bírálja és azt, hogy a városba pénz még nem érkezett. Mit gondol erről?

– Azt, hogy a szocialisták jó kommunikációs fogással élnek. Amikor Győr nyer egy pályázaton, azt nekik köszönhetjük, ha viszont nem vagy nem sikeresen pályázunk, azt mondják, hozzá nem értő a városvezetés. Egy a fontos: minél több támogatás érkezzen a városba.


– Az Audi helyiadó-milliárdjai viszont máris itt vannak. Nem okoz gondot, hogy ésszerűen költsék el?

– Nagyon könnyű lenne elkölteni, csak oktatási felújításokra, az egészségügyre vagy a szociális háló erősítésére pillanatok alatt elfogyna az utolsó vasig.

Gondolnunk kell azonban arra is, hogy hatalmas kiadások előtt áll az önkormányzat, amire félre kell tenni a pénzt. A beruházások több milliárd forintba kerülnek és rendkívül nagy összegeket emésztenek fel az önrészek, amit az uniós támogatás mellé kell odatennünk.


– Jelölteti magát 2010-ben?

– Igen.


– Országgyűlési képviselőnek is?

– Ezen még nem gondolkodom. Az ominózus február 27-i interjúban Orbán Viktor beszélt erről, de azóta nem esett szó róla. Meg kell fontolnom, mi kerülne a mérleg egyik és másik serpenyőjébe. Én továbbra is a várost szeretném irányítani. Ha úgy ítélem meg, ez nagymértékben csorbulna a parlamenti képviselőség miatt, akkor nem vállalom el.


– Mennyit öregedett az elmúlt két évben?

– Nagyon sokat. Mint mondtam, célratörő vagyok, gyorsan szeretnék eredményeket elérni. De a pályázati rendszer, a bürokratikus ügyintézés, a jogi szabályozás mind lassítja a folyamatokat – ebbe tudok beleöregedni.

Olvasóink írták

 • 17. antikomcsi 2008. október 14. 10:32
  „Sztem anno Kövér helyretette a dolgokat. Borkai is és a Fidesz frakció is visszavett az arcából. A város szépül, épül, haladunk előre.
  Kben is amíg helyben Eredics és Kun, fenn pedig Gyurcsány, addig az MSZPnek nem lesz sok esélye.”
 • 16. ferenc2 2008. október 12. 18:33
  „Kevés győrit ismersz Logopédus, ismerkedj a kukatárolón kívül is, oké?”
 • 15. nyelvtanár 2008. október 12. 12:59
  „grent!

  az ,,ominózus" kifejezés jelentése: baljóslatú, rosszat jelentő, végzetes, kellemetlenül emlékezetes.
  Szerinted, miért tartja főnököd ominózusnak a február 27-i interjút? Tán sorozatos lúzerségével már a vezér kegyeiből is kiesett?”
 • 14. logopédus 2008. október 12. 12:41
  „grent
  szép dolog az optimizmus és a lojalitás főnöködhöz. A hozzászólásokból is látszik mennyire ,,népszerű" a tornatanár. Nem ismerek olyan győrit, beszámítva magamat, aki ne tévedésnek tartaná, hogy anno rá szavazott. Lehet, hogy Balogh J. sokat hibázott, de legalább a látszatra ügyelt, nem irritálta a pórnépet sznobista allűrjeivel, a stílusát egy napon nem lehet említeni nagyképű, összeférhetetlen, hedonista főnököddel.”
 • 13. grent 2008. október 12. 11:33
  „logopédus!

  Borkai sajnos nem rúgta ki a fél Városházát, bár ezt tette volna, s akkor nem lenne annyi besúgó, kommunista még mindig ott, ahol nem kell. Nem totálisan nevetséges lúzer, hanem Győr legnépszerűbb politikusa. Tudom, hogy ez neked nagyon fáj, de egyetlen alternatívája sincsen a baloldalon. A Valogh Jóskára volt jellemző, hogy megalázott maga körül mindenkit, s mára ő vált lúzerré, nevetséges idegbeteggé, akit nem tartanak komoly, csak szánni való embernek.

  Ami pedig a visszafelé ketyegő órát illeti, barátom, az rátok vonatkozik. Napjaitok vannak a kormányon, s rövidesen még kevesebben lesztek Győrben is. Végre valahára.”
 • 12. Tévedés 2008. október 12. 11:31
  „logopédusnak tökéletesen igaza van. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy Borkai úr valóban sokat alkotott eddig. Lásd: Országzászló, kettős kereszt, a városháza előtti tér elcsufítása, a képviselők utcáinak, lakókörnyezetének rendbetétele. / Kivéve: Gyárváros, mert onnan csak elvitt, hiszen egyedül ott nyert bal oldali képviselő/ Nehogy most valaki azzal jöjjön, hogy a nyugdíjas Nefelejcs /elnézést, ha nem így írják nevüket/ klub állíttatta ezeket a monstrumokat,aztán meg ők fizetik a villanyszámlát is az esti és éjszakai kivilágításért is. Ez kissé komolytalan. Meg az is, hogy a vezér évtizedekig számol vele. Persze, mert amíg a jobb oldal összes potentátját a nyakunkra tudja ültetni, a győriek akarata ellenére/ Koltay, Nagy Viktor stb. / addig azt csinál amit a főnöke, Szíjjártó utasításba ad.”
 • 11. logopédus 2008. október 11. 22:44
  „grent,
  a szocik közt legalább a mundér becsülete működik. Tornatanár védenced kirúgta a fél városházát, végigalázta a fidesz frakciót, a jegyzőjét, az alpolgármestereket, és két év után van pofája azt mondani, hogy ,,jó tanulópénz volt, ezek a történések is kellettek ahhoz, hogy így összeálljon a csapat." Módszere elég vészterhes időket idéz. Gyalázatos teljesítményét fellengzős egójával próbálja kompenzálni, de már olyannyira elvakult, hogy nem veszi észre, egy totális, nevetséges lúzerré, vált. Az ,,alvó" hivatalnokok ott szabotálják, ahol tudják, néhány bértollnok, mint te, még tolja a szekerét néhány rongyos forintért. El lehet tüntetni az internetről a ,,toronydarus", kínos cikkeket, meg lehet vásárolni az ellenzéki médiát városi pénzeken, de a visszafelé ketyegő órát már nem tudja megállítani!”
 • 10. grent 2008. október 11. 21:45
  „Logopedus!

