Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Nem kellenek Győrnek a világsztárok?

Győr - „Szupersztárok jöhetnek az egyetemi csarnokba!" – nyilatkozta a legnagyobb hazai koncertszervező cég vezetője négy éve, első győri rendezvényük előtt. A világsztárok azonban csak nem jönnek, miközben például Debrecenben sorra rendezik a szuperkoncerteket.
Amikor 2003-ban Michael Flatley és társulata a frissen átadott győri egyetemi csarnokba látogatott, a szervezők egyfajta főpróbának tekintették a géppuskalábú szteppkirály fellépését. „Ha megfelelő fogadókészség lesz a produkcióra, valószínűleg a jövőben több szupersztár is felléphet Győrben" – nyilatkozta akkor Hegedüs László, a Multimedia Concerts Kft. igazgatója, aki a tévét nézve figyelt fel az új, ötezer férőhelyes győri helyszínre.

Azóta eltelt több közel négy év, de a világsztárok csak nem jönnek, miközben például a debreceni Főnix Csarnokban sorra fordulnak meg a nemzetközi sztárok, produkciók – általában telt ház előtt...
Pedig – ellentétben a győri csarnok rémes akusztikájáról terjengő, nem is alaptalan hírekről – a technikai feltételek adottak. „Minden sportcsarnokban rossz az akusztika, Debrecenben is. Ma már azonban a korszerű hangosítórendszerekkel, késleltetési technikákkal ki lehet küszöbölni a visszhangot" – mondja Hegedüs László. Más kérdés, hogy Győrben egyébként sem ideálisak a feltételek nagykoncertekhez, kevés például az öltöző és a kiszolgálóhelyiség a csarnokban, az okokhoz azonban mélyebbre kell ásnunk, s alaposan magunkba is kell néznünk...
De térjünk vissza egy kicsit Flatley 2003. novemberi fellépéséhez: a szervezők számítása bejött, a jegyek 90 százaléka elkelt. A sikeren felbuzdulva megrendezett karácsony előtti Kool & The Gang-koncert azonban hatalmas bukás lett; olyan kevesen voltak – 1800-an az ötezer férőhelyes csarnokban –, hogy Hegedüs László finom megfogalmazással is csak „óriási csalódásként" tudja aposztrofálni az esetet. Különösen annak fényében, hogy az ominózus koncert Budapesten és Debrecenben is telt házas siker volt.

A dologban nyilván közrejátszik, hogy a győriek Bécs és Budapest közelsége miatt el vannak kényeztetve; másfél órányi autóútra a várostól a zenei világ legnagyobb csillagai lépnek fel, míg a debreceniek ebből a szempontból jobban el vannak zárva a világtól. Nem csak ez azonban az ok.

– Furcsa „kultúrgondolkodást" figyeltem meg Győrben: míg a debreceniek magukénak érzik a rendezvényeket, a győriek nem. Sokszor hallom, hogy a magas jegyárakkal van a baj, de ez nem igaz, hiszen látom az eladási statisztikáinkon, hogy nagyon sokan jönnek a fővárosi koncertjeinkre Győrből. Azt látom, hogy Pestre elmenni koncertre egy program, kifizetik az emberek a drága jegyeket, s hozzá az útiköltséget is, de ha mindez helyben van, nem becsülik meg – véli Hegedüs László.
De nemcsak a közönséggel van a baj: az igazgató a kezdetektől hiányolta a győri városvezetés támogatását is – nyilván az előzőét, a kapcsolat ugyanis még évekkel ezelőtt, csírájában megszakadt. „Politikus vagyok, nem hopmester, s elképzelni sem tudom, hogy mit kereshetnék ilyen minőségemben a rendezvényen" – nyilatkozta Balogh József volt győri polgármester négy éve arra a kérdésre, miért nem vállalta el a Flatley-koncert fővédnökségét.

– Debrecenben az önkormányzat mellénk állt, s nemcsak fontosnak érzi, hogy világsztárok lépjenek fel a városban, hanem segítséget is nyújt hozzá, például hirdetési lehetőséget ad az ingyenes városi lapban, vagy segít a sajtótájékoztatók megszervezésében. Győrben még a polgármesterrel sem tudtam beszélni, mindössze a titkárnőjéig jutottam... – mondja Hegedüs László, aki olyan hírességeket hozott Magyarországra, mint Phil Collins, a U2, Shakira, vagy legutóbb a Rolling Stones.
Bryan Adams kisebb (sport)csarnokokban is szívesen koncertezik, kérdés, lenne-e rá fizetőképes kereslet Győrben

Bryan Adams is jött volna

Bőven lenne kit elhozni Győrbe, a debreceni Főnix Csarnokban például novemberben Joe Cocker lép fel, de szívesen eljött volna Bryan Adams, Chris Rea vagy Mark Knopfler is. Előadótól függ, ki az, aki hajlandó a Sportarénánál kisebb helyen is fellépni, ilyenkor férőhelyarányosan oszlik meg a honorárium. Tény, hogy a jegyárak elég borsosak: általában 10–12 ezer forintba kerülnek a belépők, de sokszor néhány ezerrel olcsóbbak, mint Budapesten. A Lord of the Dance-előadásra például (négy éve) a fővárosi 8–10 ezer forintos jegyek helyett 5900 és 7900 forintért lehetett bejutni.

Pomaranski Luca
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cant’ Art új éneklemeze

Győr - Tizenhat éve énekelnek együtt, a Cant’ Art énekegyüttes koncertjeit a város zenei… Tovább olvasom