Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem kérnek a társasházakból

A Győr-Újvárosban élők a minap lakossági fórumra gyűltek össze, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a városrészben már épülő, illetve tervbe vett társasházak ellen. Úgy tűnik, még időben léptek, az illetékesek ugyanis a rendezési terv módosítását ígérték.
A Bercsényi liget 92. szám alatti építkezés indította el a lavinát a Győr-Újvárosban élők között. A kertvárosi övezet családi házakból álló kis utcájában ugyanis egy hatlakásos társasház épül, amely ellen először csak a szomszédok tiltakoztak. A környékbeliek azután csatlakoztak a panaszosokhoz, hogy kiderült: valószínűleg nem ez lesz az utolsó ilyen építkezés a környéken. Az érintettek a minap lakossági fórumra gyűltek össze a Bercsényi-iskolában, ahol a kijelölt tanterem kicsinek bizonyult a résztvevők nagy száma miatt.

Alkalmatlanok az utcák is

Az észrevételek néhány mondatba összefoglalhatók, ugyanis majd mindenki ugyanaz ellen tiltakozott. Ez pedig nem más, mint hogy a kertvárosi övezetben ne engedjék a társasházak térhódítását. A családi házakban élők féltik ugyanis a nyugalmukat, mert mint mondták, az utcák és a parkolóhelyek eleve alkalmatlanok a megnövekedő forgalom ellátására. Szerintük nem szabadna hagyni azt sem, hogy a családi házaknak még megfelelő, de a többlakásos társasházaknak már kicsi telkeket korlátok nélkül feloszthassák. A már kiadott építési engedéllyel rendelkező Bercsényi ligeti beruházás ellen nem tudnak mit tenni – ezt elismerték –, de a további építéseknek elejét szeretnék venni.

Ez nem Sziget

A lakossági fórumon több győri illetékes is részt vett. A városépítési irodát Szabó Gyula képviselte, jelen volt a városrész önkormányzati képviselője, Kalmár Ákos is, Schmidt Péter alpolgármester, valamint Németh Iván főépítész. Az alpolgármester szerint a probléma alapját az jelenti Újvárosban, hogy míg az ő körzetében (Szigetben – a szerk.) a régi, lepusztult házak helyett épültek az új társasházak, s ez nem keltett ellenérzést a lakosokban; itt zömében tíz évnél fiatalabb, nagyon szép családi házak közvetlen szomszédságába terveznének hasonlókat. Érthető, hogy a csend és a viszonylag nagy telek miatt Újvárosba költözők nem fogadják örömmel a társasházak megjelenését.

Módosítják a terveket

Az újvárosiak észrevételeit és igényeit Németh Iván főépítész gyűjtötte össze, ezek pedig arról szóltak: a telekméretet növelni kelljen, ha társasházat akar valaki építeni, a beépítési arány pedig ne haladja meg a 35 százalékot. A lakásszámot kettőben (de szó volt négyről is) maximálnák a lakók, az épületek pedig nem lehetnek kétszintesnél magasabbak. A főépítész ígéretet tett arra, a rendezési terv módosításánál figyelembe veszik ezeket az igényeket, a változtatott terveket pedig még egyszer – valamikor az ősz folyamán – ismét a lakosok elé viszik, mielőtt a közgyűlés is igent mond a tervmódosításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a triatlon miatt

A Győri Rendőrkapitányság forgalomkorlátozást rendelt el július 20-án, vasárnap az ITU Nemzetközi… Tovább olvasom