Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem KRESZ-tábla a lefestett tábla

Győr-Moson-Sopron - Divatos heccé kezd válni az országban, a megyében a közlekedési táblák megrongálása, lefestése. Aki ilyet tesz, elköveti a közlekedés biztonsága elleni bűntettet, amiért börtön is járhat. Az ügyvéd szerint a lefestett táblánál nem jogos a büntetés.
Lefestették Győrben az egyik Eszperantó utcai „megállni tilos!" táblát. A jelenség nem egyedi, van, ahol a 30-as sebességkorlátozó táblát „javították ki" festékkel 80-asra, sok táblát ismeretlenek lopnak el.
A megyei rendőr-főkapitányság alosztályvezetője, Perjámosy István alezredes lapunk megkeresésére elöljáróban elmondta: a közlekedés rendjének kialakítása és alkalmassá tétele – az útfestéstől a jelzőtáblák kihelyezéséig, rendben tartásáig – az útkezelő kötelessége.

– A rendőrnek a szolgálati szabályzatban meghatározott feladata, hogy ha a közlekedés biztonságát zavaró, veszélyeztető körülményt észlel, intézkedjen. Például ha észreveszi, hogy egy kereszteződésben az elsőbbségadást jelző, esetleg egy „behajtani tilos!" tábla megrongált, lefestett, kitörött, értesítenie kell az útkezelőt. Egyben ha más szolgálati feladata nincs, irányítsa a forgalmat – mondta Perjámosy István.

Az alezredes gangsúlyozta, ha valaki olyan táblát fest le, rongál meg vagy lop el, amelyik befolyással van a közlekedés biztonságára – például megváltoztatja az elsőbbségadást, vagy nagyobb sebességet enged meg –, elköveti a közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése bűncselekményt.

– Nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető, ha tettének következtében súlyos sérüléssel járó baleset történik. Halálos kimenetel esetén tíz év a felső határ – figyelmeztetett Perjámosy István.

Amennyiben az autós egy felismerhetetlen – „megállni tilos!" – táblánál megáll, a hatóságnak kell a szabálytalanságot, esetleg a bűncselekményt bizonyítani. Például azt, hogy valóban nem lehet felismerni, mire kapott utasítást a vezető.

– Azonban vizsgálni kell, hogy ha ellopják, lefestik a „megállni tilos!" táblát, azon a helyen van-e az út szélén felfestett sárga vonal. Ugyanis az önállóan, tábla nélkül is érvényes, tehát ott megállni tilos. Olyan táblánál, amelyik nem tud hatályosulni, annak utasítása nem egyértelmű, a rendőr nem tud mit tenni. Ha csak nehezedik a felismerés, egyedi elbírálás alá esik, hogy a rendőr hogyan jár el. Minderről a helyszínen kell meggyőződni – magyarázta az alosztályvezető.

Az alezredes hangsúlyozta, ez nem vonatkozik egy elsőbbségadás, főként nem a stoptáblára, mivel azok az alakjukról felismerhetők. Nem mondhatja senki, hogy a lefestett, ám hatszögletű tábla utasítását nem tudta értelmezni. Az ugyanis azért olyan alakú, hogy a sziluettjéről is fel lehessen ismerni.

A korábban közlekedési ügyekben bíróként ítélkező dr. Glegyák Jenő ügyvéd szerint az a tábla, amelyik nem ad egyértelmű utasítást, az nem tábla.

– Amint a táblát kihelyező hatóság észreveszi vagy a rendőrség jelzi felé a rongálást, rögtön cserélni kell.

Ugyanis a felismerhetetlen tábla utasítása a közlekedőre nem kötelező.
Például ha az autós nem látja, hogy egy utcába behajtani tilos, akkor oda be szabad hajtani. Lehet elméleteket gyártani, de nem lehet vita tárgya, ha lefestenek egy táblát, az onnét kezdve nem az – elemezte dr. Glegyák Jenő.

Arra a felvetésre, hogy egy régóta az Eszperantó utcában lakónak vagy dolgozónak tudnia kell, hogy ott rég „megállni tilos!" tábla van, ezért ők akár büntethetők is, de egy vidékről érkezőt nem bírságolnak, mert ő nem tudja, a jogi szakember annyit válaszolt:

– Ha az állampolgárok között ilyen módon megkülönböztetést teszünk, elveszik a törvény előtti egyenlőség. De ha az útkezelő olyan táblatömeget tesz ki, amelyek utasításai már követhetetlenek, akkor a szervezet is a közlekedés biztonsága ellen tesz – fogalmazott dr. Glegyák Jenő.

A Szabolcska utca egyik kereszteződésében egyszerre hat táblát kell felismerniük az autósoknak.

Büntetik, ha elfogják: Az Eszperantó utcában valaki lefestette a „megállni tilos!" táblát. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

 • 8. XY 2008. október 27. 20:38
  „Néha egyébként valóban dühítő, hogy indokolatlanul raknak ki, vagy "felejtenek" kint táblákat építkezések, útjavítások után jobbára. Nem csodálkozom, hogy némelyeknél ezek kiverik a biztosítékot, néha nálam is.”
 • 7. Imcsi 2008. október 27. 09:39
  „És az a tábla amelyik nem áll, hanem kidöntve fekszik? Móváron tudok egypárat, csak kinek kellene jelezni?”
 • 6. voodoo 2008. október 26. 15:47
  „Ááá Nem jó! :)

  Múkodj”
 • 5. voodoo 2008. október 26. 15:45
  „Mi a helyzet ha így festenek? --> [url=http://www.kisalfold.hu/forum-kepek/208/B2070604.jpg]klikk ide[/url]”
 • 4. butaság 2008. október 25. 18:45
  „Aki képes arra, hogy közlekedési táblákat lefessen, megérdemelné hogy Ő vagy hozzátartozója szenvedjen ilyen miatt balesetet. A butaság és primitívség miaat”
 • 3. 2-nek és másoknak! 2008. október 25. 13:12
  „Köszönöm, valóban elírás történt. Ön ismeri a KRESZ-t és a táblákat! Sajnos sokan nem vették észre. (Vagy nem reagáltak.) Még egyszer kösz és NYOLCSZÖGLETŰ a STOP tábla. Tisztelettel: Tóth Gyula”
 • 2. Egy sofőr 2008. október 25. 12:50
  „" Nem mondhatja senki, hogy a lefestett, ám hatszögletű tábla utasítását nem tudta értelmezni."
  Tisztelt cikkíró! a Stop-tábla nem hat, hanem nyolcszögletű.”
 • 1. voodoo 2008. október 24. 23:05
  „Hé az nem STOP hanem SHOP ! "állj vásárolni kötelező" lol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküt tettek az új tűzoltók, akik jövőre állnak szolgálatba

Győr-Moson-Sopron - Letette esküjét 22 új tűzoltó a katasztrófavédelmi igazgatóságon tartott… Tovább olvasom