Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem kellene fázniuk az eladóknak

˝Lekapcsoltathatja-e a fűtést az áruházban a működtető, ha annyira hideg van, hogy a dolgozók megfáznak? Ez nem számít?˝ - kérdezi olvasónk.

Olvasói kérdés

Lekapcsoltathatja-e a fűtést az áruházban a működtető, ha annyira hideg van, hogy a dolgozók megfáznak? Ez nem számít? Táppénzre meg nem is mer az ember elmenni.
A jogszabályok szerint a munkahelyeken a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. A munka jellegétől, a fizikai megterheléstől és évszaktól függően változik az erre vonatkozó előírás. Minél nehezebb a végzett munka, annál alacsonyabb lehet az ideális hőmérséklet. Hideg évszakban szellemi munkához 20–22, könnyű fizikai munkához 18–20, közepesen nehéz fizikai munkához 14–18, nehéz fizikai munkához 12–14 Celsius-fokot kell biztosítani. Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) megyei titkára szerint az áruházi eladók feladata a közepesen nehéz fizikai munkák közé tartozhat, de ez attól is függ, hogy a raktárban egész nap rakodnak vagy mondjuk a pénztárban ülnek. Tanácsa szerint ha fáznak a dolgozók, akkor érdemes a munkavédelmi felügyelőségen bejelentést tenniük, vizsgálatot kérniük – ezt névtelenül is megtehetik.

Olvasónk leveléből az is kiderül, hogy munkahelyén nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatok. Ezért érdemes szakszervezeti csoportot alakítaniuk a dolgozóknak. Ha csatlakoznak valamelyik nagyobb konföderációhoz, a nevükben külső szakértő tárgyalhat a munkakörülmények megváltozása érdekében is. Potyondi Antal azt is megjegyezte: van olyan bevásárlóközpont, ahol télen is olyan meleg van, hogy rövid ujjú pólóban dolgoznak az eladók, de ott a hőmérséklet a kabátban érkező vásárlóknak okoz problémát.

Olvasóink írták

  • 2. dr73 2010. október 19. 15:12
    „A vevő max egy -másfél órát tölt el ilyen helyen,a dolgozók meg fagyjanak meg?
    Jómagam nem pufi-kabátban indulok bevásárolni,azt az autóban hagyom.”
  • 1. Goldmund 2010. október 19. 14:33
    „"Potyondi Antal azt is megjegyezte: van olyan bevásárlóközpont, ahol télen is olyan meleg van, hogy rövid ujjú pólóban dolgoznak az eladók, de ott a hőmérséklet a kabátban érkező vásárlóknak okoz problémát."

    Én csak ilyet ismerek! Úgyhogy bejáratnál 5 perc vetkőzés, kijáratnál 5 perc öltözés. Bent pedig két karomban nagy puttony cipelése. Persze csak akkor megyek oda, ha nem tudok normális helyen vásárolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatási top rangsor: hol áll a SZE és NYME?

Összeállításunkból megtudhatják, hogy a győri és soproni egyetem országosan milyen eredményeket ér el hat fontos képzésben. Tovább olvasom