Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Nem kérünk az ilyen oktatási reformból

Nem szimpatikus az olvasók számára egyik párt oktatási reform-elképzelése sem. Itt a szavazás eredménye és az Önök véleménye.
Múlt héten írtunk azokról az elképzelésekről, amelyeket az SZDSZ, a Fidesz és az MDF ismertetett nemrégiben.

Megkérdeztük Önöket, s a válasz egyértelmű: egyik elképezés sem nyerte ez olvasóink tetszését.

Az SZDSZ javaslata arról szólt, hogy az általános iskolák első hat osztályában tantárgyak helyett műveltségi területeket kellene oktatni. A szavazók 85 százaléka szerint nem kellene, jobb lenne, ha minden maradna a régi rendszerben.

Az Önök véleménye:
"Szerintem meg pont fordítva kellene! Alsó tagozatban tantárgyak, a csemete tanuljon meg olvasni, írni, számolni, és felső tagozatban kell kezdeni a konkrét tantárgyak helyett az életre nevelést! Ez még senkinek nem jutott eszébe? Annyi felesleges marhasággal tömik a fejüket, és aztán a felnőtt életben nem tudnak egy adóbevallást kitölteni, egy tapétázáshoz kiszámolni, mennyi anyag kell, megszerelni egy csöpögő csapot, megfőzni egy alapkaját, és tisztelni a többi embert, és tolerálni a időseket, gyengébbeket, a másokat! Lenne itt mit változtatni, de azt ne azok tegyék, akik eddig ott ültek és most ott ülnek az oktatási minisztériumban!"-  Tricse.


A Fidesz kormányra kerülése esetén a pedagógusoknak nyolc-tízévente legalább féléves tanulmányi szabadságot adna. Bár szorosabb volt az eredmény, mint a másik két esetben, 58 százalékban mégis elvetnék a javaslatot.

Az Önök véleménye:
"Az én főnököm is elvárja, hogy fejlődjek, képbe legyek az új technológiákkal, de kiröhögne, ha kérnék egy év szabit, hogy elmenjek okulni." -  Pet.

"Tudjuk be az ötletet, ahova való: Fidesz szavazatgyűjtő-akció. Hamar el lesz felejtve, ne aggódjatok." - Miracle.


Az MDF javaslata szerint a családi pótlék összegét 14 éves korig kapják meg az iskolák, utána pedig azok a családok, akik taníttatják a gyerekeiket. Önök szerint (86 százalék) a javaslat maradjon meg inkább elvi szinten, megvalósulnia nem kellene.

Az Önök véleménye:
"El a kezekkel a családi pótléktól, mert tényleg az alkoholisták és az öngyilkosok országa leszünk! Már így is arra tartunk sajnos!" - Tricse.

"Mondjuk az egész napos iskola jó ötlet lenne arra, hogy ne a plázákban, aluljárókban töltsék a gyerekek a délutánt. Az más kérdés, hogy aki amúgy sem ott töltené, hanem kulturált környezetben, annak meg felesleges kényszer. És itt jön a bökkenő: hogy döntenék el, kinek legyen kötelező az egész napos iskola, és kit lehet hazaengedni? Ha még a családi pótlék is múlik rajta, akkor elég egyértelmű, hogy pont azok fognak legjobban ragaszkodni hozzá, akik a családi pótlékot a kocsmában isszák el, gyerekük meg az utcán, plázákban nő fel." - Goldmund.

"Szerencsére az Szdsz és az Mdf által felvázolt agyrém nem veszélyes, ez a két párt nem lesz tényező. Bár az Mdf azon javaslatával, hogy 14 éves kor felett csak azon gyermek után adjanak családi pótlékot, aki iskolába jár - persze nem általános 3. osztályba - mélységesen egyetértek. A Fidesz ötlete sem tetszik, de az sem veszélyes, mert úgyem lesz rá pénz." - Csetneky.

Olvasóink írták

 • 15. Imcsi 2009. szeptember 20. 09:09
  „Tricse! 13. hozzászólásod véletlenül(?) idetévedt az oktatásis cikkhez!
  hóvirág12! Igazad van! De mért is nincs? Ezt természetesen nem Tőled kérdezem!”
 • 14. hóvirág12 2009. szeptember 18. 21:20
  „Kedves LordByron! (6-os hozzászólás)

  Bizony tévedsz.... Tanárverések, gyerekverések nem csak bizonyos általad említett országrészekben vannak.

