Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem képes nyugdíjazni magát a legidősebb fodrász

Győr - Ötvenöt éve dolgozik, 49 éve a maga gazdája. Korábban télen szabadságolta magát, fürdőkbe járt, az elmúlt három évben nem él ezzel, a hétvégéken regenerálódik. Károlyi Jenő 72 évével Győr legidősebb aktív fodrásza.
Szobányi fodrászüzlet az Árpád úton, benne három fodrászszék, mosó, hajszárítók, rend és rendezettség a polcokon, 1959-ben keltezett mesterlevél a falon, Goldwell, azaz arany akadémiai oklevél, melyet Bécsben állítottak ki Károlyi Jenő nevére, a függöny mögött parányi kávésarok. A mester mozgása akár a negyvenéveseké, kedélye az elégedett emberé.

Károlyi Jenő fodrászmester
– Ötvennyolc éve fogtam először fodrászollót Kiss Mihály műhelyében, azaz hát valójában még előbb is, hiszen apám fodrász volt. De nem csak ezért: meg nem fordult a fejemben, hogy más legyek, más lehetnék. Erre születtem, úgy gondolom. Öt és fél évtizede gyakorlom, ugyanennyi ideje tanulom.
Amikor 1952-ben „szabadult", mestere műhelyét szövetkezetire cserélte, a Baross úti szalonban kezdett dolgozni, aztán következett a katonáskodás. Kell-e mondani, ott is fodrászkodott. A tiszteket borotválta, aztán a tisztek feleségeinek frizuráját készítette. Irigyelt ember volt, hiszen mestersége előnyökhöz juttatta. Károlyi Jenő 1958-ban váltotta ki az iparengedélyt, azóta önálló. Húsz évig Győrszentivánon volt üzlete, aztán ugyanennyi ideig a győr-belvárosi Arany János utcában. Nagyon fiatalon lett mester, hogy aztán tanítsa a mesterséget. Több száz mesterlevélen szerepel Nyugat-Dunántúlon az ő aláírása. Elkezdte szervezni a továbbképzéseket, elvégezte a zsűriképzőt, sorra-másra járt versenyekre. Fodrász-világbajnokságra Bécsbe, Párizsba, Brüsszelbe, vagy éppen Szófiába, Bukarestbe, Prágába, az akkori baráti fodrászvetélkedőkre. Tíz éve, bár már akkor is túl volt a nyugdíjkorhatáron, Bécsben elvégezte a Goldwell akadémia kurzusát.

– Ugyanazt csinálom ötvenöt éve, ám nem ugyanúgy. A hajviselet állandóan változik, lépést kell tartani vele. Én élveztem a változást, nem szenvedtem, a munkám a hobbim. A fodrász is hozott anyagból dolgozik. A frizurát a vendég fejformájához kell igazítani, és persze az egyéniségéhez. A kevés hajból kell olykor csodát művelni. A jó frizura
önbizalmat ad a vendégnek.

Mai helyén, az Árpád úton három éve dolgozik a mester, azóta nem volt szabadságon. Miért menne, a hétvégén kipiheni magát. Most már annyit megenged magának, hogy csak keddtől péntekig dolgozik, majdnem kizárólag bejelentkezésekre. Van, aki ötven éve vendége. A hölgyek nem engedik, hogy letegye az ollót: „Ugye Jenő, nem hagy bennünket cserben...?" A dauerolás ma jóval kevesebb, mint korábban, ritka a hetenkénti vendég, ehelyett hathetenként hajvágás. A hajvágás a legfontosabb a mesterségben. Tanulója most is van, három is, felnőttek, egy évig járnak hozzá. Károlyi Jenő fodrásza Sarkadi István barátja. Persze van fodrász barátja sokfelé, Szombathelyen valaki, akivel évekig jártak versenyekre. Pesten Tárnoki László, aki közel a nyolcvanhoz is fodrászkodik.

A mesternek egy gyermeke van. Zsuzsa leánya a szünetekben nála dolgozott, levizsgázhatott volna, fodrásznak is ügyes, ám az érettségit követően kozmetikus lett. Úgy gondolták, kiegészítik majd egymást. Most Károlyi Zsuzsa is önálló, réges-régen mester, ám úgy alakult, hogy apa és leánya csak kevés ideig dolgozhatott együtt. Kölcsönösen nagyra tartják egymást.

– Nyugdíjazás? Tőlem függ, ám nem akarok rá gondolni. Mit csinálnék otthon? A hétvégéket persze nagyon szeretem, Doborgazszigeten horgászkodom, imádok autót vezetni, talán mert nem volt sok módom rá. Addig mindenképpen dolgozom, amíg örömömet lelem benne, és ez ma még így van.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták elégtelent adnának

Győr - A belváros rehabilitációs terve az MSZP városházi frakciója szerint elégtelen osztályzatot… Tovább olvasom