  Akkor te most azokról a szocikról beszélsz, akikre szavaztál, ugye? Pöcsfej!”
 • 9. kikelet 2008. október 11. 19:13
  „#5: ezt remélem te se gondoltad komolyan...”
 • 8. logopédus 2008. október 11. 19:05
  „A varacskos disznók nem loptak, nem hazudtak és tisztelték saját törvényeiket.”
 • 7. grent 2008. október 11. 16:41
  „Logopédus!

  Maga meg tanuljon jómodort, ha már a varacskos vaddisznóval közösen volt gyerekszobája!”
 • 6. logopédus 2008. október 11. 16:22
  „Két év alatt legalább nyilatkozni megtanulhatott volna! Egy szellemi fogyatékos is kerekebb, összefügőbb mondatokat mond mint ez a tornatanár!”
 • 5. noddy 2008. október 11. 15:30
  „A Kisalföld újságírói soha sem bántak kesztyűs kézzel a szocialista politikusokkal- esetenként esetleg lojálisak voltak!”
 • 4. Oklahoma 2008. október 11. 11:19
  „Azért a tényszerüség kedvéért nem árt emlékezni az előző polgármesteri ciklusok első két évére.
  Vegyük csak Balogh József 2002-2006 hivatali idejének első két évét. Aki tudja, hogy milyen nagy beruházások készültek el akkor kérem írja le. Sgítségül amire én emlékszem:
  Nádor aluljáró 2006
  81-es új felüljáró és az ipar úti lámpás körforgalom 2006
  Itélőtábla 2006
  Árkád körforgalom 2006
  Ezek mind a választás évében kerültek átadásra, felidőben az-az 2004-ben még sehol sem voltak. ha így vesszük Borkaiék sincsenek még nagyon lemaradva .
  A "70 éve elavult" tömegközlekedést pedig azon számonkérni aki alig két éve polgármester több mint tévedés.
  A Kossuth utcára költeni - addig amíg a c.igányok elköltöztetését nem lehet felvállalni - teljesen felesleges. Talán az új híddal és a tervezett fejlesztésekkel lehet idővel "kiszorítani " őket. Ugyanakkor a péri repülőtérrel kapcsolatban kezdek pesszimista lenni a sok mellébeszélés miatt. És jó lett volna hallani, hogy hol tart a legalább 4000 fősre ígért multifunkcionális csarnok ügye és építése.”
 • 3. kendeffy 2008. október 11. 09:29
  „Még egy dolog. Az EU-s alapokat nem a szocialisták szerezték, az országnak jár az EU-tagság miatt. Ezért is etikátlan a kommunikációjuk, de ezt elvárjuk tőlük.”
 • 2. Kendeffy 2008. október 11. 09:25
  „Polgármester úr!

  Sok sikert a város vezetéséhez és az újraválasztásához. Reméljük, hogy igaza lesz Orbán elnök úrnak, és tényleg több cikluson át fogja vezetni Győrt!

  Reméljük, hogy a kritikus kérdések feltevését a Kisalföld a szocialista politikusok irányában is fennt tartaja.”
 • 1. ndody 2008. október 11. 08:25
  „Borkai úr a választások előtt nagyon sokat ígért, de ebből még semmi nem valósult meg. Az elmúlt 2 év osztályzata: 1 = ELÉGTELEN!
  Megígérte a Kossuth Lajos utca rehabilitációját. Egykor ez az utca a város egyik elgszebb utcája volt. Most az egyik szégyenfoltja a városnak Polgármester Úr. Hol van az ígéret betartása? A Bácsai út rendbetétele? Ha-ha-ha! Hol is lakik Borkai úr? Nem az Ergényin? Hát persze, hogy megcsináltatja magának az utat.
  A tömegközlekedés az országban a legrosszabb. Sehol nincs sugaras autóbusz közlekedés. Cak Győrben. Ez legalább 70 éves. Elavult.
  Most iskolákat zárat be Borkai. Igaza van. Minél butább a nép annál jobban irányítható. Lásd az arab országokat.
  Még egyszer: Mit is tett az elmúlt 2 évben kedves Polgármester Úr?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímár Natália: `Nem követtem el drogvétséget` (VIDEÓVAL!)

New York–Kerékteleki - A hétfőn New Yorkból hazatért Tímár Natália a Kisalföld érdeklődésére… Tovább olvasom