  Az én gyerekeim Sopronban járnak egy amúgy teljesen normális általános iskolába, és bizony itt is előfordult olyan, hogy az 1. osztályos gyerek megütötte a tanító nénit, gyakorlatilag minden érdemleges következmény nélkül. Előtte volt olyan, hogy az egyik kedves szülő ütötte meg elég rendesen az igazgatót -- igaz ebből már hivatalos ügy let, mivel apuka ugye felnőtt...
  De a héten előfordult olyan is, hogy az egyik gyerek - aki rendszeresen dürohamokat kap minden igazi indok nélkül - egyszerűen úgy megrugdosta, majd a radiátornak lökte az egyik osztálytársát, hogy az nem tudott ráállni utána a lábára. Isteni csoda és szerencse, hogy nem törött el semmije. Jah, és olyan is volt, hogy ez a kedves gyermek a körzőt bökte bele valakibe majdnem.

  És a tanárok és az iskola kezében gyakorlatilag nincs eszköz, hogy ez ellen bármít is tegyenek!”
 • 13. tricse 2009. szeptember 18. 14:56
  „"Három ember, egy apa, s két felnőtt korú lánya életét vesztette, mikor csoportosan öngyilkosságot követtek el maglódi lakásukban. Az anya túlélte az öngyilkossági kísérletet, a rendőrség büntetőeljárást indított vele szemben."

  Na?”
 • 12. Sparrow 2009. szeptember 18. 11:54
  „LordByron!

  Azért az túlzás, hogy itt Győr-Mosonban nem fordul elő olyan, amiről írtál!Max. az elit GIMnÁZIUMOKBAN nem fordul elő. Szerinted, ha bemész huszonéves nőként tanítani mondjuk egy szakmunkásba, mi lesz ott?De nem is kell szakmunkásba menni, már a szakközepekben is ez van!Vagy fizetős magániskolákban, oda kik járnak? Ilyen is van: focista osztály, ide elég a 8-ből a 2-es átlag, a lényeg, hogy fizessenek, és itt aztán te fejre is állhatsz, mint tanár, ezek nem fognak tanulni semmit.
  Nemcsak fizikailag lehet bántalmazni egy tanárt!Ha több évig, óráról órára beszólnak a magas IQ-jú tanulók - fegyelmezni lehet, de akkor 45 percből mennyi jut a tananyagra?? - nagyon sok pedagógus sérül mentálisan. Nincsenek már radikális módszerek, hogy menj ki a tanteremből, vagy botütés, vagy pofon stb. Max röpdolgozatíratás, de akkor is az idő megy, a tananyag meg nem -- redmény: lemaradás.
  És még egyszer: igenis létezik a Gabesz1 által említett probléma, pl. Győr legjobb szakközépiskolájában is.”
 • 11. Eva- 2009. szeptember 18. 10:13
  „10-hez!

  Benne vagy /voltál a folyamatban?!
  Tankönyv piac hatalmas--mindenki válogathat--a tartalmakban is!

  A módszertani eljárásokban is!

  Ettől még tv-t rádiót a gyerek is hallgat!

  Ott a városi randalírozó hős hazaffy!
  Szegény azt hiszi , hogy ha ő is követi a módit jót tesz iskolatársainak, mint az előbb említett nemzettársainak?!”
 • 10. a.h.a. 2009. szeptember 18. 10:01
  „Jönnek az elvtársak szétmagyarázni, hogyan jutottunk el ideig az oktatásban.
  Pedig egyszerű. Úgy, hogy minden évben más maszlagot találtak ki "megreformálás" címén.”
 • 9. Eva- 2009. szeptember 18. 09:51
  „5-höz!

  lehet a poroszos rendszert visszahozni, de akkor a társadalomba pedig a diktatúrát kell visszahozni-
  ugyanis az iskola pont olyan, mint a körbevevő társadalom.
  Ahol a média valakit idiótázhat, ott a diák is idiótázni fog!

  Megtanultuk!Ezt a leckét jól!

  Egyébként régi vita:
  Nem minden gyerek tanul meg 4 év alatt olvasni és írást használni tökéleteen.
  Lehet törvényesen erre adni még két évet,
  lehet erős kritériumvizsgát előírni 4. évfolyam végén a továbbhaladni képesek számára és felzárkóztatni a bizonytalanokat---de hogy valamit tenni kell az biztos!

  A szemeket becsukhatjuk, de ettől még az sms-nyel használata dívik--
  az internet jelen van!”
 • 8. a.h.a. 2009. szeptember 18. 09:02
  „Gabesz
  teljesen igazad van.Mindegy mivel magyarázzák szét ezt az egyszerű dolgot!”
 • 7. megmindiggyöri 2009. szeptember 18. 08:05
  „Nem ertem, h. mert hasznalja allandoan a liberalis szot szinte karomkodaskent egy csomo ember, akinek fogalma sincs. A liberalis gondolkodasban ugyan benne van, h. "szabadon", de benne van a masik ember tisztelete is. Csak ahhoz, h. valaki a liberalis eszmek szerint tudjon gondolkodni, cselekedni, kell rendelkezni egy bizonyos felelös gondolkodassal is. Ami sajnos Mo-n a legtöbb emberböl hianyzik. (A liberalis szot most nem egy partra, hanem egy eszmere kell erteni.)”
 • 6. LordByron 2009. szeptember 17. 23:59
  „Nem tudom kedves GabeszI, hogy hány éves vagy, illetve iskolába jársz-e, de nem kell mindent elhinni, amit a médiában mondanak. Az olyan dolgok, mint amikről te is írtál, az olyan iskolákban történnek meg, amikbe a nem kultúrált népesség (amely manapság egyre inkább a társadalom jelentős részét képezi) gyermekei járnak. Az ilyen dolgok az északi megyékben, illetve ritkábban somogyban fordulnak elő. Az ország nyugati részén, mint pl Győr-Moson-Sopron megyében, nem hallani ilyesmiről. A színvonalas iskolákban, mint pl Sopronban a Széchenyi István Gimnáziumban a tanároknak még most is feltétlen tisztelete van, és egy szülőnek vagy gyereknek sem jutna eszébe kezet emelni a tanárára. Tehát az ilyen kijelentésekkel vigyázni kell, nem szabad általánosítani, mert az sértheti egyes emberek becsületét.”
 • 5. GabeszI 2009. szeptember 17. 22:45
  „A jó régi poroszos oktatási rendszert kellene visszahozni. A Tanár legyen az Úr az iskolában! Legyen rend, mert ha nincs rend, azaz liberális nézetek vannak, akkor az van, amit ma látunk. A gyerek megüti a tanárt, félholtra verik egymást az udvaron, káosz van és anarchia. Nincs tisztelet, nincs nevelés és nincs REND, úgyahogy az egész országban sincs rend. Van ellenben káosz, hazugság, jellemtelenség, szegénység, piszok és irritáló gazdagság, - ez jórészt bűnözésből, gazdasági, politikai kapcsolatokból. Az oktatás a nemzet jövője, aki ezt tönkreteszi hazaárulást követ el. Lehet, hogy mindez, ami most történik szándékos?”
 • 4. tricse 2009. szeptember 17. 20:32
  „artie75 kedves!

  Nekem már csak ilyen érdekes véleményeim vannak! De szavam ne felejtsétek!”
 • 3. morcona 2009. szeptember 17. 20:29
  „Ember neked fogalmad nincs,hogy milyen anyagi helyzetben vannak a magyar családok! Mármint a szegények! Iszonyatos méretű az eladósodás,kérdezz meg egy postást,hogy havonta mennyi felszólító levelet visz! Egy bizonyos szegénységi szinten mérhetetlen nagy az elkeseredettség és nem az alkesz,játékgépezőkre gondolok,mert azok ugye nincsenek elkeseredve! Hidd el,hogy messiásként várják a postást azzal a családi pótlékkal ami 2 gyerek után 26ezer pénz és az bizony nem kevés! Ne 1 gyerek után számolj,azok akik padlón vannak nem egy gyerekesek! Persze nem is 5 meg 6! A médiában a töredéke jelenik csak meg az öngyilkosságoknak,néha azért kibuknak a statisztikai adatok! Biztos munkahellyel,kifizetett közüzemi számlákkal,adósságmentesen,szépen berendezett lakásban a számítógép mellől ugye hihetetlennek tűnik!”
 • 2. gulyas 2009. szeptember 17. 20:17
  „Bármelyik oktatási "reformot" vesszük, mindegyik olyan, mint halottnak a csók. már nincs mit megreformálni. Ami 10 éve még működött, azt szétverték. A magyar közoktatás, felsőoktatás már csak árnyéka önmagának. Felnőtt már egy olyan nemzedék, akinek a tanuláshoz, oktatáshoz való hozzáállása elutasító. Vajon ők mit adnak tovább a leendő gyermeküknek? A 80-as években megidézett kontraszelekció (a szerző nem jut az eszembe, ugyanis nincs pénzem Cavingtonra), mst már teljes egészében jelen van. Szegény mai gyerekek. Szegény magyar jövő.”
 • 1. artie75 2009. szeptember 17. 20:09
  „Érdekes, aki szerint 12000 forinton múlik az, hogy valaki öngyilkos lesz-e...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Petz-kórháznál

Két autó ütközött csütörtökön kora délután Győrben a Petz Aladár Kórháznál. Galéria! Tovább olvasom